Jose's

BLOGIT | Jose's

Tulinen kala ui joulupöytään

Valkosipulia ei säästellä, kun Josen käsissä syntyy Samké Harra: kalan kylkeen tehtyihin viiltoihin sullotaan kokonaisia valkosipulinkynsiä, ja itse kastikkeeseen valkosipulia vasta tuleekin!

Jose maustaa kokonaisen kuhan myös tuoreella chilillä, korianterilla – ja tietysti sitruunalla!

Tämä libanonilainen kala voi olla vaihtoehtoinen jouluruoka, tai sitä voi kokeilla vaikka uuden vuoden juhliin.

 

Samké Harra

(eli tulista kalaa)

kuha/siika kokonaisena
3–4 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
ripaus valkopippurijauhetta
½ sitruuna viipaloituna
2 oksaa tuoretta korianteria
1 tuore chili

Perkaa kala ja viipaloi valkosipulit. Leikkaa kolme viiltoa vinottain kalan molempiin puoliin ja täytä ne valkosipuleilla. Mausta kala suolalla ja valkopippurilla.

Aseta leivinpaperin päälle puolet sitruunaviipaleista, korianterinoksa ja tuoretta chiliä paloiteltuna. Nosta kala mausteiden päälle ja laita samat aineet kalan päälle.

Kääri kala ensin tiiviisti leivinpaperiin ja sen jälkeen alumiinifolioon. Tee paketista niin tiivis, että nesteet eivät pääse valumaan ulos. Paista kalaa uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Muista, että kalan koko vaikuttaa kypsennysaikaan. Yli kilon painava kala vaatii noin tunnin kypsennysajan.

 

Valkosipuli-tomaattikastike

½ dl rypsiöljyä
1 tl korianterinsiemeniä
60 g hienonnettua sipulia
150 g hienonnettua valkosipulia
1 rkl tomaattipyreetä
2 tl paprikajauhetta
hienonnettu tuore chili
1 tl valkopippurijauhetta
2 dl valkoviiniä
700 g tuoreita tomaatteja kuutioina
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria
suola

Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Lisää korianterinsiemenet, sipuli ja valkosipuli, ja kuullota hetken aikaa kovalla lämmöllä. Käännä levy pienemmälle lämmölle ja paista niin kauan, kunnes sipulit kypsyvät.

Lisää tomaattipyree, paprikajauhe, chili ja valkopippuri. Kuullota kunnolla. Lisää valkoviiniä ja anna kiehua.

Lisää tomaattikuutiot ja puolet hienonnetusta tuoreesta korianterista. Pyöräytä varovasti ja anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Lisää suolaa ja tarkista maku. Lisää loput hienonnetut uoreet korianterit joukkoon juuri ennen tarjoilua. Tarjoa tomaattikastike kalan kanssa.

Tulosta resepti

4 vastausta artikkeliin “Tulinen kala ui joulupöytään”

  1. Katja / Portobello

    Vaikuttaa hyvältä, kiitos vinkistä!


  2. Mikael Keinonen

    Kaksi siikaa ui joulupäivänä uuniin ohjeistuksen mukaan. Uskon että hyvä tulee. Hyvää Joulua. Mikael


Kommentoi