Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Herkuttele laskiaispullilla paaston alkajaisiksi

Hillo vai manteli? Laskiaispullan täyte on ikuisuuskysymys. Kuva: TS/Lennart Holmberg.

Saksasta kotoisin oleva laskiaispulla tuli Suomeen Ruotsin kautta 1600-luvulla.
– Alun perin pulla oli ristin muotoinen. Myöhemmin siitä tuli pyöreä, ja pulla täytettiin kermavaahdolla sekä mantelimassalla, kertoo Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Seija Varila.
Laskiaissunnuntain ajankohta määräytyy pääsiäisen mukaan. Laskiainen on aina seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Alkuaan katolisen kirkon juhlan myötä laskeuduttiin kevätpaastoon. Pääsiäisenä paasto lopetettiin.
– Entisaikoina laskiaisena syötiin runsaasti, tyhjennettiin talon lihavarastot ja syötiin, mitä joululta jäi. Lisäksi leivottiin suuria rasvarieskoja, Seija mainitsee.
Nykyään laskiaisesta on kehittynyt koko perheen iloinen ja riehakas päivä ulkosalla. Ulkoilun jälkeen maistuukin lämmin kaakao ja tuhti laskiaispulla.

Laskiaispullat

(25–30kpl)

5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 3 pss kuivahiivaa
2 muna
2 tl suolaa
2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
2 dl perunajauhoja
12–14 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 muna
mantelilastuja tai rouhetta

Hillotäyte
4 dl kermaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
mansikkahilloa

Mantelitäyte
200 g mantelimassaa
2–3 rkl kermaa mantelimassan notkistamiseen
4 dl kermaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Jos käytät kuivahiivaa, tulee nesteen olla 42-asteista.

Alusta taikina vehnäjauhoilla. Lisää pehmeä voi ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa hyvin ja pyörittele tangoksi. Jaa tanko 15 osaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota leivinliinan alla.

Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja tai rouhetta. Paista pullia 225 ºC:ssa n. 10 min.

Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi irti ja täytä haluamallasi täytteellä.

Tulosta resepti


 
Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry.
 

Kommentoi