Johdatus kiusaukseen

BLOGIT | Johdatus kiusaukseen

Sämpylät arki-illan iloksi

Vaikka tänään on vietetty kansallista korvapuustipäivää, meillä ei leivottu korvapuusteja, kanelikierteitä tai mitään muutakaan pullaa, vaan ihan tavallisia sämpylöitä. Perheen pienimmät potevat syksyn ensimmäistä flunssaa ja tukkoisen nenän kanssa ei meinaa mikään ruoka maistua. Lämmin mehu ja uunituoreet sämpylät kuitenkin upposivat, varsinkin kun oli itse saanut upottaa kätensä kyynärpäitä myöten taikinaan (siis ihan kirjaimellisesti). No, eletään vaikka pelkillä sämpylöillä seuraavat pari päivää, pääasia että jotain syövät. Oishan ne korvapuustitkin tietty nuhanenille kelvanneet, mutta ehkä kuitenkin parempi näin!
sampylat2
Sämpylöiden ohje on suunnilleen suoraan jauhopussin kyljestä, ei mitään ihmeellisyyksiä siis. Ainoana erona se, että käytin valmistuksessa kuivahiivaa ja yleiskonetta. Sämpylöiden pinnalle ripottelin vielä kurpitsansiemeniä, pinjansiemeniä, seesaminsiemeniä ja vehnäleseitä. Näin pienellä jutulla sämpylöistä sai kivasti erilaisia versioita ja lapsista oli hauskaa, kun iltapalapöydässä pähkäiltiin minkä näköisillä siemenillä varustetun sämpylän kukakin valitsee.

sampylat5

Onpa muuten jotenkin tosi ihanaa, kun alkaa illat pimenemään. Joo tiedetään, että tätä pimeyttä riittää taas tästä eteenpäin kyllästymiseen asti, mutta silti nämä ekat kunnon pimeät on mun mielestä aina ihan mahtavia! Saa sytytellä kynttilöitä, lämmittää takkaa ja käpertyä luvan kanssa sohvalle – fiilistellä kesän jälkeen taas vähän erilaisissa tunnelmissa!

Arki-illan sämpylät yleiskoneellasampylat3

20 kpl

13 dl sämpyläjauhoja
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 pss (12 g) kuivahiivaa
5 dl vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Pinnalle:
pinjansiemeniä
kurpitsansiemeniä
seesaminsiemeniä
vehnäleseitä
tilkka vettä

Valmista sämpylätaikina yleiskoneella taikinakoukkua käyttäen. Lisää ensin sokeri, suola, kuivahiiva, 10 dl sämpyläjauhoja ja pyöräytä ne sekaisin. Lisää vesi pienissä erissä samalla sekoittaen hilajisella nopeudella. Kun kaikki neste on lisätty jatka sekoittamista samalla nopeudella parin minuutin ajan. Jatka edelleen sekoittamista lisäten samalla öljy ja loput jauhoista vähän kerrallaan. Kun kaikki ainekset on lisätty, jatka sekoittamista vielä muutaman minuutin ajan. Taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja takertua koukkuun. Vaivaa vielä hetki, jonka jälkeen sammuta kone ja irrota taikina varovasti koukusta. Anna taikinan kohota liinan alla 20 minuutin ajan. Jaa taikina kahteen osaan, pyöritä pötköiksi ja leikkaa yhteensä kahteenkymmeneen osaan. Pyörittele taikinapalat pyöreiksi sämpylöiksi ja asettele pellille. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle haluamiasi siemeniä/leseitä (isot siemenet kannattaa painella kunnolla kiinni). Anna kohota pellillä liinan alla vielä 20 minuuttia. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

Tulosta resepti

Kommentoi