Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Gryn perusti leipomon keskelle kaupunkia

Paistopisteitä löytyy nykyisin lähes jokaisesta kaupasta, mutta nyt kivenheiton päähän Turun kauppatorista on avautunut leipomo, jossa kaikki tehdään alusta asti itse. Leipurit saapuvat töihin samoihin aikoihin kun väki alkaa hinautua kotiin Dynamosta.

– Unelmat voivat toteutua, huokaa leipomo Grynin Maija Salo onnellisena.
Viime syksynä Turun Salvumiehenkadulla toimintansa aloittanut leipomo Gryn haaveili alusta asti kolmesta asiasta: omasta kivijalkaliikkeestä, keskustasijainnista ja siitä, että leipomon yhteydessä toimisi pieni kahvila.

Kaikki asiat toteutuivat kerralla, kun yritys pääsi muutamaan Turun Forumiin. Aiemmin kahvilana toimineessa tilassa tehtiin ensin remonttia parin kuukauden ajan, ja viime perjantaina päästiin avaamaan leipomo-kahvilan ovet.
– En usko että tämän lähempänä keskustaa enää voi leipomo olla, nauraa Grynin Janne Juusola. Kauppatorille on käytännössä vain kivenheiton verran matkaa.

Aiempi tilakin Salvumiehenkadulla tuli heti käyttöön, sillä sinne muutti Livonsaaren leipomo.

Maija Salo ja Janne Juusola leipovat lasiseinäisessä leipomossa Turun Forumista tiistaista lauantaihin aina aamuneljästä alkaen. Kuvat: TS/Riitta Salmi
Maija Salon ja Janne Juusola leipomista voi seurata suurista ikkunoita. Eniten puuhaa leipomossa on aamupäivisin. Kuvat: TS/Riitta Salmi

Forum on Grynille tuttu paikka, sillä leipomo on ollut noin kerran kuukaudessa myymässä tuotteitaan Forumin PUF Design Marketin edustalla.
– Pitkin syksyä asiakkaat kyselivät, että koska te tulette pysyvästi keskustaan. Olimme tekemässä vuokrasopimusta tästä tilasta, mutta nimet eivät olleet vielä papereissa, niin emme uskaltaneet sanoa muuta kuin että ”ehkä pian”, kertoo Salo.

Uusi leipomo on paljon aiempaa pienempi, joten se on vaatinut hieman totuttelua.
– Opettelemme Jannen kanssa leipomaan niin, etteivät kyynärpäät kolise koko ajan yhteen, nauraa Salo.

Keskustasijainnista on koitunut jo hupaisia tilanteitakin, sillä Salo ja Juusola saapuvat leipomolle töihin jo ennen aamuneljää.
– Lauantaina kun tulimme tänne, Dynamossa oli varmaankin vähän aikaa sitten tullut pilkku, ja sen edusta oli ihan täynnä ihmisiä. He olivat menossa kotiin, me tulimme töihin, kertovat Salo ja Juusola.

Riina Komonen pistäytyi ostoksille Gryniin. -Olen addiktoitunut useampiinkin teidän leipiinne, esimerkiksi ruisleipään ja patonkiin, hän kertoi tiskin takana olevalle Tuija Juusolalle.
Riina Komonen pistäytyi ostoksille Gryniin. – Olen addiktoitunut useampiinkin teidän leipiinne, esimerkiksi ruisleipään ja patonkiin, hän kertoi tiskin takana olevalle Tuija Juusolalle.

- Oma myymälä on siitä ihana, että tuotteista pääsee kertomaan suoraan asiakkaille, ja niitä voi myös maistattaa, sanoo Tuija Juusola.

Gryn on erikoistunut juurileipiin, ja suurin osa raaka-aineista on luomua. Gryn käyttää etupäässä lähialueen tuotteita, ja leipomossa käytettävät jauhot tulevat Pöytyältä ja Rymättylästä.

– Myllärit tulevat kerran viikossa tuomaan jauhoja meille tänne Forumiin. Oma myymälä on sitä hieno, että nyt voimme maistatta tuotteita, kertoa raaka-aineiden alkuperästä ja esimerkiksi mylläreiden työstä, sillä he ansaitsevat arvostusta, sanoo kahvilan puolella työskentelevä, yrityksen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Maija Juusola.

Grynin toiminta oli parin viikon ajan tauolla muuton takia, nyt sitä käynnistetään uudelleen. Vielä ei ole päätetty, jatketaanko leipien ja muiden leivonnaisten toimittamista alueen kauppoihin kuten aiemmin, vai satsataanko kaikki voimat omaan myymälään.

Yksi vastaus artikkeliin “Gryn perusti leipomon keskelle kaupunkia”

  1. J-J

    On muuten hyvää leipää ja pullaa, ja paikka tosi hieno!


Kommentoi