Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Induktioliesi pilaa paistinpannun helposti – älä tee tätä virhettä!

– Yleisin syy sille, että paistinpannu menee pilalle on induktioliesi. Kyse ei ole siitä, että induktioliesissä olisi jotain vikaa, tai siitä, että pannut eivät kestäisi niitä. Kyse on siitä, että niitä käytetään väärin, sanoo Heirolin toimitusjohtaja Rolf Moborg. Kaarinassa sijaitseva perheyritys Heirol Oy on yksi Suomen johtavista keittiön pienvälineiden valmistuttajista.

Moborg kuvailee, että tyypillinen virhe on laittaa pannu induktioliedelle, vääntää nupit kaakkoon ja poistua sitten jääkaapille etsiskelemään ruokaan tarvittavia raaka-aineita.

Kyseistä, kotioloissa varsin tyypillistä menetelmää on testattu Heirolin tehtaalla, ja Moborg kertoo, että jo 30 sekunnissa tyhjän pannun lämpötila saattaa olla kohonnut yli 400 asteeseen. Pannut eivät moista rääkkiä kestä.

– Neuvon aina ihmisiä, että ottakaa kaikki raaka-aineet valmiiksi hellan viereen. Laittakaa sitten öljy, voi tai niiden sekoitus kylmään pannuun ja vääntäkää vasta sitten levy kolmoselle tai neloselle. Sitä hellan kovinta tehoa ei mielestäni tarvitse käyttää kuin veden keittämiseen! Liian kuumalla levyllä pilaa sekä helposti sekä pannun että ruuan.

-Kokkiohjelmissa paistinpannut kuumennetaan usein todella kuumiksi, mutta kotona sitä ei kannata tehdä, Rolf Moborg sanoo. Heirol-yritys oli mukana myös tämän syksyn ruokamessuilla, ja asiakkaita kiinnostivat esimerkiksi pannun kuumentamiseen ja puhdistamiseen liittyvät asiat. Kuva: TS/Riitta Salmi

Käytön jälkeen paistinpannua ei pidä jättää lojumaan likaisena vaan se tulee tiskata sekä sisä- että ulkopinnoiltaan ja kuivata. Tiskikonetta Moborg ei paistinpannuille suosittele.
– Paras väline on tiskaamiseen pesusieni, sillä tiskiharja helposti vain liukuu rasvan päällä eikä irrota sitä. Sen sijaan pesusieni irrottaa lian hyvin pannusta. Tarvittaessa voi käyttää varovasti myös sienen karheampaa puolta.

Mistä sitten tietää, että paistinpannu on pilalla?

Varma merkki on muun muassa se, että pannun pinta on muuttunut harmaaksi tai ruoka tarttuu siihen kiinni. Moborg arvioi, että kotikäytössä paistinpannun ikä on pannun laadusta ja käytöstä riippuen 2-5 vuotta. Sen sijaan kasarityyppisen pannun, jossa tehdään etupäässä kastikkeita, ikä voi venyä reippaasti ylikin mainitun viiden vuoden.

Juttua muokattu 23.10 klo 20.08. Täsmennetty tiskaamiseen liittyvää kohtaa.

6 vastausta artikkeliin “Induktioliesi pilaa paistinpannun helposti – älä tee tätä virhettä!”

 1. Jorma Miettinen

  Tuosta paistinpannun pesemisestä kuumana olen täysin eri mieltä! Kevytmetallipannu ei siedä niin suuria lämmönvaihteluita. Meiltä meni vuosien varrella useitakin pannuja pilalle vääntymisen takia. Levylle laitettaessa pannu heiluu eikä kunnon kontaktia ole levyyn.
  Vasta viime vuonna luimme jostakin sivustosta ohjeen tuollaisten pannujen pesemiseen ja siinä opastettiin jäähdyttämään pannu ennen pesua.
  Tuota neuvoa olemme noudattaneet ja sama pannu toimii vieläkin.


  • Turun Sanomat

   Moikka! Jutussa ei ole tarkoitus kehottaa pesemään pannua kuumana, vaan lauseella tarkoitettiin vain sitä, että pannua ei tule jättää lojumaan likaisena. Huomaan nyt, että tuon kohdan ”heti käytön jälkeen” voi tulkita myös noin. Korjaan tekstiä hiukan, ettei tule väärää mielikuvaa. Kiitos 🙂 -Heli


 2. Ville

  Taas kerran teflonpannun (kesti 2-3v) roskiin paiskattuani sanoin hyvästit näille kertakäyttöpelleille. Nyt suppikset tirisevät valurautapannussa. Pannu kestää oman loppuelämän ja paistaa paremmin kuin vanha romu.


  • Anne Laakso

   Aivan totta! Valuraudalla saa kunnon ruokaa. Minun pannuni ovat vanhempia kuin minä itse ja aion käyttää niitä niin kauan kuin jaksan ne hellalle nostaa.


 3. Jaska52

  Induktioliedelle löytyy pannukakku jotka eivät kuumene yli 250 asteen


 4. Jone

  Oikeat kokit ei käytä mitään teflonpannuja teflonpannut on tarkoitettu kädettömille mikroruuan kokeille


Kommentoi