Juttu

JUTTU | Heli Nieminen |

Appelsiini ja sitruuna maustavat pääsiäisen raikkaan menun

Appelsiinia alkukeittoon, sitruunaa pääruokaan ja jälkkäriin. Sitruksiset maut tekevät pääsiäisen menusta raikkaan. Kirpeä appelsiinimehu leikkaa porkkanakeiton makeuden, ja vuohenjuusto ja siemenet viimeistelevät oranssina hehkuvan alkuruuan. Keiton voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä ja vain kuumentaa ennen tarjoilua.

Pääruuaksi valitut broilerin rintafileet voi nekin maustaa ja täyttää jo aamusta, paistaa pinnat ja kypsentää ne uunissa ennen ruokailua. Reseptiin tarvitaan kookkaita ja kiinteitä rintafileitä (esimerkiksi Naapurin maalaiskanan rintafileitä), jotta niihin pystyy viiltämään taskun.

Risotossa on aina oma pieni vaivansa, mutta maku on sen arvoinen. Sitruunan kirpeys talttuu sokerilla ja pehmenee mascarponella, mutta pieni kipakkuus makuun saa silti jäädä.

Aterian raikas päätös on valkosuklainen pannacotta, joka saa päälleen kerroksen kirpeää curd-tahnaa. Curdin voi tehdä samalla reseptillä myös limestä.

Kaikki reseptit ovat neljälle.

Porkkana-appelsiinikeitto

Kuvat: TS/Jori Liimatainen.
Kuvat: TS/Jori Liimatainen.

5-6 isoa porkkanaa
1 mieto sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
5 dl vettä
1 dl appelsiinimehua
1½ rkl kasvisfondia
1 laakerinlehti
1 dl kuohukermaa
suolaa, mustapippuria

Vuohenjuustotahna:
1 prk (120 g) smetanaa
1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa

Pinnalle:
Paahdettuja siemeniä ja pähkinöitä

Pese, kuori ja pilko porkkanat lanteiksi. Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi ja silppua ne. Laita kattilaan öljyä ja kuullota kasviksia muutama minuutti, älä ruskista.

Lisää vesi, appelsiinimehu, fondi ja laakerinlehti. Keitä 20-30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Poista laakerinlehti, soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma ja anna hautua vielä hetken. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sekoita keskenään smetana ja pehmeä vuohenjuusto. Pyöritä tahnasta kahdella lusikalla palloja keiton pinnalle. Tarjoa loppu tahna erikseen. Koristele keitto kevyesti paahdetuilla pähkinöillä ja siemenillä.

Sitruunarisotto

1 (salotti)sipuli
öljyä + voita
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
kuumaa vettä
1½ rkl kana- tai kasvisfondia
1 (luomu)sitruunan kuori
½ sitruunan mehu
½ prk mascarponea
1 keltuainen
1 dl raastettua parmesania
suolaa, sokeria, mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Laita kattilaan pala voita ja hieman öljyä. Kuullota sipulia kattilassa miedolla lämmöllä kunnes se pehmenee. Älä polta! Lisää risottoriisit ja kääntele niitä öljyssä kunnes ne ovat läpikuultavia.

Kuumenna noin litra vettä kattilassa tai vedenkeittimessä. Kaada risoton joukkoon ensin viini, sitten kuumaa vettä vähän kerrallaan ja anna sen imeytyä. Lisää fondi alkuvaiheessa veden mukana. Sekoittele risottoa usein kypsymisen aikana.

Huom! Tarkista keittoaika ja vaadittava vesimäärä käyttämäsi risottoriisipakkauksen kyljestä.
Sekoita kulhossa pestyn sitruunan kuoriraaste ja sitruunamehu, mascarpone, keltuainen, parmesan-juustoraaste ja mausteet. Kun risotto on kypsää, sekoita sitruuna-mascarponemassa sen joukkoon. Anna risoton vetäytyä hetki ennen tarjoilua, viimeistele vielä raastetulla parmesanilla.

Täytetyt broilerfileet

4 broilerin rintafileetä
suolaa, pippuria
½ pkt fetajuustoa
4 aurinkokuivattua tomaattia
2 grillattua säilykepaprikaa
kuivattua oreganoa
cocktail-tikkuja

Leikkaa terävällä veitsellä rintafileeseen tasku. Suolaa ja pippuroi kanat kevyesti.

Murenna kulhoon feta, sekoita joukkoon pieniksi kuutioidut aurinkokuivatut tomaatit ja grillatut paprikat. Mausta seos oreganolla, tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Täytä taskut seoksella ja sulje ne tiiviisti cocktail-tikuilla.

Paista kuumalla paistinpannulla öljytilkassa fileisiin pinnat. Laita fileet uunivuokaan, peitä foliolla ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia, fileiden koosta riippuen. Paistamisen loppuvaiheessa voit ottaa folion pois.

Anna fileiden vetäytyä hetki, poista tikut ja leikkaa fileet siivuiksi.

Valkosuklaa-sitruunapannacotta

1 dl kermaa
200 g valkosuklaata
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
2 dl turkkilaista jogurttia

Kuumenna kerma kattilassa, pilko joukkoon suklaa ja anna sen sulaa miedolla lämmöllä. Lisää vaniljasokeri. Nosta kylmälle levylle ja anna seoksen jäähtyä. Pese sitruuna, raasta sen kuori ja purista siitä mehu. Lisää ne kattilaan. Lisää joukkoon myös jogurtti ja lusikoi seos maljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa ennen kuin lisäät pinnalle curdin.

Lemon curd

1 sitruunan kuori
1-2 sitruunan mehu
1 keltuainen
1 muna
1 tl perunajauhoja
¾ dl sokeria
2 tl öljyä
koristeeksi: raastettua valkosuklaata

Pese sitruuna, raasta sen kuori. Purista sitruunasta mehu, mehua tarvitaan noin puoli desiä. Sekoita joukkoon keltuainen, kokonainen muna, perunajauhot ja sokeria. Kuumenna seosta hellalla koko ajan vispilällä sekoittaen kunnes se sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita joukkoon öljy ja lusikoi curd-tahna hyytyneiden pannacotta-jälkiruokien pinnalle. Enne tarjoilua voit koristella annokset raastetulla valkosuklaalla.

Huom! Jos curdiin tulee kuumennettaessa valkoisia pilkkuja, eli munanvalkuaiskokkareita, siivilöi tahna ennen käyttöä.

Huom! Resepteissä, joissa käytetään sitruksien kuoriraastetta, kannattaa käyttää luomuhedelmiä jos vain mahdollista. Sitrukset kannattaa pestä hyvin ennen raastamista. Kuoresta raastetaan vain värikäs osa, ei alla olevaa kitkerää valkoista osaa. Jos curd-tahnaa jää yli, sitä voi syödä vaikka jogurtin tai keksien kanssa.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Turun Sanomissa 5.4.2012.

Kommentoi