Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Alkoholittomat juomat esiin tipattoman kunniaksi

18129621 / 20160115 / Kuvaaja: Jori Liimatainen / Toimittaja: Heli Nieminen / Aihe: Alkoholittomia cocktaileja tipattomaan tammikuuhun / Paikka: Bar Cow, Aurakatu 3 / Huomautukset: Huom edellinen keikka, Heli ei tarvitse kyytiä
Yrittäjä Antti Suhonen valmistaa Cruella de Vil -nimisen alkoholittoman cocktailin. Kuvat: TS: Jori Liimatainen

Tutkimusten mukaan jopa joka viides alkoholia käyttävä suomalainen viettää parhaillaan tipatonta tammikuuta.

Turkulaisen The Cow -baarin yrittäjä Antti Suhonen päätti kääntää tilanteen eduksi.
– Ajattelin, että kun on kerran tipaton tammikuu, niin selvä, tehdään sitten koko lista alkoholittomia cocktaileja, naurahtaa Suhonen.

Ajatus oli muhinut mielessä jo pitkään, mutta nyt se myös toteutettiin. Suhonen kertoo, että lista on saanut hyvän vastaanoton. Juomien hilpeät nimet: Tuhkimo, Nalle Puh ja Jaska Jokunen ovat herättäneet huvittuneisuutta.
– Minulta on kysytty, että mikä Walt Disney -lista tämä oikein on. En oikein tiedä mistä nämä piirroshahmonimet tulivat, omasta lapsuudesta kai, Suhonen nauraa.

Alkoholittoman drinkin rakentamisessa suurin ongelma on se, että jälkimaku jää usein puuttumaan.
– Juomaan pitää saada potkua, ettei fiilis jää loppumetreillä vetiseksi, Suhonen sanoo.
Vaikutteita onkin haettu keittiön puolelta, Tuhkimo-drinkissä käytetään maustamatonta jugurttia ja poltettua kanelia.

Juomiin on haettu vaikutteita keittiön puolelta. Janette Bertenyi polttaa kanelitankoa. Kanelituhka maustaa juoman.
Alkoholittomiin juomiin on haettu vaikutteita keittiön puolelta. Janette Bertenyi polttaa kanelitankoa. Kanelituhka maustaa juoman.

Alkoholittomien juomien tarjonta – ja kysyntä – on ylipäätään laajentunut ravintoloissa, ja vaihtoehtoja on nykyisin paljon. Niistä ei kuitenkaan välttämättä tiedetä. Suhonen kertoo, että moni tulee kysymään alkoholitonta vaihtoehtoa vähän nolostellen, melkein kuiskaten.

18129621 / 20160115 / Kuvaaja: Jori Liimatainen / Toimittaja: Heli Nieminen / Aihe: Alkoholittomia cocktaileja tipattomaan tammikuuhun / Paikka: Bar Cow, Aurakatu 3 / Huomautukset: Huom edellinen keikka, Heli ei tarvitse kyytiä– Kun sitten kysyn, että mitä hän haluaisi, oluen, siiderin, viiniä vai drinkin, asiakas usein hämmästyy ja sanoo, että siis haluan jotain alkoholitonta. Sitten vastaan, että kyllä, kaikki nämä saa myös ilman alkoholia.
Aika moni päätyy drinkkiin ja näyttää hämmentyneen iloiselta kävellessään takaisin pöytäänsä.

– Emme missään nimessä vähättele asiakasta, joka tilaa alkoholittoman juoman. Syitä voi olla monia – henkilö voi olla kuskina muille, raskaana tai hänellä saattaa olla vaikkapa lääkekuuri, jonka vuoksi ei voi käyttää alkoholia. Tai sitten hän ei käytä alkoholia lainkaan. Niin tai näin, hänen ei silti tarvitse juoda koko iltaa pelkkää vissyä.

Suhonen kehaisee, että esimerkiksi alkoholittomat oluet ovat nykyisin erittäin laadukkaita. Se johtuu valmistusmenetelmästä, jossa alkoholi poistetaan juomasta jälkikäteen. Se takaa paremman maun, mutta on työlästä ja nostaa siksi tuotteen hintaa. Alkoholiton olut saattaakin maksaa enemmän kuin tavallinen.

 

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo