Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Illallinen pimeässä -konsepti rantautui Turkuun

Verkkokauppa Elämyslahjat laajentaa toimintaansa voimakkaasti Turkuun tämän vuoden aikana.

– Etsimme parhaillaan Turun alueelta palveluntarjoajia, joiden tarjoamia elämyksiä voisimme lisätä valikoimaamme. Olemme saaneet asiakkailtamme hyviä ideoita paikoista, joista he haluaisivat ostaa palveluita, mutta teemme tutkimustyötä myös itse, kertoo tuotepäällikkö Katri Pirinen.

Turussa pääkonttoriaan pitävällä yrityksellä on ollut valikoimissaan Turun alueelta esimerkiksi hemmotteluun ja ulkoiluun liittyviä liittyviä asioita, mutta nyt satsataan myös ruokapuoleen. Euroopasta lähtenyttä Dinner in the Dark eli illallinen pimeässä -konseptia on toteutettu Suomessa parisen vuotta Helsingissä, reilun vuoden verran Tampereella ja tänä keväänä se on tuotu Turkuun ja Jyväskylään.

brahen kellari
Kuvat: TS/Marttiina Sairanen

Turusta yhteistyökumppaniksi saatiin Brahen kellari.

– Haluamme olla ajan hengessä mukana, ja kun henkilökuntakin innostui ideasta, päätimme lähteä tähän. On tärkeää, että koko porukka on hankkeen takana, muuten kiireisenä päivänä tällainen ylimääräinen juttu voisi olla ”kivenä kengässä”, miettii Brahen kellarin yrittäjä Hessu Martikainen.

Martikainen sanoo, että ruokamatkailu on kasvanut Turussa voimakkaasti, uskoo tällaisen erikoisemman konseptin kiinnostavan ihmisiä laajemmaltakin alueelta.

– Ravintoloiden pitää olla mukana keksimässä uusia juttuja jotka kiinnostavat asiakkaita. Ei voi vain odottaa, että kaupunki tai Turku touring tekisivät jotain, johon pääsisi mukaan, hän miettii.

Nimensä mukaisesti illallinen toteutetaan pilkkopimeässä, ja se on melkoinen haaste myös tarjoilijalle, joka työskentelee koko parituntisen illallisen ajan pimeäkiikarit päässään.

Tarjoilija Emma Ketola tarvitsee pimeäkiikarit voidakseen operoida pimeydessä. - Näillä näkee kaiken vihreänä ja näkökenttä on aika kapea, mutta kyllä sen kanssa pärjää, kertoo hän.
Tarjoilija Emma Ketola tarvitsee pimeäkiikarit voidakseen operoida pimeydessä. – Näillä näkee kaiken vihreänä ja näkökenttä on aika kapea, mutta kyllä sen kanssa pärjää, kertoo hän.

– Tila jossa illallinen järjestetään on onneksi niin tuttu, että osaisin kyllä muutenkin kulkea siellä vaikka silmät kiinni, naurahtaa tarjoilija Emma Ketola.

Kuukausittain järjestettäviä illallisia emännöi Turussa Noora Kohomäki, joka on ollut näkövammainen 2000-luvun alkupuolelta asti. Hänen kanssaan käydään läpi tilannetta, jossa monelle määräävin aisti, näkö, on pois käytöstä. Kohomäki myös kertoo elämästään ja vastaa siihen liittyviin kysymyksiin.

Liikoja itse illallisesta ei voi paljastaa, koska yllätysmomentit ovat homman ydin. Kun valot lopulta syttyvät, moni kuitenkin yllättyy nähdessään sekä tilan että itse annokset ja kuullessaan niiden kaikki elementit.

Illan menu on aina yllätys, mutta keittiöpäällikkö Tomppa Salonen kertoo, että miettii tarkkaan annosten rakenteet, jotta lautasella olisi paljon eri makuja ja suutuntumia.
Illan menu on aina yllätys, mutta keittiöpäällikkö Tomppa Salonen kertoo, että miettii tarkkaan annosten rakenteet, jotta lautasella olisi paljon eri makuja ja suutuntumia.

Brahen kellari (Puolalankatu 1) on toiminut Turussa vuodesta 1967, Hessu Martikainen on luotsannut paikkaa vuodesta 1997. Ravintolassa on kaikkiaan 110 asiakaspaikkaa.

Kommentoi