Juttu

JUTTU | VIVI WIHANTO |

Jyrki Sukula laittaa taas kuppilat kuntoon

Jyrki Sukula kehuu Kestikaran siisteyttä. – Läheskään kaikista paikoista ei pidetä hyvää huolta, vaan keittiöt päästetään törkyiseen kuntoon. Taustalla yrittäjä Pasi Vuolle. Kuvat: TS/Timo Jakonen

Kosken keskustassa on tällä viikolla ollut normaalia enemmän säpinää, kun ravintola Kestikarassa aloitettiin tiistaina Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! -ohjelman kuvaukset. Ensi syksynä esitettävä toinen tuotantokausi tuo taas ruutuihin kymmenen erilaista suomalaista ravintolaa, jotka tarvitsevat uuden startin ruokabisneksestä tutun Jyrki Sukulan avustuksella.
Ravintola Kestikara päätyi mukaan ohjelmaan nimettömänä tehdyn vinkin kautta.
– Ihan ensimmäiset fiilikset olivat, että en varmasti lähde mukaan tähän formaattiin. Tuotantotiimin edustaja jatkoi kuitenkin pommittamistaan, tuli käymään täällä ja keskustelujen jälkeen lupauduin mukaan. Sen jälkeen ei ole tarvinnut katua, yrittäjä Pasi Vuolle kertoo.

Toisella tuotankokaudella panostettiin sisustukseen. Niitä suunnitteli muotoilija Hanna Puolakka.

Kestikaran kuvaukset päättyivät perjantaina, mutta ohjelman muita jaksoja kuvataan läpi kesän syyskuun alkuun asti. Ohjelman tuottaja Jukka Saharisen mukaan suurin haaste on ollut ravintoloiden houkutteleminen ohjelmaan: suurin osa mukaan ilmoitetuista paikoista ei suostu ottamaan kuvausryhmää omiin tiloihinsa.
– On jo iso voitto, jos pääsemme etukäteen sisään ravintolaan edes keskustelemaan mahdollisesta ohjelmaan osallistumisesta. Monet toteavat heti puhelimessa, että ”ei meillä ole täällä mikään asia huonosti”. Joku yrittäjä taas näkee arvon siinä, että saa Jyrki Sukulan paikalle. Itsensä näkyville laittaminen on se hinta, mikä siitä pitää maksaa, Saharinen sanoo.
Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! -ohjelman toiselle kaudelle lähetettiin yhteensä 189 hakemusta tai vinkkiä. Kymmenen prosenttia hakijoista vinkkaa itse omasta ravintolastaan, mutta muut tulevat ulkopuolisten, esimerkiksi asiakkaiden, kautta. Ihmiset saattavat ilmoittaa esimerkiksi omasta lempiravintolastaan, joka ei vain ole juuri uudistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Ne yrittäjät, jotka ilmoittavat itse itsensä mukaan, ovat usein liian hyviä – tai haluavat vain pelkän mukana tulevan julkisuuden. Emme halua tehdä tikusta asiaa, vaan ravintoloilla pitää oikeasti olla takanaan ongelmia, Saharinen painottaa.
Ravintoloiden mukaan saamisen vaikeudesta kertoo esimerkiksi se, että kaikkia kesän kuvauskohteita ei ole vieläkään lyöty lopullisesti lukkoon.

Yrittäjä Pasi Vuolle myöntää, että kuvausten alku oli vaikea. Silti häntä ei kaduta.

Ravintola Kestikaran ongelmana ei ole ollut epäsiisteys tai taitojen puute. Jyrki Sukula kertoo ravintolan olevan puhtain, jossa hän on käynyt 20 vuoteen. Sen sijaan suurin puute on kyllästyminen sekä ideoiden ja halun katoaminen, joka näkyy Sukulan mukaan monissa pitkään avoinna olleissa ravintoloissa.
– Täällä se näkyy muun muassa ruokalistan ja aukioloaikojen supistamisena ja ylivoimatekijöiden hukkaamisena. Paikasta ei pidetä huolta, koska ei jakseta, Sukula sanoo.
Kuvausten aikana Kestikarassa menivät uusiksi niin koko ruokalista, ulkoteippaukset kuin osa sisustustakin. Viimeksi mainittuun on tällä tuotantokaudella laitettu enemmän resursseja, sillä ravintoloiden sisustuksen uudistamisesta vastaa nyt muotoilija Hanna Puolakka. Siltikään paikalle ei raahata erillistä rempparyhmää, vaan muutos tehdään kahdeksanhenkisen tuotantotiimin voimin.

Ohjelman ensimmäisestä tuotantokaudesta monelle jäi mieleen kuva kovia otteita käyttävästä Sukulasta, joka ei kaihda koviakaan kirosanoja. Parhaaseen katseluaikaan lähetetyn ohjelman kielenkäyttö on herättänyt myös keskustelua.
– Olen tosi, tosi pahoillani siitä. Tänä vuonna olen skarpannut siinä. Tekeminen on tosin ollut vähän hankalampaa, kun ei voi olla oma itsensä. Joutuu himmailemaan eikä pysty tekemään tunteella, Sukula kommentoi.
Hän on ollut yhteydessä ohjelman ensimmäisellä kaudella mukana oleviin ravintoloihin myös kuvausten jälkeen. Niistä on jäänyt käteen loistavia onnistumisia, toki kaikissa paikoissa yritystoiminta ei ole mennyt niin putkeen Sukulan skarppauksesta huolimatta.
– Voin näyttää neljässä päivässä polun pään, mutta loppu on itsestä kiinni. Silloin pitää osata ylläpitää ja toteuttaa uusia asioita ja ymmärtää viilata kokonaisuutta, Sukula sanoo.

Pasi Vuolletta ei ole kaduttanut lähteminen mukaan ohjelmaan. Silti hän myöntää alun olleen todella vaikea.
– Ensimmäinen päivä oli yhtä helvettiä. Ajattelin, että tästä ei voi tulla mitään. Nopeasti kameroihin kuitenkin tottui. Ja kun tuotantotiimin oppi tuntemaan huomasi, miten leppoisia kavereita he ovat, Vuolle kiittelee.
Mutta millä mielin mies odottaa ohjelman esittämistä? Pidetäänkö Kestikarassa silloin yhteiset juhlat vai katsotaanko lähetystä yhdessä asiakkaiden kanssa?
– Taidan muuttaa Thaimaahan siksi aikaa, kun jakso tulee ulos telkkarista. Jännittää paljon jo nyt, mitä ihmiset ajattelevat, Vuolle toteaa.

 

Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! alkaa Nelosella 4. syyskuuta.

Kommentoi