Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Juureksia joulupöytään vaikka paahdettuna – kokeile lilaa porkkanaa tai raidallista juurikasta

Tutut joulukauden juurekset porkkana, lanttu ja punajuuri pitävät pintansa. Uutta ilmettä joulupöytiin tuovat porkkanan ja punajuuren uudet värisävyt: oranssin porkkanan rinnalle on tarjolla violetteja, keltaisia ja punaisia porkkanoita. Purppuraisen punajuuren vaihtoehtoina ilahduttavat keltaiset, valkoiset ja raidalliset juurikkaat.

Muista myös nauriit ja lantut! Samoin juuriselleri ja palsternakka maistuvat muutoinkin kuin liemijuureksina. Mustajuurta voi pitää luksusjuureksena, samoin upeaa juuripersiljaa. Piparjuuri, retiisi ja retikka piristävät varsinkin monia alkuruokia.

Juureksissa yhdistyy moni hyvä asia: herkullisuus, monikäyttöisyys, terveellisyys, ekologisuus ja edullisuus. Juureksia on helposti ja kautta vuoden kaikkien saatavilla. Juureksia on helppo yhdistellä, ja niitä voi maistella jokaista myös erikseen. Porkkanan ja palsternakan makeisiin makuihin sopivat raikkaat fenkolin- tai aniksensiemenet tai sitrukset. Punajuuri piristyy timjamista, rosmariinista tai appelsiinista. Lanttu pitää inkivääristä tai muskotista.

Juurekset on helppo kypsentää soseutettaviksi itse tai hankkia valmiita juuressoseita. Soseista saa herkullisia keittoja, tahnoja tai niitä voi käyttää leipä-, piirakka- ja rieskataikinoihin. Juuresraasteet tai ohuet juuresviipaleet maistuvat marinoituina. Pikkelöintiliemessä juurekset saavat raikkaan kylvyn, kun yhdistää liemeen viinietikkaa, sokeria, vettä ja mausteita. Jo muutaman tunnin tai yön yli pikkelöinti riittää, koska tarkoitus ei ole tehdä etikkasäilykkeitä.

Uunissa paahtaen

Uunissa paahdettuina värikkäät juurekset maistuvat talvikautena kaikkein parhaimmilta, sillä paahdettuina juuresten maut tiivistyvät ja makeutuvat. Osa väreistä tosin kypsennettäessä hieman haalistuu.
Kun valmistat uunijuureksia, aloita paloittelemalla huolellisesti pestyt (ja kuoritut) juurekset. Palsternakka saa jäädä isommiksi lohkoiksi kuin esimerkiksi puna- tai keltajuuri.
Pyöräytä lohkot kevyesti öljyssä ja mausta suolalla. Lisää makusi mukaan yrttien oksia, paprikajauhetta, lakritsijauhetta, fenkolinsiemeniä tai piparkakkumausteita.
Kypsennä 200–225 -asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Kommentoi