Juttu

JUTTU | ANU VÄLILÄ |

Ei kaht samallaist gagguu

Tilauskakku syntyy hyvästä mausta, kekseliäistä ideoista, tunnelmakuvista ja ripauksesta tuuria. Lopputulos on usein yllätys myös leipurille.

Gaggui Kaffelan keittiössä on tekemisen meininki. Kahvilayrittäjä Jonna Silénillä on työn alla monta tilauskakkua. Nyt edessä pyörii yksi burleskiteeman syntymäpäiväjuhlien kakuista.

- Teen paljon juustokakkuja ja tällaisia stydimpiä kasattavia kakkuja. Kakkuni ovat selkeitä, puhdaslinjaisia ja tyylikkäitä. Asiakkaat ovat nähneet kuvia meidän kakuista ja tietävät jo mitä odottaa. Minulle annetaankin aika vapaat kädet toteutuksen suhteen, Jonna Silén sanoo.
– Teen paljon juustokakkuja ja tällaisia stydimpiä kasattavia kakkuja. Asiakkaat ovat nähneet kuvia meidän kakuista ja tietävät jo mitä odottaa. Minulle annetaankin aika vapaat kädet toteutuksen suhteen, Jonna Silén sanoo.

Kaksikerroksisen suklaakakun pinnasta tulee ”ihanan raffi”, kun Jonna sivelee vahingossa syntyneellä tekniikalla turkoosia kreemiä pintaan. Koristeeksi tulee punaisia ruusuja. Kahteen muuhun kakkuun Jonna on suunnitellut koristeeksi sulkia, perhosia ja pitsiä.

Samanlaisia ei saa mistään. Ei edes Gaggui Kaffelasta, sillä Jonna Silén ei leivo koskaan kahta samanlaista.
– Juuri se tekee tästä työstä niin hienoa. On ihanaa päästä toteuttamaan aina uusia ideoita ja tekniikoita.

Hän laskeskelee, että hän on valmistanut pari sataa tilauskakkua. Ideoita ja inspiraatiota hän hakee muun muassa muodista ja netistä.
– Kaikki illat kuluvat netissä kakkukuvia selatessa, Silén nauraa.
Kakkuja tilataan monenlaisiin tilaisuuksiin, eniten kuitenkin elämän tärkeimpiin juhliin: häihin, kastejuhliin ja syntymäpäiville.

Kopio Gaggui_PerhonenJonna Silén panostaa kakkujen ulkonäköön, mutta tärkeintä on maku. Vaikka kakku näyttäisi upealta, se ei sykähdytä, jos maku ei vie kieltä mennessään.
– Maku on tärkein asia, ja se vaikuttaa myös koristeisiin. Morsiusparia pyydän ensin valitsemaan kolme mieluisinta makuvaihtoehtoa valikoimastamme, ja vasta sitten mietitään kakun ulkonäköä.

Gaggui Kaffela on ollut avoinna nyt vuoden. Jonna on huomannut, että suomalaiset suosivat kakuissaan puhtaita makuja. Moni pitää juustokakuista. Koristeellisissa kakuissa maistuvat etenkin suklaa ja marjat.
– Suomalainen ja skandinaavinen maku on hyvin erilainen kuin muualla Euroopassa tai Amerikassa. Opiskelin Lontoossa kakkujen leipomista intensiivikurssilla. Heti oli selvää, että sikäläiset alkoholilla maustetut hedelmäkakut eivät maistu suomalaisille.

Jonna Silénin kakut poikkeavat paljon perinteisistä suomalaisista konditoriakakuista. Kermakakkuja häneltä on turha tilata.
– Kakkuni ovat selkeitä, puhdaslinjaisia ja tyylikkäitä. Asiakkaat ovat nähneet kuvia meidän kakuistamme ja tietävät jo, mitä odottaa. Minulle annetaan aika vapaat kädet.

Etukäteen leipuri haluaa tietää ainakin, minkälaisesta juhlasta on kyse ja minkälaista tunnelmaa juhlassa tavoitellaan.
– Kakkukuvien sijaan toivon ihmisiltä tunnelmakuvia, sillä kakun tulisi henkiä juhlan tyyliä. Haluan nähdä aina ainakin kutsun, sillä se kertoo jo paljon.

Tilauskakkujen värimaailmaa hallitsevat Jonna Silénin mukaan nyt valkoisuus ja pastellin sävyt. Etenkin hääkakuissa valkoinen on edelleen pääosassa.
Kopio Gaggui_KerrosgagguiKoristeita, kuten kukkia, perhosia, koiria ja helminauhaa, Jonna valmistaa suklaasta, sokerimassasta ja riisipaperista. Muoteilla, sapluunoilla ja itse keksityillä tekniikoilla syntyy kakun pintaan erilaisia kuvioita ja tekstuuria.

– Yksi uutuus on liitutaulukakku. Kakun pinta on kuin musta liitutaulu, johon voi kirjoittaa ja piirtää liitumaista pintaa.
Hääkakun suunnittelu kannattaa aloittaa kuukausia ennen juhlapäivää. Koristellut tilauskakut on hyvä tilata pari kolme viikkoa ennen juhlaa. Muut kakut pitää tilata vähintään viikkoa ennen juhlapäivää. Kakkujen valmistukseen menee useampi päivä, koska Silén valmistaa kaiken alusta asti itse.

– Hintaan vaikuttaa moni asia, kuten kakkujen ja koristeiden määrä. Tilauskakkujen tekeminen on niin työlästä ja aikaa vievää, ettei sillä rikastu. Mutta parasta tässä hommassa on päästä tekemään aina uusi ja erilainen kakku, Jonna Silén sanoo.

 

Tämä juttu ja paljon muuta juhliin liittyvää tietoutta tänään 21.4. Turun Sanomien välissä ilmestyneestä Juhlat-erikoisliitteestä.

Kommentoi