Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Hansassa avautui kouluruokaa tarjoava ravintola – annokset alle kolme euroa

Kassalle muodostui jono heti kello yhdeltätoista, kun kouluruokaa tarjoileva pop up -ravintola avasi ensimmäistä kertaa ovensa perjantaina Turun Hansakorttelissa.

Kyseessä on koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kokeilu, jossa kuka tahansa pääsee syömään kouluruokalounaan, ja vieläpä varsin edullisesti.

Lämpimän ruuan, salaatin, leivän ja levitteen saa pop up -ravintolasta kouluruoka-annoksen valtakunnallisella keskiarvohinnalla, joka on 2,80 euroa.

– Urheilumiehet syövät lasagnea, huikkasivat jonosta ensimmäisten joukossa paikalle saapuneet Jouko Kaakkonen ja Ismo Kanerva. He valitsivat päivän kasvisvaihtoehdon, punajuuri-vuohenjuustolasagnen Miehet kertoivat, että heidät houkutteli paikalle mahdollisuus maistaa kouluruokaa – ja annoksen edullinen hinta.

Jouko Kaakkosella (vas.) ja Ismo Kanervalla on hyvät muistot kouluruuasta omilta kouluajoiltaan. Ainoastaan tilliliha ei ollut Kaakkosen mieleen. Pop up -ravintolaan ensimmäisten joukossa ennättäneet miehet valitsivat kasvislasagnea.

Arkean ylläpitämä pop up -ravintola toimii Hansatorin ylätasanteella olevassa liiketilassa päivittäin aina 25.11. asti. Paikka on avoinna myös viikonloppuna ja arki-iltaisin aina kello kuuteen asti. Pitkillä aukioloajoilla halutaan antaa mahdollisimman monelle mahdollisuus käydä maistamassa kouluruokaa.

– Kouluruoka on nykyään hyvin erilaista kuin silloin, kun nykykoululaisten vanhemmat ja isovanhemmat kävivät koulua. Olisi tärkeää että kotona tiedettäisiin, millaista kouluruoka on, sillä kodin asenteet heijastuvat voimakkaasti lapsiin, sanoo Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen.

Arkeassa kouluruokaravintolan avaamista on suunniteltu jo vuosia, ja nyt sille löytyi sopiva paikka.

Pop up -ravintolassa tarjoiltavat ruuat valmistetaan Arkean lounasravintola Nereidin keittiössä ja kuljetetaan siitä Hansaan. Ruuat ovat oikeita kouluruokia, mutta eivät välttämättä samoja kuin mitä kouluissa samana päivänä tarjotaan.

Arkea on varautunut siihen, että 40-paikkainen ravintola vetää päivässä 350 kävijää, mutta tarvittaessa volyymiä pystytään kasvattamaan.

Juvonen ei tyrmää ajatusta siitä, että Arkea avaisi pysyvän kouluruokaa tarjoavan ravintolan Turkuun.

– Pitäisi vain löytää sopiva tila ja miettiä hinnoittelu uusiksi.  Nyt hinta on todella matala, sillä haluamme tehdä kouluruokaa tutuksi.

Pop up -kouluruokaravintolassa on pöytiintarjoilu. Ensin tuodaan salaatit, sitten annokset. Satu Breilin (vas.) ja Outi Suni tarjoilivat asiakkaille Juha Mäkipään ja Johanna Seppälän annostelemaa ruokaa.
Reilun viikon verran toimiva ravintola sijaitsee Hansatorin kakkoskerroksessa apteekin ja Indiskan välissä.

– Tämä pop up -ravintola on fantastinen idea! Toivon että tämä käytäntö leviäisi ympäri maata, iloitsee Turussa piipahtanut ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

– Toivon että ne, jotka kritisoivat kouluruokaa tulisivat tänne maistamaan. Ja että he myös pysähtyisivät aidosti miettimään sitä, mikä merkitys maksuttomalle kouluruualla on lasten jaksamiselle ja menestymiselle koulussa.

Syväniemi ihasteli turkulaisen pop up -ravintolan raikasta ilmettä ja toivoi, että kouluissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota ruokailutilojen yleisilmeeseen.

– Jos tila on ahdas ja siellä on paljon hälinää ja tohinaa, se voi ahdistaa monia ja johtaa siihen, että ruokailu jätetään väliin.

 

Alakoulussa kouluruokaa syödään melko hyvin, mutta arvioiden mukaan vain kaksi kolmasosaa yläkoululaisista osallistuu kouluruokailuun. Moni yläkoululainen jättää myös syömättä kouluruuan jonkin osan, kuten salaatin, maidon, leivän tai pääruuan.

Maksuton kouluruoka on maailmanlaajuisestikin harvinaisuus. Suomalainen kouluruoka täyttää ensi vuonna 70 vuotta.

 

Arkean kouluruokaravintola on avoinna 17.–25.11. seuraavasti:
•    arkisin klo 11–18
•    lauantaisin klo 11–15
•    sunnuntaina klo 12–15

Ruokalista:
Pe 17.11. Broileripata, punajuuri-vuohenjuustolasagnette
La 18.11. Lasagnette, chili sin carne
Su 19.11. Lihakeitto, tomaatti-linssikeitto
Ma 20.11. Appelsiini-chilikala, italialainen tofu-tomaattipata
Ti 21.11. Pulled pork -hampurilainen, aurinkoinen kasvislasagnette
Ke 22.11. Lihapullat tomaattikastikkeessa, meksikolainen kasviskiusaus
To 23.11. Hernekeitto, itämainen kikhernekeitto
Pe 24.11. Kalapyörykät, talon kasvispihvit
La 25.11. smetanahärkä, kurpitsainen linssipata

5 vastausta artikkeliin “Hansassa avautui kouluruokaa tarjoava ravintola – annokset alle kolme euroa”

 1. Tarja Koivisto

  Hieno idea tämäkin, mutta ihmettelen jo aiemmin TS:n mielipidekirjoituksessa esiintuomassani ehdotuksessa, että ylitse jäänyttä kouluruokaa myytäisiin lähialueen ihmisille, miksei se saanut Arkean taholta mitään vastakaikua? Muutamilta yksityishenkilöiltä kylläkin sai. Moni vähävarainen veronmaksaja ja vanhus käyttäisi taatusti mahdollisuuden hyväkseen! Helpompi tapa tietysti on kipata roskikseen.


  • Turun Sanomat

   Moi, Paula Juvonen kertoi samassa tilaisuudessa Arkean ylijäämäruuasta, että sitä lahjoitetaan mm. Hope ryn: kautta vähävaraisille lapsiperheille. yst terveisin Heli


 2. Marko

  Kävin syömässä,eikä ole peltolan ammatti-istituutissa ruoka yhtä hyvää.taidetaan tehdä eri keittiöissä ruoka,mukamas yhtä hyvää kouluissa. Taitaa saada tästäkin bisneksen ja hinta pomppaa viiteen euroon.


 3. tuula javanainen

  Moi! Ihmettelen miksi aina vaan puhutaan että kouluruoka on ilmaista,ei ole.Minäkin maksan siitä edelleen vaikka olen eläkkeellä.


 4. Sonja Martikainen

  Hyvä että ruokaa myydään ja ostaminen on vapaaehtoista .Ruoka mikä heitettäisiin biojätteeeen ja alle 3 eurolla saa kahvilassakaan paljoa mitään samalla sosiaalinen tapahtuma.


Kommentoi