Johdatus kiusaukseen

BLOGIT | Johdatus kiusaukseen

Talvinen porkkanakakku

Kuten monessa perheessä, myös meillä jouluun liittyy hillitön herkuttelu. Aattona pöytä notkui kuten aina ja vihdoin kun päästiin jälkiruokavaiheeseen pelkkä kakun mainitseminen sai joulunviettäjät ähkimään ja voivottelemaan täysiä vatsojaan. Niinpä aatoksi suunniteltu porkkanakakku jätettiin silloin suosiolla väliin ja se korkattiin vasta eilen tapaninpäivän kunniaksi.

porkkanakakku
Kakkukestien siirtäminen myöhemmäksi ei onneksi ollut mikään ongelma, sillä porkkanakakkuhan vain paranee kun saa päivän pari vetäytyä jääkaapissa. Kakku oli muuten koottu valmiiksi, mutta koristelun jätin viime hetkeen. Koristeiksi kakun päälle tein pieniä marenkikuusia ja niiden joukkoon iskin kauniin bambin ja ison valkoisen kuusikoristeen. Tällainen satumainen talvimetsä sopii mainiosti kakun päälle paitsi jouluna myös muissa talven juhlissa.

porkkanakakku_3
Marenkikuusien tekemiseen käytin italialaista marenkia eli niin kutsuttua kuumaa marenkia. Siinä sokeri keitetään ensin siirapiksi, lorautetaan valkuaisvaahdon joukkoon ja vatkataan kunnes seos on jäähtynyt. Tällä menetelmällä marenkimassasta tulee hieman jämäkämpää ja kuuset pitää paremmin muotonsa.

Kakkua jäi vielä tällekin päivälle, jaksaisinkohan vielä palan?

Talvinen porkkanakakkuporkkanakakku_3

Kakkupohja:
2 kananmunaa
2 dl kookossokeria
2 dl rypsiöljyä
3 dl vehnäjauhoja
2/3 tl ruokasoodaa
2/3 tl leivinjauhetta
2/3 tl kanelia
1/3 tl jauhettua inkivääriä
1/3 tl suolaa
200 g raastettua porkkanaa
70 g rouhittuja saksanpähkinöitä
1 ml vanilja-aromia

Kuorrute:
175 g tuorejuustoa (Philadelphia)
65 g voita
4 dl tomusokeria

Riko munat kulhoon, lisää sokeri ja öljy ja vatkaa sekaisin. Sekoita kuivat aineet (jauhot, sooda, leivinjauhe, kaneli, inkivääri ja suola) keskenään ja lisää jauhoseosta vähän kerrallaan muna-sokeriseoksen joukkoon nuolijalla koko ajan sekoittaen. Raasta porkkanat ja rouhi pähkinät. Lisää ne taikinan joukkoon. Lisää vielä vanilja-aromi ja sekoita kaikki ainekset sekaisin. Kaada taikina voideltuun vuokaan (halkaisija 20 cm) ja paista 170 asteessa n. 40 minuuttia. Testaa kakun kypsyys puutikulla.

Anna kakun jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute. Vatkaa tomusokeri ja huoneenlämpöinen voi kunnolla sekaisin. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkaamista kunnes ainekset sekoittuneet. Jatka vatkaamista täydellä teholla vielä viisi minuuttia, jolloin seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja lado se kuorrutteen kanssa kerroksittain tarjoiluastialle. Koristele esimerkiksi marenkikuusilla.

Tulosta resepti


Marenkikuusetporkkanakakku

Italialainen (kuuma) marenki:
2 valkuaista
1 1/3 dl sokeria
1/2 dl vettä
2/3 tl vanilja-aromia

Käytä marengin valmistuksessa metallikulhoa. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi (vaahto ei saa valua, kun käännät kulhon ylösalaisin). Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja keitä välillä sekoittaen siirapiksi. Mikäli käytössäsi on lämpömittari anna seoksen kuumentua 124 asteiseksi. Valuta kuuma siirappi välittömästi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista täydellä teholla, kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Testaa lämpötila metallikulhon pintaa tunnustelemalla. Lisää lopuksi vanilja-aromi.
Tee kuuset suoraan leivinpaperille pursottamalla marenkimassasta 2-4 nokaretta päällekkäin tähtityllaa käyttäen (alin nokare saa olla suurin, ylin pienin). Siirrä marenkikuuset 100 asteiseen uuniin ja paista niitä 1-1,5 tuntia riippuen siitä kuinka pehmeitä haluat niiden olevan sisältä. Lopuksi avaa uunin luukku ja anna jäähtyä uunissa. Käytä jäähtyneet marengit kakun koristeena tai syö sellaisenaan.

Kommentoi