Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Alkoholittomasta mehupaketista tuli menestys Kustavin Kipinässä

Kustavin Kipinässä tarjoillaan tänä kesänä mehuja, joiden aineksista osa on kerätty lähiluonnosta. Miamista Kustaviin vierailulle saapunut keittiömestari hehkuttaa suomalaisia ruuantuottajia.

Mitäpä sitä kaunistelemaan, aluksi kaikki ei mennyt ihan putkeen.
Tänä vuonna kuudetta kesäänsä viettävä Kustavin Kipinän pop up -ravintola joutui aloittamaan kesäkautensa poikkeuksellisessa tilanteessa.

– Emme ehtineet saamaan anniskelulupia aloitusviikkoon, ja tiedän, ettemme olleet ainut ravintola jolle kävi niin. Turussa on nyt meneillään niin hurja ravintolabuumi, sanoo Jouni Kuru. Hän isännöi Kipinää yhdessä isänsä Pekka Kurun kanssa.

– Olihan se aika kova paikka lähteä aloittamaan kesäkautta niin, ettemme voi myydä asiakkaille esimerkiksi viiniä. Mutta tilanne oli pakko kääntää jotenkin voitoksi, sanoo Jouni Kuru.

Niinpä hän kehitti ruokien seuraksi mehupaketin, jossa on yksi mehu kullekin ruokalajille.
– Usein vesi vain huuhtelee ruuan maun suusta. Sen sijaan tarvitaan jokin juoma, joka korostaa ruuan makuja ja tuo yhdistelmään jotain lisää.

Ruuista otettiin jokin keskeinen maku, jota lähdettiin tukemaan, lisäksi makuja haettiin lähiluonnosta.
Kuru keitti, uutti ja mehusti. Ja se kannatti.

– Tällä viikolla käytössä on eksoottisempia aineksia, mutta muuten ollaan oltu aika Pohjoismaisella linjalla. Yllättävän hyvin kuusi ja mänty ovat yhdistyneet myös korealaisiin makuihin, kertoo Jouni Kuru.

Kahdenkymmenen euron hintaisesta mehupaketista tuli menestys: ensimmäisellä viikolla liki 80 prosenttia ruokailijoista osti sen. Autoilijat tervehtivät sitä ilolla, samoin lapsiperheet, jotka saattoivat ostaa paketin jokaiselle ruokailijalle.

Vaikka anniskeluluvat lopulta saatiin, edelleen asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita mehuvaihtoehdosta, ja monet ovat ostaneet sitä viinipaketin sijasta tai jopa sen lisäksi.

– Moni asiakas on harmitellut, ettei alkoholittomia vaihtoehtoja ei ole tarjolla monessakaan paikassa. Niihin kannattaisi mielestäni satsata nykyistä enemmän, miettii Kuru.

– Haluan käyttää ruuissani esimerkiksi juureksia. Ne ovat nöyrä ja vaatimaton raaka-aine, jossa on silti uskomattomasti makua ja tekstuuria, sanoo Jonah Kim.

Kustavin Kipinän kesä kestää tänä vuonna kuusi viikkoa, aina elokuulle asti. Jokaisena viikkona keittiötä pyörittävät joko kotimaiset tai ulkomaiset kokkivieraat, ja kattauksia on kolme joka päivä, aina torstaista sunnuntaihin.

Viime viikolla ruokailijoita oli pari sataa, tällä viikolla on tiedossa vähintään saman verran väkeä. Kuru sanoo, että kävijätavoitteissa ollaan hyvin.
Parhaillaan Kipinässä vierailee Miamissa asuva keittiömestari Jonah Kim.

Pitkän lennon jälkeen suoraan keittiöhommiin ryhtynyt Kim on jet lagista huolimatta hyväntuulinen ja loputtoman innostunut suomalaisista raaka-aineista.

– Ymmärrättekö te Suomessa, miten huippulaadukkaita tuottajia teillä on? He tekevät työtään sydämellään. Täällä on esimerkiksi uskomattomia kasviksia, mikroyrttejä ja lihaa, hehkuttaa Kim.

– Amerikassa lähtökohdat ovat ihan toiset: monet yrittäjät ajattelevat aina vain sitä, miten tekisivät eniten rahaa. Esimerkiksi vihannekset eivät usein maistu yhtään miltään.

Kim ihastelee siitä, miten kasviksia ja vaikkapa mangalitza-possua ei tarvitse maustaa kovinkaan paljoa, koska raaka-aine itsessään on jo niin hyvä.
– Katso nyt vaikka tätä parsakaalia. Ok, se on vain parsakaali, mutta sen maku – vau! Eihän tälle tarvitse tehdä juuri mitään!

Lue myös juttu: Kustavin Kipinän pop up -kesä on ennätyspitkä

Kommentoi