Juttu

JUTTU | EEVA LEHTINEN |

Gaggui Kaffelan Jonna Sinkkonen – satojen kakkujen nainen

Suomalaiset suosivat luonnollisia ja rentoja, mutta näyttäviä kakkuja. Ylivoimaiset suosikkimaut ovat suklaa ja marjat. Tämän tietää
Jonna Sinkkonen, joka on tehnyt satoja kakkuja – tosin ei koskaan kahta samanlaista.

Turkulaisen Gaggui Kaffelan yrittäjä Jonna Sinkkonen tietää, miten syntyy unelmien kakku.
Omien häiden täydellisen hääkakun tekemisestä syntyi ajatus omasta kahvilasta, jossa nyt syntyy unelmakakkuja muille.

– Hääkakuissa suositaan nyt semi naked -kakkuja, jotka eivät ole täysin viimeisteltyjä, mutta silti kauniita ja tyylikkäitä, Sinkkonen kuvailee.

– Suomalaiset pitävät selkeistä kakuista, ja niihin halutaan hieman rosoisuutta. Brittien tai amerikkalaisten suosimia överikakkuja ei Suomessa kaivata, hän lisää.

Kakun suunnittelu lähtee asiakkaan tapaamisesta.
– Juttelemme ensin asiakkaiden kanssa, mitkä juhlat ovat kyseessä, onko jotakin tiettyjä värejä ja minkälainen juhlien tyyli on. Monilla on mukanaan inspiraatiokuvia, Sinkkonen kertoo.

Asiakkaiden kanssa juteltuaan hän saa mielikuvan halutusta kakusta.
– Piirrän aluksi paperille luonnoksen, jossa on hahmotelma kakun ulkonäöstä ja väreistä. Lopullinen kakku ja värisävyt muokkautuvat kakkua tehdessä.

Gaggui Kaffela on ollut auki vuodesta 2014 ja siinä ajassa Sinkkonen on tehnyt omien laskelmiensa mukaan ainakin 600 erilaista kakkua.
– Kahvilasta ei ikinä lähde ulos kakkua, jonka mausta en ole ihan varma. Teen kakkuja niistä mauista, joiden tiedän toimivan. Ulkonäöllisesti kakun on myös miellytettävä silmääni, perfektionistiksi tunnustautuva Sinkkonen sanoo.

Hän muistuttaa, että maku ja ulkonäkö ovat aina kaksi eri asiaa – vaikka molempien pitää täydellisiä ollakin.
– Kakku voi olla maultaan ihan mitä vain, ja näyttää siltä, miltä halutaan. Hääkakut ovat useimmiten valkoisia, mutta myös esimerkiksi vanhaa roosaa halutaan.

Suomalaisten suosikkimakuja kakuissa ovat suklaa ja marjat.
– Moni ei halua liian makeaa, vaan kaivataan raikkautta, ja sitä saadaan marjoista. Tosin aina on niitä, jotka rakastavat tosi makeita kakkuja – kuten minä itse, Sinkkonen hymyilee.


Niin kakuissa kuin koristeissakin kaivataan nyt luonnollisuutta.
– Pinnan ei tarvitse olla täysin sileä ja koristeita asetellaan rennosti. Marsipaanikoristeet ja kermakakut ovat häviämässä. Hääkakun päälle ei laiteta muovista hääparia, vaan esimerkiksi kukkia, Sinkkonen kertoo.

Hän suosiikin usein koristelussa aitoja kukkia.
– Tykkään tehdä harmonisia ja tyylikkäitä, mutta samalla rentoja kakkuja. Menen floristin luo ja kerron, minkä värisi kukkia milloinkin kaipaan. Näen heti missä kukissa on sopiva, ilmava koostumus. Myös eukalyptuksen oksat sopivat kauniisti kakkuihin, Sinkkonen sanoo.

Kaikki kakut valmistetaan kahvilassa alusta loppuun asti itse, ja jokainen kakku on uniikki.
– Tämä on käsityötä, ja aina kädenjälki on hieman erilainen. Kakut eivät tule tehtaalta, ja siksi koskaan ei synny kahta samanlaista.

Jonna Sinkkonen kehittelee jatkuvasti keittiössään uusia makuja.
– Uutta kakkua kehitellessä minulla on maku jo valmiiksi suussa. Testailen sitten makua ja muutan tarpeen mukaan, jotta siitä tulee täydellinen.

– Nyt kehitteillä on superraikas passionhedelmä-juustokakku ja haluaisin tehdä hasselpähkinäisen suklaajuustokakun ja kakun, jossa on creme brulee -fiilistä, hän pohtii.

Sinkkonen kertoo, että häiden lisäksi kakkuja tilataan paljon muihinkin juhliin. Kakkutilauksia eri tilaisuuksiin on tehty jo pitkälle ensi vuoteen.
– Ristiäisiin ja esimerkiksi 1-vuotissynttäreille tulee paljon tilauksia. Tietysti myös pyöreille synttäreille tilataan kakkuja.
Mitä mieltä kakkutaituri on, ovatko suomalaiset kakkukansaa?

– Suomalaiset ovat ainakin ehdottomasti kahvikansaa ja usein kahvin kanssa halutaan tarjota jotain makeaa, joten kai meitä voi sanoa kakkukansaksi, Sinkkonen pohtii hymyillen.


Raparperi-vadelmacrumble gaggui

(16 hlö)

Tämä herkullinen raparperikakku kasataan kolmesta eri osasta: kakkupohjasta, täytteeksi tulevasta vadelmacrumblesta sekä voikräämistä, jolla kakku kuorrutetaan.
Näistä kaksi, kakkupohjan ja vadelmacrumblen, voi valmistaa jopa kolme päivää ennen kakun kasaamista. Voikräämi pitää tehdä kakun kasauspäivänä. Kakku on valmis tarjoiltavaksi kaksi tuntia kasaamisen jälkeen, tai seuraavana päivänä. Kokonaisuudessaan kakun valmistumiseen menee kaksi päivää ennen tarjoilua.

Kakkupohja:

190 g huoneenlämpöistä voita
190 g sokeria
3 kpl kananmunia
190 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
4 tl leivinjauhoja
200 ml maustamatonta jogurttia
n. 8 dl pilkottua raparperia

Raparperikakun paisto:

Uuni 175 astetta noin 30-40 min keskitasolla (riippuen uunista).
Laita uuni päälle ja voitele yksi 24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka valmiiksi. Punnitse ja siivilöi vehnäjauhot, suola, vaniljasokeri ja leivinjauho yhteen kulhoon. Toisessa kulhossa/yleiskoneella vatkaa voi ja sokeri hienoksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voi-sokeri seokseen. Lisää voi-sokeri-kananmunaseokseen puolet siivilöimästäsi kuivista aineista ja puolet jogurtista. Sekoita kunnes taikina on tasaista ja lisää loput kuivat aineet ja loppu jogurtti. Lopuksi kääntele joukkoon raparperit.
Kaada taikina voitelemaasi kakkuvuokaan ja paista kakkua noin 30-40 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. Raparperin vuoksi kakku jää herkullisen kosteaksi. Paistamisen jälkeen jäähdytä kakku huoneenlämmössä, vuoraa kakku kelmulla ja laita kylmään odottamaan kakun kasaamista.

Vadelmacrumble:

100 g kylmää voita
100 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
50 g kaurahiutaleita
2 dl vadelmia

Vadelmacrumblen paisto:

Sekoita vadelmia lukuun ottamatta kaikki muut aineet kylminä käsin yhteen murumaiseksi seokseksi. Levitä muruseos pellille ja ripottele päälle vadelmat (jäisinä tai tuoreena). Paista 170-asteisessa uunissa noin 20-40 min välillä käännellen, kunnes seos on kultaisen väristä.

Pistaasivoikräämi:

250 g voita
250 g sokeria
60 ml vettä
3 kpl valkuaista
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä

Voikräämin valmistus:

Punnitse kattilaan sokeri ja vesi. Sekoita seos tasaiseksi ja kuumenna seos 120-asteiseksi miedolla lämmöllä. Älä sekoita seosta kuumennuksen aikana, muutoin sokeri kristallisoituu ja voikräämi epäonnistuu. Kuumennuksen aikana vatkaa 3 valkuaista kovaksi vaahdoksi. Kun sokerivesi on saavuttanut 120 asteen lämmön, kaada seos ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten vaahtoa. Jatka valkuaisvaahdon vatkaamista, kunnes vaahto jäähtyy huoneenlämpöiseksi. Tähän saattaa mennä hetki aikaa. Lopuksi lisää huoneenlämpöinen voi pienissä erissä vaahtoon koko ajan vatkaten ja lisää lopuksi rouhitut pistaasipähkinät.

Kakun kasaus:

Leikkaa kakkupohja neljään osaan ja levitä kakkupohjien väliin ensin pistaasivoikräämi ja päälle vadelmamurua. Kasaa uudet kerrokset samalla tavalla. Lopuksi viimeistele kakku kuorruttamalla kakku pistaasivoikräämillä ja laita kakku kylmään vähintään kahdeksi tunniksi ennen tarjoilua.
Koristele kakku vadelmacrumblella ja marjoilla.

Juttu on julkaistu Turun Sanomien tuottamassa Makujen saaristo -lehdessä, jota voi ostaa isommista kirjakaupoista.

OIKAISU: Juttuun on lisätty 3.8.2016 pistaasivoikräämin ohjeesta puuttunut voi.

Kommentoi