Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Jyrki Sukula laittaa kuppilat kuntoon nyt kolmatta kertaa – ”Monet kotikokit ovat parempia”

Palanutta ruokaa, rasvassa kylpeviä annoksia ja maut – suoraan sanottuna päin helvettiä. Näin kuvailee kokki Jyrki Sukula ensi viikolla televisiossa alkavan Kuppilat kuntoon -ohjelman huonoimpia kokemuksia.

Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula -sarjan ensimmäisessä jaksossa ollaan kahvila-ravintola Wanha Pehtoorissa. Kuva: Nelonenmedia
Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula -sarjan uuden kauden ensimmäisen jakson kohde on kahvila-ravintola Wanha Pehtoori Helsingissä. Kuva: Nelonenmedia

Vuorossa on nyt jo Kuppilat kuntoon -ohjelman kolmas kausi – eikö aiemmista kausista siis ole opittu mitään?

– On, on! Monet olivat selkeästi katsoneet aiempia ohjelmia ja yrittäneet tehdä kaikkensa, ettei minulla olisi mitään huomautettavaa. Oli tilattu siivousfirmat paikalle ennen käyntiäni ja vaikka mitä. Mutta ne jäivät kiinni siitä yleensä heti kymmenen ensimmäisen minuutin aikana. Ja viimeistään silloin, kun ensimmäinen annos tuli pöytään.

Sukulan ei siis tarvinnut teeskennellä kameroille sitä, ettei pitäisi tarjotuista ruuista.

– Monet kotikokit ovat merkittävästi parempia kuin nämä! Nyt oli usein kyse siitä, että ihmiset jotka tekivät ruokaa eivät kerta kaikkiaan osanneet. He eivät olleet välinpitämättömiä tai tietämättömiä, mutta eivät vain osanneet.

– Lisäksi moni yrittäjä tuntuu elävän jossain ihme haavemaailmassa, luulee tietävänsä kaiken tai uskoo, että jos joku toimi 1980-luvulla, se toimii edelleen, Sukula lataa.

Kolmannen kauden jaksoista on kuvattu jo suuri osa, mutta vielä on kuvaamatta pari. Ensi viikolla kuvataan jakso Turun ja Helsingin väliä ajaneille tutussa paikassa, nimittäin Lahnajärvellä. Pitkään suljettuna ollut, legendaarinen taukopaikka Lahnajärvi on avautunut uuden yrittäjän voimin.

­– Siellä on yrittäjä, jolla on virtaa ja ideoita enemmän kuin koko asuinalueessa. Mutta mikään ei oikein tahdo mennä maaliin. Mielenkiintoista nähdä, miten kuvaukset menevät, Sukula miettii.

Tämän kauden ongelmat ovat osin samoja mitä aiemminkin on nähty, mutta myös yleinen hankala taloustilanne heijastuu vahvasti yrittäjien elämään.

– Ensin alueilta lopettavat suuret liikkeet, sitten alkavat muut kuihtua. Kyllä monen kylän raitit ovat aika ankeita.

Tällä kaudella tapahtuu jotain mitä ei koskaan ennen: yksi ravintola laitetaan kiinni. Mutta Sukula sanoo olevansa yrittäjille varsin lempeä.

Menneitäkin muistellaan The best of -jaksossa, jossa käydään läpi ohjelmassa aiemmin olleiden ravintoloiden kuulumisia.

– Osa on lopettanut, osalla taas menee loistavasti. On mahtavaa nähdä superonnistumisia, joissa pystytään luomaan hyvä bisnes ja maksamaan velat pois, Sukula kertoo.

 

Kuppilat kuntoon -sarja alkaa Nelosella 9.9. klo 20.

 

Kommentoi