Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Hunaja pyöristää ja pehmentää maut – kokeile herkullisia reseptejä!

Moni käyttää hunajaa teen makeuttamiseen, mutta hunajapurkkiin kannattaisi tarttua useamminkin, sillä hunaja on monikäyttöinen tuote leivonnassa ja ruuanlaitossa. Tiesitkö, että hunajaa voi myös pakastaa?

 

Alkukesän hunajassa maistuu koko kukkaketo ja makea mesi. Loppukesän hunajan maku on syvempi ja intensiivisempi, siinä voi aistia esimerkiksi kanervaa ja ohdaketta.

Juokseva hunaja on makean pehmeää, kiteytetty taas kirpeämpää.

Oma lukunsa ovat hunajavalmisteet: hunajaan voidaan yhdistää esimerkiksi sitruunamehua, lakritsia tai piparminttua ja saada aikaan kirpeän raikas tai suorastaan karkkimainen lopputulos.

 

Hunajan monipuolisuuteen pääsee tutustumaan tällä viikolla järjestettävillä Turun ruokamessuilla, joissa Varsinais-Suomen mehiläishoitajilla on oma laaja osastonsa.

– Hunaja on oikeastaan artesaaniruokaa, sillä tässä on aidot raaka-aineet ja paljon käsityötä takana, miettivät mehiläishoitajat.

Mehiläiset valmistavat hunajan, eikä siihen lisätä mitään tai oteta mitään pois.

Hunajien makuerot johtuvat siitä, että erilaisista kasveista saadaan erilaista mettä. Eri alueelta tulevat hunajat ovat siis erilaisia, mutta samankin tilan hunaja voi maistua eri vuosina erilaiselta. Kaikki riippuu siitä, millainen kesä on ollut ja mitkä kasvit ovat kukkineet mihinkin aikaan.

Hunajaisten ruokien äärellä Varsinais-Suomen mehiläishoitajiin kuuluvat Johanna Haijainen, Rea Pelto-Uotila, Sanna Inkinen ja Raija Haataja-Nurminen.

Kaupoista lähihunajaa ei aina löydy, ja varsinaissuomalaisten hunajatilojen tuotteista suurin osa myydäänkin suoraan tiloilta, eri tapahtumissa sekä Rekossa.

– Kotisivut ja Facebook-sivut pitää olla, ja tämä työ vaatii pitkää pinnaa. Monesti yksi purkki kestää ihmisillä kauan, eli he eivät ole heti ostamassa uutta, miettii Raija Haataja-Nurminen.

Tyypillisin tapa käyttää hunajaa on todennäköisesti se, että sitä lisätään lusikallinen teen joukkoon. Sitten purkki laitetaan takaisin kaapin hyllylle.

Se on sääli, sillä hunajasta olisi niin paljon muuhunkin. Hunaja sopii melkein kaikkeen ruuanlaitossa ja maustamisessa: se käy marinadeihin ja kastikkeisiin, säilöntään ja leivontaan, suolaisiin ja makeisiin ruokiin.

Asiaa havainnollistamaan on valmistettu kukkurainen ruokapöytä täynnä herkkuja, joihin kaikkiin on käytetty hunajaa.

Tarjolla on hunajagraavattua lohta, hunajakuorrutuksen saanutta uunilohta, hunajaista salaatinkastiketta, granolaa, smoothieta ja hunajapannacottaa. Juustojen kanssa on laitettu tarjolle hunajakennoa pieninä paloina.

– Hunaja pyöristää ja pehmentää makuja ja tuo ruuan vivahteet esiin. Siitä tulee ihan erilainen maku kuin sokerista, sanoo Sanna Inkinen.

Esimeriksi uunilohen päälle voi hyvin laittaa hunajaa, ja lopputulos on herkullinen – muta samaa lopputulosta ei synny sokerilla.

Vasemmalla mehiläisleipää eli pergaa, oikealla siitepölyä.

Vaikka itse hunajan valmistus on mehiläisten puuhaa, mehiläishoitajilla riittää paljon työtä.

Mehiläishoitajien kiireisin sesonki on tältä vuodelta jo ohi, sillä hunajat on jo kerätty, ja suurin osa on ruokkinut mehiläiset talven varalle.

Useimmille mehiläistenhoito on harrastus tai sivutoimi, päätyönään sitä tekee vain muutama kymmenen ihmistä koko Suomessa. Silloin pesiä pitäisi olla jo useampi sata, jopa tuhat.

Tyypillisempää on, että toiminta on pienimuotoisempaa, ja pesiä on muutamista muutamiin kymmeniin, joillain toki yli satakin. Uusia mehiläishoitajia kurssitetaan vuosittain, ja kiinnostuneita riittää.

– Ei tarvitse jännitysfilmejä katsella kun on nämä mehiläiset. Ne tekevät aina jotain yllättävää! Luulet, että ne toimivat haluamallasi tavalla, mutta ei, ne ovat tehneet omat ratkaisunsa, nauraa Rea Pelto-Uotila.

Johanna Haijanen vieressä nyökkää.

Kurkistus mehiläispesään Tammirauman tilalla. Aimo Nurminen sanoo, että pesällä pitää toimia rauhallisesti – ollaanhan vierailla toisten kotona.

Mehiläisten toimia pitääkin yrittää ennakoida ja ohjailla. Mutta pakottaa ei voi – muuten tulee piikkiä!

Kiukkuiset mehiläiset löytävät takuuvarmasti tiensä suojahaalarin alle hanskojen raosta tai saappaansuista, jos sille päälle sattuvat.

Mehiläisten temperamentista riittääkin juttua pitkät pätkät. Alan kultainen sääntö onkin, että mehiläispesää ei saa päästää suuttumaan, koska lepyttely voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta.

Varsinais-Suomen mehiläishoitajat esittäytyvät Turun ruokamessuilla 6.-8.10. Osastolla vierailevat kokkaamassa Antti Vahtera ja Rasekon opiskelijoita. Jaossa ruokareseptejä ja maistatuksessa hunajaa, osastolta löytyy myös lasinen pesä täynnä mehiläisiä. Messuilla palkitaan myös ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomen paras hunaja.

Mitä mehiläispesälle kuuluu syksyllä?

 

Katso video hunajaisista herkuista!

 

Syksyinen salaatti hunajalla

1 friseesalaatti
1 tammenlehväsalaatti
1 ruukku rukolaa
3 avomaankurkkua
1 sipulin varsi
3 keskikokoista päärynää
1 dl puolukoita
200 g leipäjuustoa
4 rkl juoksevaa hunajaa
4 rkl sitruunaista rypsiöljyä
1 tl mustapippuria

Huuhtele salaatit ja rukola.

Revi salaatit ja asettele laakealle vadille. Kuori ja viipaloi avomaankurkut ja päärynät.

Asettele salaattipedille kurkku- ja päärynäpalat, hienonnettu sipulinvarsi ja leipäjuustoa. Ripottele päälle puolukoita.

Koristele salaatti rukolalla.

Sekoita mustapippuri, sitruunainen rypsiöljy ja ruokalusikallinen hunajaa keskenään.

Kaada kastike salaatin päälle ja tiputtele lisäksi noin kolme ruokalusikallista juoksevaa hunajaa salaatin pinnalle. Tarjoile.

Hunajakirjolohi

maun mukaan suolaa
1½-2 dl hunajaa
1 kirjolohifilee

Laita kalafilee uunivuokaan, joka on suunnilleen palan kokoinen.

Ripottele pinnalle suolaa ja lisää hunaja. Anna maustua puoli tuntia.

Paista uunissa 200-220 asteessa, kunnes hunaja karamellisoituu ( varo palamista)! Valele kalaa paistamisen aikana useasti ”karamellihunajalla”. Ota kala pois uunista kun se on kauniin värinen ja sopivan kypsä.

Kalan voi nauttia lämpimänä tai kylmänä.

 

Graavattu hunajalohi

1 ruodoton kirjolohifilee
1-2 rkl karkeaa merisuolaa
pippuria
3-4 rkl tyrnihunajavalmistetta (tai hunajaa ja tyrnimehua)
½ dl tyrnimarjoja
yrttejä

Laita vuoan pohjalle  vähän suolaa ja lisää kalafilee nahkapuoli alaspäin. Lisää fileen pinnalle 1-2 rkl suolaa, murskatut tyrnimarjat ja pippuria.

Kaada lohen päälle tyrnihunajavalmistetta 3-4rkl (kalan koosta riippuen) ja laita kala jääkaappiin vuorokaudeksi.

Leikkaa lohesta vinottain ohuita viipaleita. Koristele marjoilla ja tuoreilla yrteillä, esimerkiksi timjamilla.

Nauti esimerkiksi leivällä.

Hunajainen pannacotta

(8 annosta)

3 liivatelehteä
5 dl maitoa/kermaa
400 g turkkilaista jugurttia
2 dl marjoja
4 rkl hunajaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kuumenna maito/kerma kattilassa.

Nosta kattila pois liedeltä, lisää puristetut liivatelehdet joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi, lisää jugurtti ja puolet marjoista sekä n 3 rkl hunajaa.

Sekoita tasaiseksi ja jaa annosmaljoihin. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia tai yön yli.

Koristele juuri ennen tarjoilua marjoilla ja valuta niiden pinnalle vielä juoksevaa hunajaa.

Mustikkasmoothie

(2 annosta)

3 dl maustamatonta jugurttia
1 banaani
2 dl mustikoita
2-3 rkl hunajaa

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella ja nauti.

Granola

3 dl kaurahiutaleita
3 dl ruishiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl öljyä
1 dl hunajaa
1½ dl pekaanipähkinöitä
1½ dl manteleita
1½ tl kanelia
½ tl inkivääriä
1 dl rusinoita
1 dl kuivattua aprikoosia pilkottuna

Rouhi pähkinät veitsellä. Sekoita hiutaleet, leseet, pähkinät, siemenet, öljy, hunaja ja mausteet kulhossa.
Levitä seos leivinpaperin päälle uunipannulle ja paahda 175 asteessa 25-30 minuuttia. Sekoita kymmenen minuutin välein ja tarkkaile, ettei seos pala.
Lisää jäähtyneeseen granolaan rusinat ja aprikoosit.
Säilytä granola kannellisessa lasipurkissa. Tarjoile maidon, jugurtin tai smoothien kanssa.

 

 

Tiesitkö?

  • Jos ostaa juoksevaa hunajaa, ja käyttää sitä kovin hitaasti, se alkaa kiteytyä. Osa hunajasta kannattaisi mieluummin pakastaa joko muovi- tai lasipurkissa. Jos hunajan pakastaa ennen kuin se on alkanut kiteytyä, se on pakkasesta otettaessa taas juoksevaa. Kiteytettyä hunajaa ei kannata pakastaa.
  • Purkkiin kovettunut hunaja notkistuu, kun purkin laittaa lämpimään vesihauteeseen.
  • Purkin pohjalle jäänyt hunaja kannattaa käyttää vaikkapa lihapataan tai uunijuureksiin.

Kommentoi