Jose's

BLOGIT | Jose's

Tee-se-itse -runebergintortut

Jose leipoi runebergintorttuja ensimmäistä kertaa elämässään. Näin nättejä tuli. Kuva: TS/Timo Jakonen

Runebergintorttuja ei ole vaikea tehdä itse, kunhan tietää oikeat niksit. Esimerkiksi vuuat kannattaa voidella hyvin ja täyttää ne vain puoliväliin asti, muuten taikina kohoaa kypsennyksen aikana reunuksen yli.


Harva omistaa erillisiä torttuvuokia, joten runebergit voi tehdä esimerkiksi metallisella tai silikonisella muffinssipellillä. Yhtä hyvinv oi käyttääi mukeissa tai laseissa, periaatteessa missä tahansa uuninkestävissä kupeissa.

Halutessaan voi käyttää myös paperisia muffinssivuokia, tai tehdä taikinasta yhden ison kakun esimerkiksi rengasvuokaan.

Kun tortut kumotaan paistoastiastaan, paistopinta käännetään tortun pohjaksi. Jos torttu ei pysy pystyssä, paistopintaa voi leikata veitsellä pois niin että pohjasta saa tasaisen.

Tortut kostutetaan upottamalla ne punssiveteen, ison kakun voi kostuttaa pullasudilla töpöttelemällä.
Pinnalle ensin tomusokerirengas ja sitten sen sisään vadelmahilloa.

 

Katso video, jossa Jose tekee runebergintortut vaihe vaiheelta:

 

 

Runebergintortut

2 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
300 g voita
4 munaa
1 dl siirappipiparin muruja
2 tl kardemummaa
1 dl mantelijauhoa
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 tippa karvasmantelia

Voiteluun: voita

Kostutus:
2 dl vettä
1 dl punssia
1 rkl sokeria

Kuorrutus:
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
vadelmahilloa

Vatkaa sokerit ja voi kovaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Murskaa siirappipiparit hienoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä taikinaan. Lisää (lusikan kautta!) pari tippaa karvasmantelia ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Voitele torttuvuoat vuokasprayllä tai voisulalla. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota muotit puoliväliin asti. Paista uunissa 200 asteeseen noin 20-30 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.
Irrota tortut heti vuuista ja anna jäähtyä.

Lämmitä kostutukseen tarvittavaa vettä sen verran että sokeri sulaa, anna jäähtyä ja lisää punssi. Upota tortut kostutusliemeen yksi kerrallaan ja siirrä lautaselle imeytymään.

Sekoita tomusokeri ja sitruunanmehu yhteen tasaiseksi tahnaksi. Jos kuorrute on löysää, lisää tomusokeria, jos tiukkaa, lisää sitruunanmehua. Laita tahna pursotinpussiin ja tee ympyrä torttujen päälle. Lusikoi vadelmahillo ympyrän sisälle.

Vinkki: karvasmanteli on erittäin voimakasta, joten kaksi tippaa riittää.

Tulosta resepti

Kommentoi