Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Huh huh, mikä vati: huru-ukot kokkaavat itsenäisyyspäivään melkoisen liha-annoksen

Jari Merinen ja Sanna Kulmala. Kuvat: TS/Juha Paju

Kokonaisena paistettu härän sisäfileen keskiosa valkosipuliperunoiden, valkosipulivoin ja kasvisten kanssa eli Coeur de filet Provencale oli 1960-1970-luvulla suosittu ravintolaruoka, muistelevat huru-ukot Jari Merinen ja Reijo Haapanen.

Tämän klassikkoruoka valmistetaan hurujen toimesta itsenäisyyspäivän kunniaksi. Valmis vati runsaudessaan varsin pysäyttävä näky, ja annos mauiltaan klassinen ja tuhti.

Huru-ukkojen apuna nähdään tällä kertaa keittiömestari, yrittäjä Sanna Kulmala.

Katso videolta, miten ruoka valmistuu Pito-Jussin keittiössä:

Coeur de filet Provencale

eli kokonaisena paistettu härän sisäfileen keskiosa

800 g naudan sisäfileen keskiosaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Ruskista filee kuumalla (valurauta)pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita uunivuokaan ja siirrä 180 asteiseen uuniin kypsymään 10-15 minutiksi. Kypsennä, kunnes 
fileen sisälämpötila on 55-59 astetta, riippuen siitä, miten mediumin tai kypsän siitä haluat.
Anna lihan levätä ennen viipalointia. (Voit kietoa uunista otetun lihan folioon ja laittaa paistinpannuun kannen alle vetäytymään, katso videolta vinkit!)

Valkosipulivoi

100 g pehmeää voita
4 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl sitruunamehua

Sekoita kaikki ainekset keskenään voimakkaasti vatkaten.  Muotoile voista pötköjä voipaperin sisälle. Laita voi jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa napeiksi ennen tarjoilua.  

Valkosipuliperunat

700 g ohuita perunaviipaleita
4 rkl valkosipulimurskaa
2 rkl öljyä
suolaa ja pippuria maun mukaan

Pese ja kuori perunat, leikkaa ohuiksi siivuiksi Ruskista perunaviipaleet pannulla öljyssä.  Mausta perunat ja laita ne vuokaan. Paista 170 asteisessa uuniissa noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Pekonirullat

4 viipaletta pekonia
100 g vihreää papua
yrttisuolaa
pippuria

Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Jäähdytä nopeasti. Jaa pavut nippuihin ja kääri jokaisen nipun ympärille pekonisiivu. Laita uuniin hetkeksi, jotta pekonista tulee rapea.

Grillitomaatit

4 tomaattia
yrttisuolaa
pippuria

Leikkaa tomaatin pintaan ristikko. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita tomaatit noin 170-asteiseen uuniin niin kauaksi aikaa että tomaatteihin tule hiukan väriä, ne kypsyvät hiukan.

Esillelaitto:

Laita vadille ensi valkosipuliperunat, leikkaa file sentin paksuisiksi viipaleiksi (kolme siivua per ruokailija). Laita pekonipavut ja grillitomaatit vadille, lisää lopuksi valkosipuli-voinapit  ja tupsu persiljaa  Voit myös tarjota voin myös erikseen.             

Kommentoi