Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Brasilialainen kalapata on mausteinen ja värikäs

Kerroksittain koottavassa kalapadassa on runsaasti kasviksia, kalaa ja isoja katkarapuja. Lisäkkeeksi valmistetaan rapeita maniokkiranskalaisia.

Kattilasta nousee herkullinen tuoksu, kun kokiksi opiskeleva Renata Peres da Silva Kotkaslahti kuullottaa valkosipulia palmuöljyssä. Pian kattilaan lisätään pieniksi kuutioiksi hienonnettua punasipulia, chiliä, punaista ja keltaista paprikaa ja tomaattia. Kasvisten keskelle ladotaan yhteen kerrokseen kalapaloja, ja niiden päälle lisää kasviksia. Lopuksi kattilaan tulee vielä tomaattikastiketta ja kookosmaitoa. Ja sitten annetaan ruuan muhia kypsäksi.

Raision seudun koulutuskuntayhtymässä, Rasekossa opiskelee paljon maahanmuuttajia muun muassa hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Nämä kansainväliset opiskelijat haluavat yhdessä opettajansa, keittiömestari Tarja Ahokkaan kanssa esitellä omien kotimaidensa ruokia Rasekon kansainvälinen keittiö -juttusarjassa TS Extrassa ja TS Ruoka -sivustolla. Renata Kotkaslahden valmistama brasilialainen kalapata on toinen ruokalaji, joka sarjassa esitellään. Ensimmäinen resepti oli tattarilettutorni, jonka valmisti Serbiasta kotoisin oleva Irma Rozajac.

Maniokista syntyy mainio lisäke kalapadalle, näyttää Renata Peres da Silva Kotkaslahti (oik). opettajalleen Tarja Ahokkaalle Rasekon opetuskeittiössä Raisiossa.

Kalojen maustamisen juju on se, että kalojen päälle murennellaan liemikuutio ennen kuin ne lisätään pataan. Lisäksi kalojen päälle valutetaan mausteeksi sitruunamehua. Reseptissä käytetään pangasiusta, mutta ruokaan voi valita mieleistään kalaa. Samoin kasviksia voi vaihdella.
– Tämä ruoka on juhlaruoka, mutta sitä tarjotaan myös kotona esimerkiksi riisin kanssa. Lisäkkeeksi sopii myös vaikkapa muusi, kertoo Kotkaslahti.

Tällä kertaa lihapadan kaverina on kuitenkin maniokkia. Etnisissä kaupoissa myytävä maniokki on monelle suomalaiselle vieras raaka-aine, mutta Brasiliassa sitä syödään paljon. Kotkaslahti valmistaa maniokista ranskalaisten perunoiden tyyppisen lisäkkeen.

Maniokin puumainen kuori lähtee terävällä veitsellä helposti irti ja sisus kuutioidaan tikkumaiseksi. Palat keitetään ensin ja sitten friteerataan kuumassa öljyssä. Lopputulos on herkullinen, ja maku on jotenkin kermaisempi kuin perunasta valmistetuissa ranskalaisissa.

Kun maniokkiranskalaiset ovat valmiit, kalapataan lisätään vielä jättiravut ja niiden annetaan kuumentua kunnolla. Sitten päästäänkin kokoamaan annoksia lautasille.
– Tämä on todella ihanaa ja maukasta – ja lisäksi maidotonta ja gluteenitonta, eli sopii monelle, sanoo Tarja Ahokas.


Katso video siitä, miten brasilialainen kalapata valmistuu Rasekon keittiössä.

Brasilialainen kalapata

1 pangasius (filee tai kokonainen) 
500 g isoja katkarapuja 
3 tomaattia 
2 sipulia 
2 paprikaa 
5 dl kookosmaitoa 
1 sitruunan mehu 
3 rkl palmuöljyä 
1 kalaliemikuutio 
suolaa maun mukaan 
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna 
pieni pala tuoretta chiliä hienonnettuna 
1 dl tomaattikastiketta

Leikkaa kala paloiksi. Voit leikata kokonaisen kalan kiekoiksi, elleivät ruodot haittaa.
Mausta kalapalat murennetulla kalaliemikuutiolla ja sitruunamehulla.
Hienonna sipulit, tomaatit ja paprikat pieniksi kuutioiksi. Tomaateista voi halutessaan poistaa sisuksen.
Lisää palmuöljyä kattilan pohjalle ja kaada päälle valkosipulit ja chili. Anna maustua ja kuullottua hetken.
Lisää puolet kasviksista ja paista niitä hetken. Lisää kalapalat kasvisten päälle ja sitten loput kasviksista. Lisää lopuksi tomaattikastike ja puolet kookosmaidosta.
Älä peitä kattilaa, vaan keitä ilman kantta korkealla lämmöllä hetken, kunnes kalapalat melkein kypsiä.
Juuri ennen tarjoilua lisää ravut ja loppu kookosmaito.
Keitä nopeasti noin 1-2 minuuttia, ja maista. Laita tarjolle friteeratun maniokin tai riisin kanssa.

Maniokkiranskalaiset

1 maniokki
suolaa, pippuria
rypsiöljyä

Huuhtele ja kuori maniokki. Halkaise se pituussuuntaan ja poista puiseva keskiosa.
Leikkaa maniokki joko ohuiksi lastuiksi, jos haluat sipsejä, tai pitkiksi suikaleiksi, jos haluat ranskiksia.
Laita maniokkipalat kulhoon ja täytä kulho jääkylmällä vedellä. Anna liota noin 15-30 minuuttia, kaada sitten vesi pois ja kuivaa suurimmat vedet pois palojen pinnalta.
Laita maniokit pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle öljyä sekä suolaa ja pippuria tai muita haluamiasi mausteita.
Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia kunnes maniokit ovat rapeita ja reunoista ruskeita. Maniokin kuuluu tulla päältä kunnolla rapsakaksi. Paistoaika riippuu määrästä ja siitä, kuinka paksuja siivuja olet tehnyt. Vaihtoehtoisesti voit paistaa maniokit kattilassa upporasvassa tai rasvakeittimellä. Lisää tarvittaessa vielä suolaa.
Tarjoa maniokkiranskalaiset ketsupin, dippikastikkeen tai salsan ja juustodipin tai vaikka guacamolen kera.
Maniokin paloittelu ei aina ole ihan helppoa, koska se on todella kovaa. Käytä paloitteluun suurta, terävää veistä. Lisää makua ranskalaisiin saat käyttämällä paistamiseen maapähkinäöljyä.

Kommentoi