Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Hilu Tolmusen luotsaama Tähti-baari on turkulainen klassikko

Rehellistä kotiruokaa, huiman kokoiset annokset ja varsin maltillinen hintataso – turkulainen Tähti-baari on tunnettu kaikista näistä – niin Turussa kuin Turun ulkopuolellakin.

Osoitteeseen Puutarhakatu 15 vuonna 1971 perustettua paikkaa eivät ole trendit heilutelleet, vaan omaa polkua on tallattu sitkeästi.

Yrittäjä Hilda ”Hilu” Tolmunen ylistää paikan henkilökuntaa, ja jotain paikan hengestä kertoo se, että monet työntekijät ovat pysyneet yrityksen palveluksessa aina eläkeikäänsä asti.

– Suurin kiitos kaikesta kuuluu hyvälle henkilökunnalle. Kukaan ei tällä alalla yksin pärjää.

Hilu Tolmunen on Tähti-baarin sielu. TS/Jane Iltanen
Hilu Tolmunen on Tähti-baarin sielu. TS/Jane Iltanen

87-vuotias Hilu Tolmunen on paikan sielu. Hän kerää aamuvarhaisella leipomaan päiväksi tuoretta tarjottavaa ja häärää Tähti-baarissa jatkuvasti.

Annosten koko Tähti-baarissa on legendaarinen.
– Miehet eivät mitään pieniä annoksia huoli, ruokaa pitää olla kunnolla. Ihmiset haluavat annoksen, jossa hinta-laatu -suhde on kunnossa, Tolmunen sanoo.

Päivässä käy pitkälti toista sataa ruokailijaa. Ensimmäiset koputtelevat ovea jo vähän ennen puoli seitsemää, avaamisaikaa.

– Me pidämme kiinni kotiruuasta. Asiakkaiden suosikkeja ovat esimerkiksi lihapullat, silakkalaatikko ja lihakeitto. Keittoa menee yleensä parikymmentä litraa päivässä. Annosten lisukkeina on yleensä muusia tai perunoita, ranskalaisia emme tee. Emme ole myöskään lähteneet tarjoamaan salaattipöytää.

Tolmunen oli aikoinaan tarkka myös siitä, ettei hyväksynyt keskiolutta baarinsa valikoimaan – hän halusi pitää Tähti-baarin vain ruokaravintolana. Linjasta ei ole lipsuttu, ja Tolmusen mielestä päätös on ollut oikea. Olutta myydään ainoastaan ruokailun yhteydessä, ei muuten.

 

Huru-ukot kokkaavat tällä viikolla Tähti-baarissa. Ensimmäinen ruokalaji on keitetty naudankieli.

Juttua täsmennetty 21.10. klo 15.45. oluenmyynnin osalta.

11 vastausta artikkeliin “Hilu Tolmusen luotsaama Tähti-baari on turkulainen klassikko”

 1. Janne

  Todellinen tähti turun ravintoloiden seassa. Tosin, viimekerralla join kyllä lehtipihvini kanssa keskiolutta. Linjasta on siis lipsuttu ja hyvä näin!


 2. Ulla Ruohonen

  Arvostan Tähti-baarin hyvää ruokaa sekä sitä päätöstä, ettei keskiolutta ole tarjolla. Todellinen koko perheelle sopiva ruokaravintola siis!


 3. Åke K.

  Kyllä minulle on myyty Tähti baarissa olutta ja ranskalaisia. Ihmettelen väitettä, ettei niitä olisi.


 4. Vesa Laine

  Eikö enää saa ruuan kanssa olutta? Valitettava huononnus muuten niin loistavaan Tähti-baariin.


 5. merav krikke

  Olen käynyt 20 vuotta tähtibaarissa ja äitinikin kävi aikanaan kun asun samassa talossa poikkean usein syömään sielä siitä on tullut melkein toinen kotini


 6. Mika Koponen, Las Vegas, Nevada, USA

  Klassinen paikka! Suurena plussana myos se, etta paikasta ei ole tehty kaljakuppilaa, niita on ihan tarpeeksi muuallakin. Suomenvierailulla tama paikka ei taatusti jaa valiin.


 7. Antti Saari

  Jos joku mulle joskus kehuu jotain pitseriaa tai jotain muuta ruokapaikkaa, ni aina otan puheeksi Tähden.
  Koskaan ei ole mitään huonoa sanottavaa, maittavaa ja hyvää ruokaa edulliseen hintaan.
  Jos on pakko jostain olla pettyny, ni annoskoosta. Hyvällä tavalla.
  Ku ei kehtais sitä hyvää ruokaa jättää syömättäkään, ni sitten tulee ahdettua itsensä ihan ähkytäyteen. Ja silti tuppaa lautaselle jäämään vähän, ku ei kerta kaikkiaan mahalaukku ota enempää vastaan.


 8. Repan RakennusJaRappaus Ky

  Joskus kaukaisella 1980 – luvulla (ja vielä sen alkupuolella) opiskelin Åbo Akademin kauppakorkeassa, eli ”Åbo Hanken”:lla. Silloin oli Hämeekadulla siinä 10- grillin ja TYKS:n välissä, TYKS:in puolella katua ”Tolmuset” – niminen ravintola, josta sai opiskelijakortilla erinomaisen edullisia ruoka-annoksia (ihan peruskamaa, lihapullat ja muusia – tyyliin) ja hyvää oli. Mistään ruokaoluesta ei silloin ja niillä budjeteilla nähty edes unta. Olisiko ollut tämän rouvan tekosia sekin?

  Vaikka itse asun muualla opiskelee jälkikasvu Turussa joten olen päässyt käymään toisessa kotikaupungissa useastikin, ja tarkastellut wanhoja kulmia. Näkyy olevan Aschan (?) siinä silloisen Tolmuset – ravintolan kohdalla nykyään.


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo