Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Joulupiparit sopivat myös salaattiin – yhdistä juustoon, hedelmiin ja hunajaan

Jouluinen juustolautanen – mutta salaatin muodossa. Se oli lähtökohtana, kun keittiömestari Jesse Söderlund Jesse´s Dine -ravintolasta lähti suunnittelemaan pikkujouluun sopivaa tarjottavaa.

Salaattipohjaan voi yhdistää erilaisia salaatteja, versoja tai käyttää valmista salaattisekoitusta. Päälle kasataan raikkaita hedelmiä, ja persimonin ja luumun kaverina tai tilalla voi käyttää vaikkapa appelsiinia, mandariinia tai persikoita.

Salaattiin voi valita miedon kotijuuston tai voimakkaan sinihomejuuston, myös valkohomejuusto tai vuohenjuusto toimivat mainiosti.

Salaatin kruunaavat kastanjat, ja niitä kannattaa kokeilla, vaikka se tietääkin vähän ylimääräistä näpertämistä. Halutessaan kastanjat voi korvata pähkinöillä, esimerkisi cashew- tai pecan-pähkinöillä, ja pyöritellä niitä voi-hunaja-sitruunaseoksessa.

Nauti salaatti samantien. Annoksesta riittää noin neljälle.

PS Jos haluat tehdä annoksesta gluteenittoman, tarjoile piparit erikseen tai käytä gluteenittomia pipareita.

 

Pikkujoulun paras salaatti

(neljälle)

150 g/1 rasia salaattia, rucolaa tai punamangoldia
3 tuoretta luumua
100 g piparkakkuja
1 persimon
100 g kotijuustoa (tai muuta juustoa)

1.    Halkaise luumut, poista kivi ja viipaloi.
2.    Leikkaa piparkakut veitsellä paloiksi, älä hienonna murskaksi.
3.    Halkaise persimon ja viipaloi paloiksi.
4.    Huuhdo salaatti, ruocola tai punamangoldi, ja asettele tarjoiluastian pohjalle.
5.    Levitä päälle luumun ja persimonin viipaleet.
6.    Hienona kotijuusto pienempiin paloihin ja lisää se salaattiin, lisää myös piparipalat.
7.    Koristele annos halutessasi paahdetuilla kastanjoillaja lisää kuumaa hunaja-sitruunakastiketta annoksen päälle.

Sitruuna-hunajavoissa paahdettuja kastanjoita

40 g voita
3 rkl hunajaa
1 sitruunan kuori (raastettuna)
20 kastanjaa

1.    Viillä kastanjan suippoon päähän pieni viilto.
2.    Laita kastanjat vuuassa uuniin 200 asteeseen 25 minuutiksi.
3.    Raasta sitruunasta vain keltainen kuori, ei sen alla olevaa valkoista osaa (se on kitkerää).
4.    Anna kastanjoiden jäähtyä vähän aikaa ja kuori kovat ruskeat kuoret pois, niin että jäljelle jää vain kastanjan kermanvärinen sydänosa.
5.    Laita pannulle voita, hunajaa ja sitruunankuoret. Kiehauta.
6.    Lisää kuoritut kastanjat ja lämmitä kiehuvaksi.
7.    Lisää salaatin päälle kuumana.

Kommentoi