Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Food & Fun elävöittää Turkua nyt neljättä kertaa – tapahtuman jatko on auki

Ruokatapahtuma Food & Fun valtaa Turun tällä viikolla. Alun perin Islannista kotoisin oleva tapahtuma järjestetään Turussa nyt neljättä kertaa, ja se tuo kaupunkiin joukon kansainvälisiä keittiömestareita ja baarimestareita työskentelemään turkulaisissa ravintoloissa ja baareissa.

Food & Fun -tapahtumassa on tänä vuonna mukana yhdeksän turkulaisravintolaa ja viisi baaria. Ne tarjoavat viikon aikana illallisia ja juomia, jotka on suunniteltu ja toteutettu yhdessä kansainvälisten vieraiden kanssa. Tapahtuma alkaa keskiviikkona ja jatkuu osassa ravintoloista lauantaihin, osassa sunnuntaihin asti.

Tänä vuonna vieraita saadaan muun muassa Italiasta, muista Pohjoismaista ja Baskimaasta. Luvassa on lisäksi muun muassa raakaruokaa, kasvisruokaa aasialaisella twistillä sekä Michelin-tason vieraita.

Vuosien varrella tapahtumassa mukana olevien ravintolojen kokoonpano on vaihdellut, mutta ravintolat Smör ja Karu Izakaya ovat olleet Food & Funissa mukana joka vuosi alusta alkaen.

 

Food & Fun Turku -tapahtumalla on ollut nelivuotinen sopimus sekä Islannin emotapahtuman että Turun kaupungin kanssa. Sopimukset päättyvät tämän vuoden jälkeen, ja jatko on auki.

– Tämä tapahtuma lähti siitä, että haluttiin saada ihmiset liikkeelle aikana, joka on ravintolaelämässä muuten aika hiljainen. Lisäksi tarkoituksena oli tuoda turkulaista ravintolaelämää esiin. Mielestäni olemme onnistuneet niissä tavoitteissa hyvin, miettii tapahtuman tuottaja Jouni Kuru.

– Vastaavaa ruokatapahtumaa kuin Food & Fun ei ole Suomessa tehty – ja välillä kyllä ymmärrän, miksei ole! Kaksi hullua Turusta kuitenkin lähti tällaista tekemään, sanoo Kuru viitaten itseensä ja isäänsä Pekka Kuruun, joka on ollut alusta asti mukana tapahtuman järjestämisessä.

Neljään vuoteen on mahtunut paljon. Sekä huikeita onnistumisia että hetkiä, jolloin kaikki ei ole mennyt ihan maaliin.

– Paljon on opittu siitä, mikä toimii ja mikä ei, Kuru sanoo.

Mutta miten jatkon kanssa?

–  Tämä on nyt ihan eri kaupunki kuin yli neljä vuotta sitten. Uusia paikkoja on tullut paljon, tekijät kiertävät, ja Turussa on koko ajan kokkivierailuita, Kuru sanoo.

Hän pyörittelee sitä, onko Turku tapahtumalle oikea paikka, jatkuuko tapahtuma nykyisessä muodossaan – vai jotenkin muuten. Kaikki on vielä auki, ja tapahtuman jatkoa puntaroidaan, kun tämän vuoden tapahtuma on saatu hoidettua.

 

Tämän vuoden Food & Funin ennakkomyynti on sujunut Kurun mukaan varsin hyvin, esimerkiksi Smörin ja Rosterin perjantai- ja lauantai-illat ovat käytännössä loppuunmyydyt.

– Otimme tänä vuonna käyttöön ennakkomaksut, joten varauksia on tehty enemmän vasta nyt lähempänä tapahtumaa.

Alkuperäinen idea oli pitää illallisen hinta maltillisena, ja siinä ollaan pysytty. Tänä vuonna neljän ruokalajin illallinen maksaa 52 euroa.

Kävijämääriä Kuru ei halua etukäteen lähteä veikkailemaan.

– Mukana on niin eri kokoisia paikkoja, että emme ole laskeneet mitään tavoitteita.

Vuonna 2016 Food & Fun keräsi noin 5 000 ruokailijaa nauttimaan illallisista. Viime vuoden tapahtuman aikana myytiin noin 2 000 cocktailia.

 

Food & Fun 2017 -tapahtumassa ovat mukana: Bruukki, Börs Bar & Cafe, Fontti, Gustavo, Karu Izakaya, Kuori, Pure Hero, Tiirikkala, Roster Turku, Sergio´s, Suomalainen Pohja, Smör, Radisson Blu Bar & Lounge ja The Cow.

 

Poimintoja Food & Funin ohjelmasta:

27.9. klo 21-00

Food & Fun Turku Cocktail Bash

Kaikki tapahtumassa vieraileva baarimestarit esittäytyvä Aalto yökerhossa ja valmistavat juomia Food & Fun -viikon drinkkimenuistaan.

 

29.9. klo 19 alkaen

Kiinalainen pop up -ravintola

Chongqingin kaupungista kotoisin oleva Zhao Yingbing vierailee Turussa ja kokkaa yhden päivän ajan pop up -ravintolassa Marina Bar & Loungessa. Luvassa on kiinalaista hot pot -ruokaa, joka valmistuu Lindrothin puutarhan vihanneksista ja kotimaisesta lihasta.

Zhao Yingbing on voittanut mm. Kiinan Seafood cuisine – kilpailun, pokannut Kiinan kultainen kokki -palkinnon. Hän on tunnettu opettaja ja työskentelee omassa ravintolassaan. Vierailulla on mukana Chongqingin tv-kanavan kuvausryhmä, joka se kuvaa illallistapahtumaa. Pop up tuotetaan yhteistyössä Visit Turun kanssa.

 

30.9.

Klo 12-14

Food & Fun -keittiömestareiden kilpailu Hansatorilla. Kansainvälinen tuomariraati kiertää viikon aikana ravintolat ja valitsee kilpailuun kolme parasta keittiömestaria esiintymään ja valmistamaan annoksen omasta menustaan.

15-17.30

Baarimestarien näytös ja kilpailu Aalto yökerhossa. Food & Fun -tapahtuman kuusi baarimestaria esittelevät taitojaan ja kertovat työstään.

 

Listan Food & Funin kansainvälisistä vieraista löydät täältä!

Kommentoi