Juttu

JUTTU | RIITTA SAARNI |

Ihanat raakakakut Kembuz-kahvilan tyyliin

Trendikkäiden raakakakkujen leipominen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Valmistustapa ja raaka-aineet poikkeavat tavallisesta leivonnasta, mikä voi alkuun tuntua hankalalta.

Kembuz Cafén yrittäjät Erkki Kemppi ja Areta Buzis kehittivät kaksi kotileipurille sopivaa reseptiä sesongin mukaan.

– Raakakakkujen teko vaatii usein tehokkaan ja hintavan tehosekoittimen, jolla saadaan pähkinät ja siemenet tasaiseksi massaksi. Näissä resepteissä riittää tavallinen blenderi, sillä massa saa jäädä rouheaksi, Kemppi sanoo.

Terveelliset raakakakut ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun kaipaa jotakin makeaa.
– Vaikka raakakakut ovat energiapitoisia, niiden sisältämät raaka-aineet tekevät hyvää keholle, toisin kuin perinteisten leivonnaisten sokeri, voi ja vehnäjauhot, kertoo Buzis, joka aloitti raakakakkujen leipomisen kotonaan jo kuusi vuotta takaperin ja on kehitellyt siitä asti omia reseptejä.

 

Omenaiset raakakakut ja porkkanaraakakakut on tehty muffinivuokaan. Molempien taikinasta voi leipoa myös yhden ison piiraan.

 

Omenaiset raakakakut

Reseptistä tulee noin 8-10 pientä kakkua.

Pohja:
320 g taatelia
80 g kookoshiutaleita

80 g kurpitsansiemeniä
80 g auringonkukansiemeniä
4 tl kanelia
4 tl kardemummaa
2 tl vanilja-uutetta

 

Liota taateleita kuumassa vedessä noin 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Käy taatelit sormin läpi kivien varalta.
Mittaa kaikki pohjan ainekset taatelia lukuunottamatta monitoimikoneeseen ja surauta hetki, koneen tehokkuudesta riippuen, kunnes seos on rouhemaista.
Lisää joukkoon taatelit ja aja massa kiinteäksi. Pohjamassa on valmis, kun se pysyy kasassa sormin puristettaessa.

Täyte:
6 dl (300g) taatelia
1 dl vettä
2 tl vaniljauutetta
1 tl suolaa
6 rkl kookosmannaa eli kookossosetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa

Liota taateleita kuumassa vedessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat hyvin pehmeitä. Poista mahdolliset kivet.
Sulata kookosmanna kuumavesihauteessa.
Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita kunnes massa on tasaista.

Koristeluun:
1-2 omenaa
1 dl kookosmannaa

Painele pohjamassa vuokaan (esimerkiksi silikonisista muffini-vuoista saa pieniä torttuja, tai ohjeesta riittää yhteen isoon halkaisijaltaan noin 17 cm:n piiraaseen).
Lusikoi taatelitäytettä pohjiin. Lohko omena neljään osaan. Viipaloi esimerkiksi kuorimaveitsellä lohkoista ohkaisia siivuja. Laita siivut kippoon, lisää taatelitäytettä ja pyörittele siivut siinä. Ala tämän jälkeen asettelemaan siivuja pohjan reunoja myöten, etenemällä kakun keskiötä kohden. Näin omenat muodostavat ruusukkeen.
Nosta kakut pakkaseen tai jääkaappiin 1-2 tunniksi.
Sulata kookosmannaa ja valuta pienellä lusikalla kakkujen päälle. Koristele haluamallasi tavalla.

Vinkki: syötävät kukat saavat kakkusista juhlavan näköiset.

Raaka porkkanakakku

Pohja:
2 keskikokoista porkkanaa
1,5 dl cashew-pähkinöitä
1,5 dl saksanpähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl makeutusta, esim. kookosnektaria tai hunajaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 dl appelsiinimehua
0,25 tl suolaa
1 dl kookosmannaa
2 dl taatelia

Liota taateleita kuumassa vedessä taatelista riippuen noin 5-10 min. Poista kivet.
Raasta porkkanat ja lisää kaikki ainekset taateleita lukuunottamatta monitoimikoneeseen. Surauta taikina muutaman kerran, kunnes pähkinät ovat rikkoutuneet. Seos saa olla rouheaa.
Lisää taatelit ja sekoita vielä hetken kunnes taatelit ovat sekoittuneet massaan.
Painele pohjamassa pikkuvuokiin (ohjeesta riittää myös yhteen isoon halkaisijaltaan noin 17 cm:n piiraaseen).

Kuorrutus:
2 dl cashew-pähkinöitä
0,5 dl sitruunamehua
0,5 dl appelsiinimehua
2 tl vaniljauutetta
1 tl appelsiinin kuorta
1 dl kookosmannaa
1 dl vettä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kunnes massa on tasaista ja sileää.
Lusikoi täytettä kakkujen päälle ja nosta kakut yöksi (vähintään 4 tuntia) pakastimeen.

Koristeluun:
1-2 dl kookosmannaa
kookoshiutaleita
hienoa porkkanaraastetta
mehiläisen siitepölyä
appelsiinin kuorta raastettuna
kardemummaa

Ota kakut pakastimesta ja irrota ne varovasti vuoista.
Sulata kookosmanna esimerkiksi kuumavesihauteessa. Lusikoi tasaisesti kakkujen päälle, anna valua reunojen ylitse.
Raasta porkkanaa ja appelsiinin kuorta.
Sekoita porkkanaraaste, appelsiinin kuoriraaste ja kookoshiutaleet pienessä kulhossa. Ripottele raasteseosta, mehiläisen siitepölyä ja kardemummaa kakkujen pintaan.

Vinkki: Kookosmannaa voit ostaa esimerkiksi Ruohonjuuresta.

Suloiset porkkanaraakakakut kuorrutetaan kookosmannalla.

Kommentoi