Juttu

JUTTU | TURUN SANOMAT |

Artesaaniruuan SM-kisat antoivat potkua paimiolaiselle näkkileipäyrittäjälle

Artesaaniruoka on kovassa nosteessa, ja varsinaissuomalaisia artesaanituotteita oli esillä muun muassa sunnuntaina päättyneillä Matka 2018 -messuilla Helsingissä saariston yhteisosastolla.

Artesaaniruuan arvostusta ovat osaltaan nostaneet Artesaaniruuan SM-kisat, jotka järjestetään tänä keväänä kolmatta kertaa Raaseporissa.

Viime vuonna kisaan osallistui myös paimiolainen Elina Lineri, ja hänen leipomansa Hamppuknäkei sijoittui hopeasijalle luokassa kovat leivät.

– Kilpailu antoi hyvää mieltä ja motivaatiota, koska sain virallisen todistuksen siitä, että olen oikealla tiellä, Lineri toteaa.
Hän sanoo, että kisa on varsin vaivaton tapa saada arviointi omasta tuotteestaan ja sen myötä saa puolueetonta ja asiantuntevaa palautetta.

– Tuomariston palautetta kannattaa hyödyntää ja yrittää kehittää tuotetta paremmaksi, Lineri pohtii.

Iloinen mitalisti. Kuva: Marika Mulari

Linerin tie näkkileipäleipäyrittäjäksi alkoi pari vuotta sitten, kun ystävän häihin tilattiin erilaista leipää.  Lineri päätti kokeilla näkkileivän tekoa ja herkullisten näkkäreiden suosio yllätti. Leipä tuli myyntiin Paimion lähiruokarenkaassa ja Lineri perusti Elinan Knäkei -toiminimen näkkileipien ympärille.

Tällä hetkellä knäkei löytyy neljää eri makua, mutta aina silloin tällöin Lineri kokeilee uusia makuja. SM-kilpailujen jälkeen hamppuknäkei on noussut asiakkaiden suosikiksi, ja moni on halunnut kokeilla palkittua tuotetta. Myös Linerin äidin pyörittämän catering-yrityksen Pitopastantin asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita rapeasta näkkäristä, joka valmistetaan paikallisista raaka-aineista.

Knäkei myydään tällä hetkellä pelkästään suoramyynnin kautta, mutta Lineri toivoo, että lähitulevaisuudessa jäisi tuotteita myös pienten herkkupuotien myyntiin. Hän ei kuitenkaan haaveile tuotannon kasvattamisesta, vaan haluaa pitää valmistuksen pienimuotoisena ja käsityömäisenä ja mukavana harrastuksena.

 

Avoimet artesaaniruuan SM-kilpailut järjestetään 21.-23. maaliskuuta Raaseporissa. Ilmoittautumisaika kilpailuun jatkuu aina 8. helmikuuta asti. Kilpailu on avoin suomalaisille, pohjoismaisille ja Baltian maiden osanottajille.

– Kilpailu on avoin artesaaniruokatuotteille seuraavissa luokissa: maitotuotteet, lihatuotteet, kalatuotteet, leipomotuotteet, marjat ja hedelmät, vihannes- ja sienituotteet, kylmät mauste- ja ruokakastikkeet, pikkupurtavat, pohjoismaiset juomat ja innovatiiviset artesaaniruokatuotteet, kertoo projektipäällikkö Ann-Louise Erlund.

Kilpailun tavoitteena on tehdä artesaaniruokaa tunnetuksi ja edistää alan kehitystä sekä kannustaa ruoka-artesaaneja heidän työssään ja kehittää sekä yrityksiä että tuotteita. Artesaaniruoassa asetetaan erityistä painoa sille, että raaka-aineet ovat paikallisia ja niiden alkuperä on tunnettu. Siksi on tärkeää, että ilmoittautumisen yhteydessä annetaan mahdollisimman paljon tietoa. Tuomariston asiantuntijoiden rakentava palaute antaa tuottajille arvokasta tietoa ja inspiraatiota.

Lue lisää kilpailusta täältä!

Kilpailun omat sivut löytyvät täältä!

Kommentoi