Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Hurut Tähti-baarissa: naudankieli, juuressose ja sipulikastike

HIlu Tolmunen ja Markku Kiiski tarjoilevat koko puskan persilja Reijo Haapaselle annoksen koristelua varten. Kuva: TS/Juha Paju
Hilu Tolmunen ja Markku Kiiski tarjoilevat koko puskan persiljaa Reijo Haapaselle annoksen koristelua varten. Kuva: TS/Juha Paju

Tällä viikolla huru-ukot kokkaavat turkulaisessa Tähti-baarissa. Ensin kokataan keitettyä naudankieltä, loppuviikosta luvassa on wieninleike.

Naudankieli on toisille lähestulkoon puistatuksia herättävä ruoka, toisille taas suuri herkku.
– Kannattaa muistaa, että se on täyttä lihaa, muistuttaa Markku Kiiski.

Mikään pikaruoka se ei kuitenkaan ole, sillä kielen pitää suolaantua yön yli ja sen keittoaika on kolmisen tuntia. Keitinveteen pilkotaan sipulia ja porkkanaa makua antamaan.

– Onpa tylsä veitti, manailee Reijo Haapanen, kunnes huomaa mistä kiikastaa:
– Täähän onkin pojan veitti!

Kielen seuraksi valmistetaan juuressosetta ja sipulikastiketta. Turhan sileäksi ei komean oranssia juuressosetta tarvitse ajaa, siinä saa olla kunnolla sattumia.

Nyt maistetaan!
Nyt maistetaan! Kuva: TS/Jane Iltanen

 

Kurkista Tähti-baarin keittiöön ja katso, miten annos valmistuu!

 

17641602 / 20150917 / Kuvaaja: Jane Iltanen / Toimittaja: Heli Nieminen / Aihe: Huru-ukot Tähtibaarissa / Paikka: Puutarhakatu 15 / Huomautukset: Kuvataan kaksi ruokaa lehteen + videot

Keitetty naudankieli, sipulikastike, juuressose
(neljälle)

Kieli
1 naudankieli (noin kilo)
2 rkl suolaa
10 kokonaista maustepippuria
10 kokonaista valkopippuria
1 sipula
1 porkkana
4 laakerinlehteä

Huuhtele kieli ja hiero sen pintaan suolaa edellisenä päivänä.
Laita kieli kattilaan, kaada päälle kylmää vettä. Laita kiehumaan. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet ja karkeasti paloitellut juurekset. Keitä kieltä kolmisen hiljaisella lämmöllä. Tarkkaile, ettei neste pääse haihtumaan. Kieli on kypsää kun nahka irtoaa helposti. Poista kypsästä kielestä nahka haaleana ja laita vetäytymään liemeen.
Leikkaa kieli noin sentin viipaleiksi poikkisyin, kuumenna keitinliemessä.

Sipulikastike
75 g voita
2 dl hienonnettua sipulia
1 dl siivutettua omenaa
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 dl keitinlientä
2 dl kermaa
(1rkl raastettua piparjuurta)

Kuullota voissa hienonnettu sipuli ja omena, lisää vehnäjauho. Lisää kuumaa keitinlientä sekoittaen kastikepohjaa tasaiseksi. Keitä n.15 minuuttia ja lisää kerma. (Jos kastike tuntuu kuivuvan, jatka vedellä tai keittoliemellä, mutta varo, ettei kastikkeesta tule liian suolaista.)
Kiehauta, mausta halutessasi piparjuurella.

Juuressose
400 g perunaa
200 g lanttua
200 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
100 g selleriä
200 g sipulia
vettä
2 dl kermaa
1 rkl suolaa
50 g voita

Kuori ja paloittele juurekset. Keitä napsakan kypsiksi. Kaada liika vesi pois. Soseuta sauvasekoittimella soseeksi, voit jättää joukkoon ”sattumia”. Lisää kerma, voi ja kiehauta. Lisää suola maun mukaan. Vinkki:Hunaja antaa soseelle makeutta ja korostaa makua.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo