Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Herkullinen thaimaalainen Panang curry lämmittää

Panang curry on monelle mieluisa makumuisto Thaimaasta ja thaimaalaisen keittiön ruokasuosikki. Maukas ja mausteinen ruoka on helppo valmistaa kotonakin, ja se lämmittää viileinä kesäpäivinä.

Panang curryyn tulevia kasviksia voi vaihdella. Kuvat: TS/Juha Paju

Jo pelkistä työpöydälle asetelluista aineksista näkee, että lopputulos on varmasti herkullinen: runsaasti kasviksia, pala laadukasta lihaa, mausteeksi muun muassa chiliä, limetinlehtiä ja kookosmaitoa.

– Panang curry on thaimaalainen aamiainen, lounas ja illallinen – sitä voi syödä milloin vain, naurahtaa Ratchanoo Kanervala.
Raision seudun koulutuskuntayhtymässä Rasekossa opiskelee paljon maahan­muuttajia muun muassa hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Nämä kansainväliset opiskelijat haluavat yhdessä opettajansa, keittiömestari Tarja Ahokkaan kanssa esitellä omien kotimaidensa ruokia Rasekon kansainvälinen keittiö -juttusarjassa Extrassa ja TS Ruoka -sivustolla.
Thaimaasta kotoisin olevan Kanervalan resepti on sarjan kolmas.

Ratchanoo Kanervala ja Tarja Ahokas maistavat, onko kastike tasapainossa, ja onhan se. -Mahtavaa, ettei tähän tarvittu yhtään suolaa, sanoo Ahokas. Kastikkeen suolaisuus tulee kalakastikkeesta.

Panang curryyn saa thaimaalaista henkeä leikkaamalla ruokaan käytettävät vihannekset koristeellisesti. Vihannesleikkureita voi ostaa muutamalla eurolla ja niitä myydään usein myös etnisissä ruokakaupoissa.

Kanervala leikkaa porkkanan ensin pitkittäin kolmeen osaan ja leikkaa sitten jokaisen viipaleen pienemmiksi paloiksi koristeleikkurilla. Ruokaan käytettäviä vihanneksia voi vaihdella mielensä mukaan, mutta pisimmän kypsymisajan vaativat kasvikset, kuten porkkanat, kannattaa lisätä ruokaan heti alkuvaiheessa.

Currytahnaa löytää lähes jokaisesta isommasta kaupasta, mutta Kanervala suosii etnisistä ruokakaupoista ostettuja tahnoja, koska ne ovat usein voimakkaamman makuisia. Tähän kastikkeeseen käytetään Panang-tahnaa.

Kastikkeen makua on helppo säädellä lisäämällä tahnaa pikku hiljaa ja maistamalla kastiketta aina välillä.
Jos löytää tuoreita limetinlehtiä, niitä kannattaa käyttää ruokaan. Niistä poistetaan ensin kova lehtiruoti vetämällä, sitten lehdet suikaloidaan veitsellä hyvin ohuiksi.

Tähän reseptiin käytetään possua, mutta yhtä hyvin reseptin voi tehdä broilerista, naudasta tai vaikkapa tofusta.
– Teen tätä ruokaa kotona usein, se on perheeni suosikki, kertoo Kanervala.

Kastikkeen kanssa tarjotaan jasmiiniriisiä. Annoksesta saa kauniin painelemalla riisin ensin laakeaan kuppiin ja kumoamaan kupin lautaselle. Riisipallon viereen annostellaan kastiketta ja annos koristellaan chilillä ja limetinlehtisilpulla.

Katso video siitä, miten Panang curry valmistuu Rasekon keittiössä!

 

Panang curry

500 g    porsaanlihaa
(tai broileria/naudanlihaa/tofua)
6-8    tuoretta limetinlehteä
1-2    punaista chiliä
5 dl    kookosmaitoa
2 dl    vettä
2-3 rkl    öljyä
2-3 rkl    Panang-tahnaa
1    porkkana
100 g    sokeriherneitä
100 g    vihreää papua
1-2 rkl    sokeria
2 rkl    kalakastiketta

Leikkaa porkkana (koristeveitsellä) suikaleiksi ja pätki pavut tarvittaessa. Suikaloi chili ja limetinlehdet. Säästä osa koristeeksi.
Suikaloi porsaanliha ohuiksi ”lastuiksi”. Sekoita vesi ja kookosmaito.
Kuumenna kattila, laita pohjalle öljyä ja Panang-tahnaa ja paista hetki sekoitellen, kunnes kattilasta alkaa nousta herkullinen tuoksu. Kaada osa kookosmaitoseoksesta kattilaan, lisää lihat ja sekoita.
Anna kypsyä hetken, lisää porkkanasuikaleet ja anna kypsyä edelleen.
Loppuvaiheessa lisää pavut ja sokeriherneet sekä loppu kookosmaito. Mausta ruoka sokerilla, kalakastikkeella, limetinlehtisuikaleilla ja chilillä oman maun mukaan.
Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Vinkki: Jos tarjoat ruokaa kala-allergiselle, jätä kalakastike pois ja korvaa se tavallisella suolalla.

Kommentoi