Juttu

JUTTU | VIVI WIHANTO |

Granaattiomena on räjähtävän hyvä herkku

 

Granaattiomena sopii myös leivonnaisiin. Kuvat: TS/Mikael Rydenfelt

Granaattiomena on nimensä mukaisesti räjähtävä, sillä ilman oikeanlaista tekniikkaa siemeniä on hankala saada irti kuoresta. Tästä seuraa helposti se, että keittiön seinät, tasot ja kokin vaatteet ovat täynnä tummanpunaista hedelmämehua.
Granaattiomenaa kannattaakin pyöritellä voimakkaasti pöytätasoa vasten ennen sen halkaisemista, jotta siemenet irtoavat kuoresta. Vaihtoehtoisesti hedelmän pintaa voi myös koputella veitsen kahvaosalla ennen avaamista. Näiden toimenpiteiden jälkeen siemenet pystyy helposti naputtelemaan irti käyttöä varten.

Granaattiomena on tuttu lisäke erilaisissa salaateissa, mutta sitä pystyy hyvin hyödyntämään myös makeissa leivonnaisissa. Rapeat siemenet sopivat hyvin esimerkiksi tavallisen muffinitaikinan joukkoon tai juustokakun päälle.
Granaattiomena ei ole vielä kovin tuttu suomalaisissa keittiöissä, mutta K-Supermarket Hirvensalon hedelmä- ja vihannesosaston vastaavan Meira Niemisen mukaan hedelmän suosio on kasvussa.
– Odotan mielenkiinnolla, tuleeko granaattiomenasta samanlainen trendijuttu kuin avokadosta. Granaattiomenan menekki on nyt suurempaa kuin viime vuonna, Nieminen kertoo.

Granaattiomena säilyy parhaiten jääkaapissa, jolloin hedelmä on syömäkelpoinen useamman viikon ajan. Salaatin ja leivonnaisten lisäksi sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi rahkan ja jogurtin joukossa.

Miten granaattiomenaa kannattaa käsitellä – katso vinkit TS Ruoka -sivustolta löytyvästä videosta, jossa Jonna Silén valmistaa avokadosalaattia.

 

Granaattiomenamuffinit
12 kpl

½  granaattiomenan siemenet
4½ dl vehnäjauhoja
1½  tl leivinjauhetta
½  tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl ruokosokeria
1½  dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl maitoa

Kuorrute
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
 ½ dl tomusokeria
½  granaattiomenan siemenet

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Halkaise granaattiomena ja irrota sisällä olevat siemenet kulhoon.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Vaahdota voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa hetki kummankin kananmunan lisäämisen jälkeen. Sekoita jauhoseos vaahdon joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi sekaan puolikkaan granaattiomenan siemenet.
Jaa taikina muffinipellille aseteltuihin paperivuokiin. Kypsennä noin 20 minuuttia. Voit testata muffinien kypsyyden cocktailtikulla: jos tikkuun jää kiinni taikinaa, muffini on vielä raaka.

Valmista kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää tomusokeri ja sekoita. Nostele joukkoon vielä puolikkaan granaattiomenan siemenet ja sekoita varovasti. Lisää kuorrutetta jäähtyneiden muffinien päälle joko lusikalla, veitsellä tai pursotinpussin avulla. Voit lisäksi koristella muffinit halutessasi granaattiomenan siemenillä.

Tulosta resepti

 

Granaattiomenasalaatti
1 granaattiomena
2 erilaista salaattia
(esim. keräsalaatti ja tammenlehvä)
½  rasiaa viinirypäleitä
n. 80 g cashewpähkinöitä
1 pkt (n. 250 g) halloumjuustoa
oliiviöljyä

Halkaise granaattiomena ja irrota sisällä olevat siemenet kulhoon. Revi salaatit pienemmiksi paloiksi ja asettele tarjoiluvadille tai -kulhoon. Sekoita mukaan viinirypäleet puolitettuna tai kokonaisina.
Paahda cashewpähkinät nopeasti pannulla. Leikkaa halloumijuusto kuutioiksi ja lämmitä paloja pannulla niin kauan, että juuston pintaan tulee kaunis, ruskea väri. Lisää pähkinät ja juustokuutiot salaattiin ja ripottele päälle granaattiomenan siemenet. Valuta päälle vielä oliiviöljyä.

Tulosta resepti

8 vastausta artikkeliin “Granaattiomena on räjähtävän hyvä herkku”

  1. Foodie

    Nimensä mukaisesti räjähtävä, siis niinkuin kranaatti? Liioin hedelmän englannin- saatika latinankielisistäkään nimistä ei löydy viittausta räjähtävyyteen tai onneksi edes käsikranaattiin.


    • Vivi Wihanto

      Kiitos palautteesta ja hyvästä huomiosta! Ajattelemattomuuttani yhdistin nimen automaattisesti kranaattiin, vaikka eihän asia ole todellakaan sama. Nyt muistan jatkossa olla taas tarkempi sanavalintojen kanssa. t. Vivi Wihanto


  2. Ananas

    http://www.ruokasanastot.net/ -> Granaattiomena. Kyllä sieltä löytyy viittaus myös kranaattiin 🙂


  3. Inkeri

    Yritä kuoria granaattiomena valkoinen paita päällä ja kerro sitten, räjähtikö.. 😉


  4. Risto Pienimäki

    Olen ”hurahtanut” Granaattiomenaan. Olen epätietoinen siementen suhteen, täytyykö ne pureskella rikki? Jos ei riko, menettääkö jotain hedelmän mainioista hyvinvointia lisäävistä ominaisuuksista? Itse käsittelen kranaatit seuraavasti; ensin viilto veitsellä kruunupäähän (Ø n. 6cm) ja kalotti pois, sitten viillot sisällä näkyvien seinämien kohtiin ja murran viiltokohdista palasiksi. Palasista on helppo varistella siemenet kulhoon.


    • tsruoka

      Hei, konsultoin asiassa pitkän linjan ruokatoimittaja-kollegani kanssa. Hän oli sitä mieltä, että kyllä siemenet kannattaa pureskella, muuten ne todennäköisesti menevät elimistöstä sellaisinaan läpi. Granaattiomenan siemenissä on aika paksu kuori, joten se tuskin ehtii vatsassa sulaa kovin paljon.

      Itse vähän ihmettelen miten saat ne nieltyä purematta, onhan niissä melkoisesti kokoakin… Eli nyt sitten vaan pureskelemaan niitä siemeniä 🙂

      yst terveisin Heli


      • Risto Pienimäki

        Kiitos tiedosta! En ole koskaan niellyt ko. siemeniä ja halusin varmistuksen niiden rikkomisen tarpeellisuudesta, johon sain toivotun vastauksen. Kiitos Heli ja hyvää kesää!


Kommentoi