Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Esittelyssä Hell´s Kitchen Suomi -kilpailijat

Hell’s Kitchen Suomi -ohjelmassa Chef Sauli Kemppainen laittaa 14 keittiöalan ammattilaista äärimmäiseen testiin. Henkilökuntanaan hänellä on kolme kokenutta alansa edustajaa: Sous Chefeinä Kira Weckman ja Tero Laukkanen sekä hovimestarina Nina Koiranen.

 

Sous Chef: Kira Weckman

Hell’s Kitchenin Sous Chef Kira Weckman ilmoitti jo 2-vuotiaana vanhemmilleen, että hänestä tulee kokki. Viime keväänä Kirasta tuli myös ensimmäinen Top Chef -kilpailun voittanut nainen. Tuomaristolta Kira sai suitsutusta erityisesti täydellisestä makuaististaan.
Voittonsa jälkeen Kira on ollut kuuma nimi ravintolaympyröissä. Sipoossa kasvanut Kira on valmistunut ravintolakoulu Perhosta, jonka jälkeen hän jatkoi opintoja restonomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Kesän 2010 Kira vietti Lyonissa opiskellen ranskalaista gastronomiaa. Sieltä löytyi myös kolumbialainen elämänkumppani, jonka kanssa Kira pyörittää nyt nimeään kantavaa catering-yritystä.
25-vuotias Kira on ollut alalla seitsemän vuotta. Hän on kehittänyt ammattitaitoaan monipuolisesti kuulumalla Suomen kokkimaajoukkueeseen ja osallistumalla useisiin kokkikilpailuihin, jotka ovat vieneet naisen aina Dubaihin asti. Top Chef -kilpailun läpikäyneenä Kira tietää, miltä kilpailijoista tuntuu elää kuukausi eristyksissä ja kokata kiireessä jatkuvan paineen alla.

 

Sous Chef: Tero Laukkanen

Toinen Hell’s Kitchenin Sous Chef, Tero Laukkanen, on kotoisin Kolarista. Kokeiltuaan hitsaajan ja junanvaunuhuoltajan töitä Tero jätti kotiseutunsa Muoniojoen varressa, muutti Upinniemeen ja ryhtyi armeijan laivakokiksi. Sieltä ura vei YK:n rauhanturvaajien muonittajaksi Kroatiaan ja Syyriaan. Pataljoonan mukana Terosta kehittyi retkiruokien taituri, ellei jopa taikuri. Sotilaille kun piti loihtia ruokaa, vaikka ei ollut sähköä eikä kaasua, eikä aina oikein aineksiakaan.
Rovaniemellä ravintolakokiksi valmistunut Tero on käynyt myös keittiömestari- ja restonomikoulutuksen. Hän on ollut kokkina ja keittiöpäällikkönä useissa eri ravintoloissa, kuten LordHotelissa ja Hotelli Haagassa. Noin kymmenen vuotta sitten Tero kuitenkin siirtyi opettamaan tulevia kokkeja Stadian ammattikouluun. Hän on mies paikallaan Chef Saulin kauhukeittiöön. Opettajan töitä tehneenä Tero lienee aiemminkin nähnyt, kuinka kaikki voi mennä keittiössä pieleen.

 

Hovimestari: Nina Koiranen

Hell’s Kitchenin hovimestarista Nina Koirasesta piti tulla perämies tai pappi. Kun hän vaihtoi merenkulkuoppilaitoksen ravintolakouluun, kotitalousopettaja totesi, että tee palvelus äläkä ryhdy kokiksi. Opettajaa häiritsi Ninan halu kysyä jokaisesta asiasta kaikki.
Kokkia Ninasta ei tullut, mutta hänestä tuli tarjoilija, ja sittemmin ravintolapäällikkö. Vankka ammattitaito perustuu yli 20 vuotta kestäneeseen uraan ravintola-alalla. Viimeiset kuusi vuotta hän on ollut ravintola Groteskin ravintolapäällikkö ja osakas. Nina on työskennellyt myös mm. Solnassa ja Haviksessa. Erityistaitona hänellä on supernenä yhdistää ruoka ja viini.
Nina vertaa työtään stand up -koomikon ammattiin, koska palvelutilanteisiin ei ole valmiita käsikirjoituksia ja asiakas kirjoittaa vuorosanat. Nopeasta tilannetajusta on taatusti hyötyä myös chef Saulin keittiössä, jossa sattuu ja tapahtuu. Työpaikallaan Ninaa kutsutaan empaattiseksi äitihahmoksi, mutta kompromisseihin tottumattomana Hell’s Kitchenin hovimestari aikoo laittaa tarvittaessa kovan kovaa vasten myös Chef Saulille.

 

Hell’s Kitchen Suomi -kilpailijat

 

EEVA GUSTAFSSON, 40, Lahti (synt. Heinola)

Eeva Gustafsson on lahtelainen suurtalouskokki, joka työskentelee henkilöstöravintola Pikku-Eetussa. Hän valmistui suurtalouskokiksi oppisopimuskoulutuksella vuonna 2009.
Ennen kokin uraansa Eeva teki sekalaisia töitä. Yksi Eevan unelmista oli teatterityö. Hän ohjasi ja näytteli lahtelaisissa harrastajateattereissa, mutta työ ei lyönyt leiville. Hän on ollut myös talkkarina, lastenhoitajana ja hautausmaan kesätyöntekijänä. Suntion hommissa Eeva ehti saatella 250 vainajaa hautaan.
Eeva on jääräpäinen luonne, jolla on taipumus nähdä asiat mustavalkoisina. Asiat joko sujuvat, tai sitten eivät ollenkaan. Eeva on lähtöisin kahdeksanlapsisesta esikoislestadiolaisperheestä. Hän elää parisuhteessa naisen kanssa.

 

 

HELI HYVÖNEN, 23, Kerava

Kilpailun kuopus on syntyperäinen keravalainen ketjuravintolakokki Heli Hyvönen. Hän sai innostuksen alalle kesätöistä kalatiskillä. Heli on työskennellyt kokkina Flamingon Amarillossa, mutta irtisanoutui työstään osallistuakseen Hell’s Kitcheniin. Tuhannen perusannoksen kokkaaminen päivässä kyllästyttää Heliä. Nyt ravintolakoulu Perhon kasvatti hakeekin ohjelmasta draivia uralleen. Harras toive on päästä pois ketjukeittiöistä.
Räjähdysherkkä Heli ottaa helposti kierroksia. Ärsytyksen saattaa laukaista mikä tahansa; väärä maku, haju tai lause. Erikoista hänessä on myös viehtymys outoihin eläimiin. Kotona terraariossa on 30 viljakäärmettä, joita Heli kasvattaa myyntiin. Siviilissä odottavat myös koiranpennut ja poikaystävä. Omatoiminen Heli rakentaa Pornaisiin kaksisataaneliöistä omakotitaloa, jonne aikoo muuttaa loppuvuodesta.

 

IRYNA LAAKSO, 35, Lohja (synt. Alushta,Jalta)

Mustaltamereltä Krimin niemimaalta kotoisin oleva Iryna Laakso muutti rakkauden perässä Suomeen kymmenen vuotta sitten. Vietettyään useita vuosia kotona lasten kanssa hän kyllästyi kotiäitiyteen ja opiskeli kokiksi. Uravalintaa edesauttoi se, että sihreeriksi kouluttautunut ukrainalainen ei löytänyt puutteellisen kielitaitonsa vuoksi alansa töitä Suomesta.
Iryna työskentelee tällä hetkellä lounaskokkina Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla. Hän on ollut alalla kolmisen vuotta ja haluaa nyt testata kuinka pitkälle maahanmuuttajataustainen kotiäiti yltää. Suurtalouspuolen sijaan Irynaa kiinnostaa fine dining ja oma ravintola. Iryna on naimisissa ja kolmen pojan äiti.

 

SARI LYLYOJA, 36, Kauhajoki (synt. Vaasa)

Sari Lylyoja on suorasanainen pohjalaiskokki Kauhajoelta. Hän työskentelee kokkina Viking Linella. Rempseä Sari nauttii reissutyöstä; laivaduunien lisäksi hän on ollut sesonkikokkina Levillä. Sari on lähtöisin isosta uusioperheestä. Hänellä on kuusi velipuolta ja kaksi sisarpuolta. Matkalaukkujen kanssa Sari oppi kulkemaan jo varhain: lapsuus kului Hollolassa, teini-ikä Varpaisjärvellä Savossa ja opiskeluaika Vaasassa.  Ennen kokin uraa Sari työskenteli maatalouslomittajana, mutta yhtenä päivänä hänellä ”napsahti päässä” ja hän haki emäntäkouluun. Kokiksi hän valmistui Vaasan ammattikoulusta.
Työuraan mahtuu pitkiä ja lyhyitä pätkiä eri ravintoloissa kokkina, tarjoilijana ja ravintolapäällikön sijaisena. Yllytyshullu Sari ehti pyörittää myös omaa hotellia ja ravintolaa Kauhajoella, mutta yritys haettiin konkurssiin viime vuonna. Taistelutahtoa Sarilla riittää niin Hell’s Kitchenissä kuin oikeassakin elämässä, jossa hänen palkkansa kiertää nyt ulosoton kautta. Voittorahat tulisivatkin Sarille tarpeeseen: niillä voisi kuitata yrityksen velkoja.
Sari on naimisissa ja hänellä on kohta 18-vuotias tytär.

 

SARAH MOUSSABIH,24, Vantaa (synt. Helsinki)

Vantaalaisella Sarah Moussabihilla on kilpailijoista nimekkäin työnantaja; hän on työskennellyt Jamie Oliverin ravintolassa Cardiffissa Isossa-Britannissa, josta muutti takaisin Suomeen viime keväänä. Nyt Sarah työskentelee vuoromestarina töölöläisessä italialaisravintolassa Trattoria Sognossa. Työkokemusta löytyy myös golfklubeilta ja à la carte -ravintolasta Ylläkseltä. Sarah on tuttu näky myös tarjoilijana Rymy-Eetussa. Sarahin isä on kotoisin Marokosta.
Peruskoulun viimeiset luokat Sarah opiskeli Suomen ainoassa sisäoppilaitoksessa, Anna Tapion koulussa Pälkäneellä, jossa koululaisille opetettiin ravitsemusalan aineita. Lopullinen uravalinta syntyi, kun välivuotta viettäneelle ylioppilaalle laitettiin kokin takki päälle. Nyt Sarahilla on menossa kuudes ”välivuosi”, eikä loppua näy. Kunnianhimoisen nuoren naisen unelma olisi päästä Chef Saulin oppiin. Sarah asuu avoliitossa walesilaisen poikaystävänsä kanssa. Parilla on amerikankääpiöterrieri.

 

ELISA NURMENNIEMI, 26, Espoo (synt. Haapajärvi)

Haapajärveltä kotoisin oleva Elisa Nurmenniemi toimii huoltamokokkina Espoon Nihtisillan ABC:llä. Hän valmistui alun perin merkonomiksi Oulaisten ammattiopistosta 2006, mutta huomasi pian tuuraavansa keittiössä työkavereidensa sairaslomia Nesteen huoltamolla. Ravintolakokiksi Elisa valmistui työn ohessa Omnian ammattiopiston aikuislinjalta. Sittemmin hän on kolunnut kokkina eri huoltamoketjuja Teboilia lukuun ottamatta. Nykyisessä työpaikassaan Elisa tekee lähes kaikkea mahdollista. Tiskauksen ja lattioiden siivoamisen ohella hän työskentelee myös kaupan kassalla. Vaihtuvat työkuviot sopivat joskus kärsimättömälle, työholistina itseään pitävälle Elisalle.
Elisa on ryhmäpelaaja, joka tarkkailee ennen kuin alkaa toimia. Sähläilystä hän ei pidä, vaan haluaa silloin ottaa ohjat omiin käsiinsä. Elisa on sinkku, jonka rakkain harrastus on koiran kanssa lenkkeily.

 

RIIKKA PULLI, 27, Helsinki (synt. Joensuu)

Joensuusta kotoisin olevan Riikka Pulli työskentelee vuoromestarina Ravintola Perhon ravintolassa, josta hän itsekin valmistui kokiksi 2012. Riikka kiittelee, että on saanut työskennellä nimekkäiden tekijöiden kanssa Suomessa ja Ruotsissa. Työharjoittelunsa hän suoritti Henri Alénin ja Timo Linnamäen opissa ravintola Murussa. Ruotsissa Riikan työpaikkana oli prinsessa Madeleinenkin suosima hienostoravintola Grand Hôtel Stockholm. Michelin-kokki Mathias Dahlgrenin ravintolassa sipulikin piti leikata millilleen oikein. Vastapainoksi Riikalla on työkokemusta myös hampurilaispaikoista, kahviloista ja pizzerioista.
Riikan sukujuuret ovat  Karjalassa, isän puolelta vanhassa Viipurissa. Mummoltaan Riikka oppi rypyttämään karjalanpiirakan oikein, ja yksi Riikan bravuureista on karjalanpaisti.
Siivousintoilijana Riikka pillastuu herkästi keittiön sekasotkusta. Ärsytys nousee myös siitä, jos hän on itse tiimin heikoin lenkki. Matkustelusta pitävä Riikka seurustelee, asuu Helsingissä ja haaveilee omasta bistrosta.

 

ARTTU ESKO, 26, Uusikaupunki (synt. Eurajoki)

Arttu Esko on keittiömestari ja sinkkumies Uudestakaupungista. Rauman ammattiopistosta valmistunut kokki työskentee Sualaspuarissa, vanhassa suolamakasiinissa sijaitsevassa lounasravintolassa. Arttu päätyi ravintolan vastuutehtäviin suoraan koulun penkiltä 2006, kun Sualaspuarin silloinen keittiömestari otti loparit ja omistaja halusi Artusta seuraajan. Arttu kävi kokkina myös Kanarialla, Norjassa ja Englannissa, kunnes palasi tuttuun työpaikkaansa.
Arttu on ristiriitainen persoona: neuroottinen johtajatyyppi ja kontrollifriikki, joka haluaa tehdä hommat omalla tyylillään. Arttu vähät välittää niistä, jotka eivät hänen tyyliään ymmärrä. Hänen inhokkilistallaan ovat ylipositiiviset naminami-ihmiset. Vapaa-ajalla mies viihtyy mieluummin omassa seurassaan kuin ryhmässä. Arttu on kunnianhimoinen ja tottunut paiskimaan töitä kuutena päivänä viikossa. Innokkaana hevimiehenä Arttu pitää työpaikkansa pubipuolella Rockbaaria, jonne hän buukkaa bändejä keikalle.

 

ANSSI HEIKKINEN, 28, Rautalampi

Anssi Heikkinen on perheyrityksessä työskentelevä kokki Pohjois-Savon Rautalammilta. Anssi sanoo olevansa tyypillinen savolainen niin hyvässä kuin pahassakin: lupsakka kaveri, jolla on kallo ”täynnä umpipuuta.” Anssi on työskennellyt isänsä omistamassa lounasravintola Vanhassa Peurassa koko työikänsä, kahdeksan vuotta. Haasteet isän jaloissa tuntuvat kuitenkin loppuvan kesken eikä Anssi ole vielä päättänyt, tuleeko hänestä perheyrityksen jatkaja.
Sivubisneksenä Anssilla on oma yritys, jonka kautta hän tekee järjestysmiehen ja baarimikon hommia paikallisessa yökerhossa. Kaverinsa kanssa hän harjoittaa myös limusiinin vuokrausta.
Anssi on self-made man: vapaa-ajallaan hän rakentaa ”kokin pikku näpösillä” kahdeksalle hengelle rekisteröitävää sauna-autoa, joka toimii nestekaasukiukaalla. Anssi on valmistunut kokiksi Pohjois-Savon ammattiopistosta. Hän on naimisissa ja hänellä on 7-vuotias poika.

 

ERIK MANSIKKA, 27, Naantali (synt. Turku)

Erik Mansikka on kunnianhimoinen, työhönsä intohimoisesti suhtautuva fine dining -kokki Naantalista. Hän työskenteli pitkään ravintola Hermanissa Turussa, vaihtoi sitten Pinellaan ja toimii nyt keittiöpäälliikkönä Turun Logomo Kitchenissä. Hän on työskennellyt myös Helsingissä ravintola Georgessa, joka silloin oli yhden tähden Michelin-ravintola.
Erik valittiin keväällä Vuoden Kokiksi 2013. Voitontahdon puutteesta sinnikästä Erikiä ei voi syyttää, sillä hän osallistui kisaan neljästi ennen kuin tärppäsi. Ykkössija edellytti suunnitelmallista treenaamista ja itsensä kehittämistä töiden jälkeen ja vapaapäivinä.
Turun ammatti-instituutista valmistunut Erik kuuluu myös Suomen kokkimaajoukkueeseen, jonka mukana hän osallistui kokkiolympialaisiin viime vuonna Saksassa. Suomi saavutti siellä historiansa parhaan tuloksen sijoittuen seitsemänneksi.

 

SAKARI MATTILA, 24, Helsinki (synt. Vaasa)

Sakari Mattila toimii Paasiravintolassa banquet-kokkina. Hän valmistaa tilauslounaita kokousravintolan sadoille konferenssi-vieraille ja kolmen ruokalajin tarjoiluja Hotel Scandic Paasissa yöpyville asiakkaille. A la cartea Sakari tekee satunnaisesti ravintola Juttutuvassa.
Sakari on syntynyt Vaasassa ja käynyt yläasteen Porvoossa. Perheeseen kuului vuotta nuoremmat identtiset kolmossisaret.
Sakari on pohdiskeleva ja tunteikas mies, jolla on takana värikäs nuoruus. Peruskoulun jälkeen koulu ei kiinnostanut, ja Sakari ajautui väärään seuraan. Hän kiittää nykyistä esimiestään, joka otti hänet oppisopimuskoulutukseen ja sai Sakarin elämän uusille raiteille. Joulukuussa 2011 syntynyt tytär on Sakarin elämän kiintopiste, vaikka tyttären äidin kanssa tuli ero. Sakari on nykyään sinkku.

 

MARKKU MUTANEN, 51, Fuengirola (synt. Yli-Kiiminki)

Markku Mutanen on talvet Espanjassa asuva radiokokki. Hänellä on Aurinkorannalla Hellan haltuun -ruokaohjelma, jossa on vieraillut julkkiksia kirjailija Raija Orasesta Scandinavian Hunkseihin. Markku on myös innokas bloggaaja. Impulsiivinen ja yltiöpositiivinen Markku on levoton luonne, joka on viimeisen vuoden aikana pannut koko elämänsä uusiksi. Interrail-matkan seurauksena hän muutti syksyllä Fuengirolaan ja myi omaisuutensa Suomessa. Samaan syssyyn löytyi uusi kihlattu ja Markku aloitti uransa radiokokkina.
Aiemmin metsurina ja Ruotsissa Saabin autotehtaalla työskennellyt Markku kävi Oulun aikuiskoulutuskeskuksen kokkikurssin 1995. Samana vuonna hän oli työharjoittelijana Floridan Lake Worthissa. Markku on työskennellyt myös myyntikonsulttina, luennoitsijana ja kokkina Vierumäen Urheiluopiston ravintolamaailmassa. Markku harrastaa sauvakävelyä ja keräilee ruokalistoja ympäri maailmaa. Hän on lähtöisin vanhoillislestadiolaisesta 12-lapsisesta perheestä Salon seudulta. Hänellä on kaksi aikuista lasta.

 

PASI RÖNKKÖ, 42, Vantaa (synt. Espoo)

Vantaalainen Hilton Helsinki Kalastajatorpan keittiömestari Pasi Rönkkö on raskaan musiikin ystävä ja Harley Davidson -mies. Yli 20 vuotta kestäneen työuransa aikana Pasi on nähnyt lähes keittiön kuin keittiön. Ravintola- ja suurtalouskokin töiden lisäksi hän on ollut edustuskokkina suurlähetystössä Prahassa ja YK:n rauhanturvaajien muonittajana Makedoniassa. Puoli vuotta kului luksusristeilijällä valtamerillä, jossa Pasi tarjosi vaativille asiakkaille perusmenuna hummeria ja kaviaaria.
Espoossa syntynyt Pasi kävi koulut Punkalaitumella Satakunnassa. Ravintolakokiksi hän valmistui Pirkanmaan hotelli- ja ravintola-alan oppilaitoksesta Pihrosta. Sosiaalinen Pasi on lähes aina hyvällä tuulella, mutta naamasta näkyy heti, kun kaikki ei mene putkeen.
Nyt reissaaja on asettunut pysyvästi omakotitaloon Vantaalle, jossa asuu vaimonsa ja nelilapsisen uusperheensä kanssa.

 

PASI SÄMPI, 40, Espoo

Pasi Sämpi on haalinut ravintola-alan työkokemusta monipuolisesti.  Hänen tavoitteenaan on ollut saada ammatista mahdollisimman paljon irti. Pasi on ollut kokkina niin lounas-, texmex-, fastfood- kuin fine dining -keittiössäkin. 17 vuotta alalla ollut syntyperäinen espoolainen on myös ollut avaamassa useita ravintoloita. Neljä vuotta vierähti sushikokkina Hanko Sushissa.
Pasi on kätevä veitsenkäsittelijä, joka suhtautuu kiihkolla kalaan, erityisesti haukeen. Yksi mieleenpainuvimmista työkeikoista on ollut myös rupeama Scandic-hotellissa Ahvenanmaalla, jossa hääruokailusta vastannut kokki tuupattiin yli satapäisen seureen eteen selostamaan menunsa tankeroruotsilla.
Pasi on tarinankertoja ja huumoriveikko, joka sietää huonosti häviämistä. Vitseillä sarkastinen mies ei kuitenkaan tiimiänsä kiusaa. Omien sanojensa mukana Pasi osaa olla rasittava juuri oikeaan aikaan. Kesällä Pasi aloitti ravintola Retron vuoromestarina kauppakeskus Isossa Omenassa. Hän on avoliitossa ja harrastaa vapaa-aikanaan purjelautailua ja ravustamista.

Kommentoi