Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Kaikkien aikojen ravintolakevät Turussa


Turussa on tänä keväänä ennennäkemätön ravintolabuumi, jonka myötä kaupunkiin saadaan aimo määrä uusia paikkoja. Ravintolaelämä levittäytyy nyt ydinkeskustasta sekä Tuomiokirkon että Aurajoen alajuoksun suuntaan, mutta riittääkö kaikille enää asiakkaita?

Jos maali ei ole avajaispäivänä enää märkää, niin ainakin se on taatusti tuoretta. Monien ravintoloiden työmaalla on tehty viimeisten viikkojen aikana melkein pyöreitä päiviä, sillä kaikki jotka suinkin voivat, haluavat ovensa auki vapuksi. Vappu kun on ravintoloille yksi vuoden parhaita myyntipäiviä ja samalla kesäkauden startti. Uusien ravintoloiden varauskirjat pullistelevatkin vappuna, ja esimerkiksi vapunpäivänä saattaa monissa paikoissa olla päivän aikana kolmekin kattausta.

Ravintola Rosterin avokeittiö on paikan sydän. Teemu Nikkari (vas.) valmistelee annosta, Kari Aihinen tarkkailee tilannetta.
Ravintola Rosterin avokeittiö on paikan sydän. Teemu Nikkari (vas.) valmistelee annosta, Kari Aihinen tarkkailee tilannetta. Kuvat: TS/Riitta Salmi

Hämeenkadusta on muodostunut vilkas ravintolakatu, jossa toimivat muun muassa viime vuoden lopussa avautunut kasvisravintola Kuori, intialaista ruokaa tarjoava Delhi Darbar ja kiinalainen ravintola Yangtze. Nyt Hämeenkadun ja Tuomiokirkon välimaastossa sijaitsevassa Maaherran makasiinissa aloitti viikko sitten Roster Turku.

Sen omistaa suuri suomalainen ravintola-alan toimija Royal ravintolat, jonka omistuksessa on yli 30 ravintolaa eri puolilla Suomea.

Rosterin keulakuva on syntyjään turkulainen, lukuisista televisio-ohjelmista tuttu keittiömestari Kari Aihinen.

Rosterin tila on rouhea, musiikki soi normaalia kovemmalla volyymillä ja ikkunateipeissä on niin sydän, pääkallo kuin Aihisen kuvakin. Aihinen sanoo, että ravintolaa on käyty katsomassa kuin nähtävyyttä.

– Kyllä se meille sopii, tervetuloa vaan, hän nauraa.

Gastropub Löytö tunnettiin ennen nimellä Bremer. Nyt tila on saanut uutta ilmettä muun muasta punaisista seinistä. Erotumme muista paikoista laajalla olutvalikoimalla, sanoo tarjoilija Ida Pehkonen.
Gastropub Löytö tunnettiin ennen nimellä Bremer. Nyt tila on saanut uutta ilmettä muun muasta punaisista seinistä. Erotumme muista paikoista laajalla olutvalikoimalla, sanoo tarjoilija Ida Pehkonen.

Samoilla kulmilla uudelleenavattiin viikko sitten ravintola Teini. Sitä pyörittää nyt Ravantit Oy, jolle kuuluvat muun muassa klassikkoravintola Pippurimylly ja ravintola Kerttu.

– Teini on palanen turkulaisen gastrokulttuurin historiaa, ja haluamme varmistaa, että tämä maineikas ravintola säilyy osana paikallista ravintolatarjontaa myös tulevaisuudessa, kertoo toimitusjohtaja Viljo Ravantti.

Teinin ilme on säilytetty ennallaan, samoin sen lista pysyy klassisena. Sen sijaan ennen Bremerinä toiminut pubin puoli on nyt nimeltään Gastropub Löytö, ja se on saanut uutta ilmettä muun muassa punaisista seinistä. Paikan erikoisuus tulevat olemaan puuhiiligrillissä valmistetut burgerit.

Yrittäjät Janne Laaksonen ja Irina Virtanen viimeistelemässä Aunen remonttia iistaina. Aune avautui yleisölle perjantaina.
Yrittäjät Janne Laaksonen ja Irina Virtanen viimeistelemässä Aunen remonttia tiistaina. Aune avautui yleisölle perjantaina.
Vanhasta ovenkarmista syntyi tyylikäs naulakko ravintola Auneen.
Vanhasta ovenkarmista syntyi tyylikäs naulakko ravintola Auneen.

Ydinkeskustan uusi tulokas on 50-paikkainen, pieni ja sympaattinen Aune. Sen yrittäjinä toimivat pitkän linjan ravintolatyöntekijät Janne Laaksonen ja Irina Virtanen. He ovat haaveilleet omasta ravintolasta jo 20 vuotta. Kun sisustusliike Teatterin tila Kristiinankadun alussa jäi viime syksynä tyhjäksi, sopiva tila löytyi.

– Aune on gastropub, jossa ruoka ja juoma täydentävät toisiaan, kertovat Laaksonen ja Virtanen. Listalta löytyy muun muassa tapaksia, burgereita ja salaatteja.

4553 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 25.04.2017 / Mitä kuvataan: Kuvataan turkulaisravintoloita joita aukeaa vapuksi puolen tusinaa. / Sijainti: Eka paikka ravintola Chic Linnankadulla
Ravintola Chic Dinen listalta löytyy makuja eri puolilta maailmaa. Skandinaaviseen kokonaisuuteen kuuluu muun muassa keittiömestari Jesse Söderlundin suunnittelema Toast skagen, joka on purettu osiinsa.
kuvassa Ulari Matas 4553 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 25.04.2017 / Mitä kuvataan: Kuvataan turkulaisravintoloita joita aukeaa vapuksi puolen tusinaa. / Sijainti: Eka paikka ravintola Chic Linnankadulla
Ulari Matas asentamassa kaiteita Samppalinnan uudelle yläterassille tiistaina. Ravintolan terassit on laitettu kokonaan uusiksi.
4553 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 25.04.2017 / Mitä kuvataan: Kuvataan turkulaisravintoloita joita aukeaa vapuksi puolen tusinaa. / Sijainti: Eka paikka ravintola Chic Linnankadulla
Samppalinnan ravintolasalin seinät saavat sinisiä sävyjä. Kuva tiistailta.

Aunen naapurissa, ydinkeskustassa sijaitseva Chic on toiminut viime syksystä asti, mutta sen ruokakonsepti uusittiin nyt huhtikuussa. Chicin ravintoloitsija on Seppo ”Sedu” Koskinen, mutta paikan ruokatuotteesta vastaan nykyisin Jesse’s dine -ravintola. Chic dinessä on tarjolla Around the world -niminen konsepti, jossa listalle yhdistetään ruokia eri maanosista ja maista.

– Olemme saaneet todella hyvää palautetta asiakkailta uudesta konseptistamme, kertoo keittiömestari Jesse Söderlund.

Jesse’s dine vastaa myös vapunaattona uudelleenavautuvan ravintola Samppalinnan ruokatuotteesta. Samppalinnassa on meneillään massiivinen remontti, jossa koko ravintolan miljöö uusitaan ja terassit laitetaan uuteen uskoon. Menuun Söderlund lupailee skandinaavisia makuja.

 

Ravintoloiden ketju jatkuu tästä keväästä lähtien entistä tiiviimpänä Turun keskustasta kohti alajuoksua.

Aurajokirantaan, taloon, jossa ennen toimi ravintola Hermann, avautuu toukokuun lopulla Klonk oy:n uutukainen, joka kantaa nimeä Nerå. Sen nimi lausutaan ner å, eli lähellä jokea.

– Luvassa on Blankosta ja Tintåsta tuttua ruokaa. Katettu, laaja terassi tulee olemaan ravintolassa isossa roolissa, kertoo ravintolapäällikkö Jaana Heilimö.

 

Kakkoskansi
Ravintola Kakolanruusun valaisimia ja huonekaluja on hankittu muun muassa Bukowskin huutokaupasta ja kirpputoreilta. Suvi Nurmi ja Sanna Gullstén ihastelemassa vanhaa kelloa. Pöytälevyt eivät olleet saapuneet vielä kuvauspäiväksi.
Ravintola Kakolanruusun keittiö sijaitsee kontissa. Ulkopuolella odottaa grilli, jolla osa annoksista valmistetaan.
Ravintola Kakolanruusun keittiö sijaitsee kontissa. Ulkopuolella odottaa grilli, jolla osa annoksista valmistetaan.

Vanha vankila-alue Kakolanmäellä uudistuu kovalla vauhdilla, ja jatkossa vanhassa keskusvankila Kakolassa toimii ravintola Kaskiksen yrittäjien uusi ravintola nimeltään Kakolanruusu. Se toimii ainakin alkuun pop upina vankilan hallintosiivessä vanhoissa toimistotiloissa, jotka on sisustettu ravintolaksi. Ravintolan keittiöratkaisu on varsin erikoinen, sillä keittiö on perustettu konttiin, ja ruuat ojennetaan tarjoilijoille kontin avattavasta ikkunasta.

– Kakolanruusun lista tulee olemaan simppeli, siinä korostuvat sesongit ja kasvikset, lisäksi ruuissa tulee olemaan grillin makua. Ensimmäisellä listalla on luvassa parsaa, possua, kokonaisena grillattua kalaa ja raparperijäätelöä, kertoo Kaskiksen yrittäjiin kuuluva Topi Pekkanen.

Aurajoen alajuoksulla toimivat myös muun muassa viime vuonna Voiveljet-yritykselle siirtynyt, Forum Marinumin yhteydessä toimiva ravintola Göran ja Ravanttien omistuksessa oleva Rantakerttu. Lisäksi vierasvenesataman viereen on nousemassa uusi tulokas, ravintola Nooa, joka avautuu toukokuun puolivälissä.

Ravintola Nooan seinäpinnoista suurin osa on lasia. Rakennustyömaalla piipahtamassa Tero Sintonen (vas.), Tony , Simo Hallikainen ja Sebu Koskinen.
Ravintola Nooan seinäpinnoista suurin osa on lasia. Rakennustyömaalla piipahtamassa Tero Sintonen (vas.), Toni Ljungqvist, Simo Hallikainen ja Sebastian Koski.
Ravintola Nooan kattoterassilta on huikea näkoala Aurajoelle. Terassia kiertävät lasikaiteet puuttuvat vielä.
Ravintola Nooan kattoterassilta on huikea näkoala Aurajoelle. Terassia kiertävät lasikaiteet puuttuvat vielä.

Tummaa puuta ja suuria lasipintoja yhdistelevän Nooan satapaikkaiselta kattoterassilla tulee avautumaan huikea näkymä joelle, ja itse rakennus aivan joen tuntumassa. Ravintolasalin keskipisteenä tulee olemaan avokeittiö, jonka äärelle pääsee myös ruokailemaan.

Nooan takana ovat Turun ravintolamaailmassa yhteensä kolme kahvilaa ja ravintolaa omistavat Carola ja Tero Sintonen, keittiömestari Simo Hallikainen sekä vierasvenesataman satamakapteeni Toni Ljungqvist.

 

Milloin pääsee syömään?

Vapuksi avautuvat keskustassa ravintola Aune (28.4.) ja uusittu Samppalinna (30.4). Vappuun tähtää avajaisensa myös Kakolanmäellä aloittava ravintola Kakolanruusu.

Jo avoinna ovat viikko sitten avautuneet, Maaherran makasiiniin sijoittuva Roster Turku sekä Ravanteille siirtynyt klassikkoravintola Teini.

Myöhemmin toukokuussa avautuvat jokirannassa alajuoksun suunnassa toimivat ravintolat Nooa ja Nerå.

Konseptejaan ovat uusineet Kultatalon ravintolamaailmassa toimineen Pasta fabbrican tilalla on nyt afrikkalaista ruokaa tarjoavansa D’kar. Live-klubi Gongin yhteydessä on aloittanut paikka nimeltä Toby & fellas.

 

Kaikille ei enää riitä asiakkaita

– Se on selvä asia, että kaikille ravintoloille ei riitä jatkossa asiakkaita, vaan pakka jaetaan nyt uusiksi, kommentoi Ilkka Joukanen Turun hurjaa ravintolabuumia.

– Kakku ei kasva sitä tahtia kuin uusia paikkoja nyt avautuu – voin sanoa tämän sekä Maran edustajana että pitkän linjan yrittäjänä, hän lisää.

Joukanen on matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö Maran hallitukseen jäsen ja myös turkulaisten ravintola Mallaskukon ja ravintolalaiva Cindyn ravintoloitsija.

Ravintola-alalla on viime vuosina mennyt kohtuullisesti, mutta uusien tulokkaiden myötä kilpailu kiristyy Turussa rajusti. Joukanen näkee, että liipaisimella ovat erityisesti vanhemmat ravintolat, joiden pitäisi nyt pystyä pitämään kiinni asiakkaistaan pärjätäkseen. Pitääkö niiden uudistua vai jatkaa omalla linjallaan ja luottaa siihen, se jää jokaisen yrittäjän omaan harkintaan.

– Näen, että yrittäjät tulevat jakautumaan entistä voimakkaammin kahteen porukkaan: toisilla menee todella hyvin ja toisilla erittäin ohkaisesti.

Turussa ravintolat ovat nykyisin keskittyneet erittäin tiiviisti jokirannan tuntumaan, ja hyvä sijainti onkin paikan menestykselle ensiarvoisen tärkeää. Tosin se, mikä on ”hyvä sijainti”, on aikojen saatossa vaihdellut.

– Aiemmin ravintolan oli vaikea menestyä Turussa, ellei se sijainnut Kauppatorin laidalla. Nyt siellä on aika tyhjää, ja paikat ovat keskittyneet rantaan, Joukanen miettii.

Nyt uusista ravintoloista moni sijoittuu ydinkeskustan ulkopuolelle, esimerkiksi Aurajoen alajuoksulle ja Tuomiokirkon liepeille. Joukanen pitää kehitystä hyvänä: palvelut laajenevat uusille alueille sen sijaan että oltaisiin keskustassa kylki kyljessä.

Kesäkaudella ei ehkä vielä tapahdu suuria muutoksia, mutta Joukanen arvioi, että todellinen pudotuspeli alkaa viimeistään ensi vuoden alussa.

– Kesällä on turisteja ja ihmiset liikkuvat paljon, joten silloin pärjäillään. Syksy voi mennä vielä siinä siivellä ja sitten tulee pikkujoulukausi. Mutta kun se on juhlittu, tammi-maaliskuussa eletään alalla hyytäviä aikoja.

 

Juttua korjattu 29.4. klo 8.21., tarkennettu Kakolanruusun sijoittumista Kakolaan.

Kommentoi