Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Herkullisia makuja kulhon täydeltä

Tämän ruuan juju on tulikuuma, mahtavan makuinen liemi, joka kaadetaan riisin, kasvisten ja lisukkeiden päälle. Maukas kulhoruoka sopii vaikkapa isänpäivään.

Jäikö viime joulukaudelta kaappiin puoli pussia puuroriisiä? Hyödynnä se tähän ruokaan!

– Donburi on kuin japanilainen ”pyttipannu” – tätä voi muunnella loputtomasti sen mukaan, mitä kotona sattuu olemaan, sanoo keittiömestari Jesse Söderlund Jesse´s Dine -ravintolasta.

Donburiin käytetään kypsää riisiä, runsaasti kasviksia ja maun mukaan joko lihaa, kalaa, kanaa tai tofua. Ainekset asetellaan kulhoon kauniisti ja päälle kaadetaan lämmin liemi, joka sitoo maut yhteen.

– Jos käyttää lihana naudan sisäfileetä kuten tässä reseptissä, sen voi vain kuutioida ja jättää raa´aksi, kuuma liemi kypsentää sitä hiukan. Mutta lihan voi halutessaan myös paistaa ensin tai käyttää ruokaan esimerkiksi ylikypsää lihaa. Mutta jos käyttää kanaa, se täytyy ehdottomasti kypsentää ensin, Söderlund muistuttaa.

Hyvä liemi on donburin ydin.  Liemessä maistuvat valkosipuli, chili, inkivääri ja soija. Södenlund suosittelee käyttämään vähäsuolaista soijakastiketta, jonka tunnistaa vihreästä korkista tai etiketistä. Näin liemestä ei tule liian suolainen.

Liemeen tarvitaan myös seesamiöljyä ja riisiviinietikkaa, joita ei ehkä kaikilta kaapista löydy. Niitä voi ostaa kaikista suuremmista ruokakaupoista ja ne maksavat vain muutaman euron. Itse asiassa seesamiöljykään ei ole aivan välttämätön, mutta se antaa ruualle pehmeää makua.

– Lientä voi halutessaan maustaa korianterinsiemenillä, limen lehdillä tai sitruunaruoholla. Jos tekee kasvisruuan, kannattaa liemen pohjana käyttää kasvislientä eikä kanalientä, Söderlund vinkkaa.

Liemen on oltava kiehuvan kuumaa kun se kaadetaan ruuan päälle, samoin riisin tulee olla lämmintä.

Donburin voi valmistaa yhteen suureen kulhoon jaettavaksi annokseksi tai koota jokaiselle ruokailijalle oman pienemmän kulhollisen. Donburin kanssa juomaksi sopii vesi, olut tai valkoviini.

 

– Kaikki ainekset kannattaa leikata todella ohuiksi siivuiksi, neuvoo keittiömestari Jesse Söderlund. Hän käyttää ruokaan avokadoa, punasipulia ja paksoita. Myös esimerkiksi ohueksi siivutettu kiinankaali ja raastettu porkkana sopivat ruokaan mainiosti.

Donburi on herkullinen ja täyttävä ruoka, lisäksi se on helppo valmistaa gluteenittomana, maidottomana, kasvisversiona tai vaikka vegaanisena – ruokailijoiden toiveiden mukaan.

Katso videolta miten donburi valmistuu Jessen keittiössä!

Japanilainen riisikulho eli Donburi

(neljälle)

täyte: 
300 g naudan sisäfileetä

3 dl  puuroriisiä
1 rkl sushi-riisiviinietikkaa

1 avokado
1 punasipuli
400 g pinaattia, kiinankaalia tai paksoita
3 rkl cashew-pähkinöitä
3 oksaa korianteria

Poista naudan fileestä kalvot ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Keitä puuroriisi riisinkeittimessä tai vedessä. Mausta lopussa riisiviinietikalla.
Kuori avokado, kivi ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
Kuori ja hienonna punasipuli.
Huuhtele ja suikaloi pinaatti, kiinankaali tai paksoi.
Murskaa cashewpähkinät.
Hienonna korianteri.

Liemi:

2 valkosipulin kynttä
1 dl vähäsuolaista soijakastiketta
4 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä
3 rkl tummaa ruokosokeria
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl hienonnettua tuoretta chiliä
2 dl mietoa kanalientä

Kuori ja hienonna valkosipuli.
Laita kaikki kattilaan ja keittele rauhassa 10 minuuttia.
Saosta, jos haluat liemestä vähän paksumpaa.

Annoksen kokoaminen:

Laita kulhon pohjalle riisiä.
Laita riisin päälle lihakuutiota, avokadokuutioita, hienonnettua punasipulia, hienonnettua korianteria ja murskattua cashew-pähkinää.
Kiehauta liemi ja kaada kiehuvana annoksen päälle niin että se lämmittää koko annoksen.

Vinkki:
Kalaversion saat käyttämällä naudanlihan tilalla kylmäsavulohta ja liemessä kalalientä.
Kasvisversion saat käyttämällä esimerkiksi tofua ja liemeen kasvislientä.

Ja

Kommentoi