Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Hyytävä sää haittasi herkuttelua Shiftissä

Turussa nyt toista kertaa järjestetty bisnessfestivaali Shift oli tänä vuonna satsannut kunnianhimoisesti ruokaan, ja siksi tapahtumalle olisi suonut lämpöisen ja aurinkoisen sään.

Puitteet auringossa chillailuun ja mielenkiintoisten annosten maisteluun olivat kohdallaan, mutta valitettavasti Turun linnan eteen levittäytynyttä festivaalialuetta riepoi torstaina hyytävän kylmä tuuli. Se teki ulkona olemisesta ja syömisestä pahimmillaan melkoista värjöttelyä.

Ruokamyynti jäi osin odotettua vaisummaksi, vaikka monet sitkeät shiftailijat lounastivat ulkona tyynesti ja valittamatta. Eihän sentään satanut rakeita.

Ravintola Maunon alueella isoissa paellapannuissa valmistui kukkakaalicurrya ja kanavartaita.

Lämmintä ruokaa reiluina annoksina alueella myytiin hyvään tahtiin, ja Maunon toimitusjohtaja Santtu Kiili kertoi, että keskiviikon aikana tapahtumassa nautittiin 500 annosta, ja torstaille povattiin samantyyppistä myyntiä. Torstaina tarjolla oli kukkakaalicurryä ja kanavartaita sekä kurkkuraitaa.

Maunon ruoka-alue oli myös anniskelualuetta, ja Kiili kertoi saaneensa asiasta paljon kiitosta etenkin keskiviikkona, jolloin ulkosalla oli paikoin mukavakin istuskella.

 

Turussa tänä vuonna neljättä kertaa järjestettävä Food & Fun -tapahtuma tuotti Shiftiin neljä keittiömestaria valmistamaan nimikkoannoksiaan. Islantilaisen Bjarni Siguroli JakobssoninFish is a bag” herätti huomiota persoonallisella ulkonäöllään, ja keräsi kiitosta erikoisella, syvällä maullaan. Ravintola Finnjävelistä tuttu Ismo Sipeläinen puolestaan luotti annoksissaan chevicheen ja tattari”risottoon”.

Jarno Seppä (etualalla), Ismo Sipeläinen ja Bjarni Siguroli Jakobsson valmistelemassa annoksiaan.
Jarno Sepän annos: luomukaritsaa, valkoista parsaa ja varhaisperunaa.
Falafeleita ja savustettua jugurttia Jarno Sepän tyyliin.
Marjaana Pohjolan annos ”Seitan Laab” tarjoiltiin salaatinlehdiltä.
Marjaana Pohjolan annos, jossa on kesäkurpitsapastaa, pestoa ja ”porkkanapyöryköitä”.

Food & Funin tuottaman ruokateltan turkulaista osaamista edustivat ravintola Kuoren ja Roots Kitchenin yrittäjä Marjaana Pohjola sekä ravintola Smörin Jarno Seppä apunaan Roni Toivari.

Pohjolan annoksina olivat raikas ja mausteinen Seitan Laab, joka tarjoiltiin salaatinlehdistä, sekä kesäkurpitsasta valmistettu raakapasta, joka oli yhdistetty muun muassa herkulliseen brasilialaiseen pähkinäpestoon. Seppä rakensi toisen annoksensa ahvenanmaalaisen luomukaritsan ympärille, annoksessa oli myös valkoista parsaa ja uusia perunoita. Sepän toisessa, festivaalin ehkä kauneimmassa annoksessa oli falafeleita, savustettua jugurttia ja paljon alkukesän vihreää.

 

Tapahtumassa oli mukana myös muita ruoka-alan yrittäjiä ja toimijoita, ja myynnissä oli muun muassa turvapaikanhakijoiden kehittelemiä ja valmistamia falafeleita. Shams-merkkiset falafelit kiinnostivat kävijöitä, ja niitä sai ostaa myös kotiinvietävissä pakkauksissa.

Fahed Al-Badri (vas.) ja Al-Sanabi Dhurgham iloitsivat siitä, että falafelit tekivät hyvin kauppansa.

-Falafeleitämme löytyy nyt myös isoista kaupoista Turun alueelta ja ihmiset ovat ostaneet niitä mukavasti, kertoivat falafeleita maistattaneet Fahed Al-Badri ja Al-Sanabi Dhurgham.

Projektin takana on turkulainen osuuskunta Kehrä, lisäksi hankkeessa on mukana Aputehdas ry. Hankkeen tarkoituksena on työllistää pakolaistaustaisia, kielitaidottomia turvapaikanhakijoita.

Kommentoi