Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Jäätelökaverit ja maailman paras kesätyö: oma jäätelökioski

Turun Kupittaanpuistoon, aivan lintulammikon ja lasten liikennekaupungin viereen on noussut värikäs kioski. Sitä pyörittävät jäätelökaverit toivovat pitkää kuumaa kesää.

Huhtikuun alkupuolella alkoi vähän kuumotella. Liiketaloutta opiskelevat nuoret miehet olivat päättäneet pystyttää kesäksi 2016 jäätelökioskin Turkuun ja tehneet tarvittavat selvitykset ja lupahakemukset. Kaikki muu oli kunnossa, mutta kaupungin päätöstä siitä, saako kioskin pystyttää Kupittaanpuistoon vai ei, puuttui.

– Kaupunki oli suhtautunut projektiimme innostuneesti, joten uskoimme, että myönteinen päätös kyllä tulee. Mutta kun emme olleet hankkineet itsellemme mitään muita kesätyöpaikkoja, alkoi kyllä vähän hermostuttaa, sanoo Johannes Lehto.

– Olimme ehtineet valmistella kaikkea niin paljon, että se olisi ollut valtava pettymys, jos se ei olisi onnistunut.
Lopulta toivottu kirje saapui, ja kaikki oli selvää. Jäätelökavereiden toiminta voisi alkaa.

Juuso Hämäläinen (vas.), Johannes Lehto ja Jerko Seppälä ovat parhaita kavereita ja päättivät työllistää itsensä kesäksi perustamalla jäätelokioskin. Yrityksen nimeksi tuli tietysti Jäätelökaverit. Kuvat: TS/Jane Iltanen
Juuso Hämäläinen (vas.), Johannes Lehto ja Jerko Seppälä ovat parhaita kavereita ja päättivät työllistää itsensä kesäksi perustamalla jäätelokioskin. Yrityksen nimeksi tuli tietysti Jäätelökaverit. Kuvat: TS/Jane Iltanen

Oman jäätelökioskin perustamista pyörittelivät ensin Turussa opiskelevat Lehto ja Jerko Seppälä. Lahdessa opiskeleva Juuso Hämäläinen komppasi ystäviään, että hieno idea. Sitten yhtenä iltana Hämäläinen sai Turusta Skype-puhelun.
– Soittivat, että kyllähän äijän nyt pitää tulla mukaan, Hämäläinen nauraa. Hän suostui, ja niin lapsuudesta asti parhaita kavereita olleet miehet alkoivat edistää hanketta tosissaan.

Oman yrityksen perustaminen ja siihen liittyvät suunnitelmat nivoutuvat kaikilla osaksi opintoja, ja Jäätelökaverit tuo heille paitsi kesätyön, myös opintopisteitä.
Ensin piti miettiä kioskille sopivaa paikkaa.

– Aika nopeasti keksimme, että Kupittaanpuistossa ei ole kuin yksi jäätelökioski Kupittaankadun varrella. Ajattelimme, että kyllä tänne toinenkin mahtuu.

Entä mistä hankittaisiin myytävä jäätelö? Yhteistyökumppaneiksi mietittiin useampaakin yritystä, mutta lopulta voiton vei Hansakorttelissa toimiva Nuvole, joka valmistaa kaikki jäätelönsä itse. Jäätelökaverit kiittelevät, että Nuvole suhtautui heidän ideaansa ennakkoluulottomasti ja on ollut isona tukena.

logo
Vielä tarvittiin itse kioski. Sitä ei onneksi tarvinnut ostaa, vaan sekin järjestyi Nuvolen kautta.
Hankintoja on silti täytynyt tehdä, ja miehet laskeskelevat, että yritykseen on on käytetty omaa rahaa muutamia tuhansia euroja. Se on kuitenkin onnistuttu hoitamaan ilman pankkilainaa.

Alkuinvestoinnit eivät miehiä hermostuta.
– Riskejä on otettava, ei mitään saa ilmaiseksi. Ja sehän toisaalta tekee tämän mielenkiintoiseksi, jäätelökaverit miettivät.

– Mutta sitä toivomme, että aurinko porottaisi koko kesän!

Jäätelökioski on ollut auki nyt parisen viikkoa, ja startti on ollut hyvä. Nyt odotellaan sitä, että koulujen lomakausi alkaisi.

Jäätelön lisäksi kioskissa myydään kahvia ja kylmiä juomia. Varsinaista työnjakoa ei ole vielä tehty eikä työvuorolistojakaan ole, vaan kaikesta on sovittu rennosti. Aukioloaikojakaan ei ole koko kesän osalta päätetty, paitsi että kun paistaa, tehdään pitkää päivää, kun sataa, kioskia ei kannata avata.

– Ei voisi olla parempaa kesätyötä kuin tämä! Saa olla parhaiden kavereidensa kanssa ja myydä jäätelöä, ja siinä sivussa näkee vielä muitakin kavereita.

Kommentoi