Johdatus kiusaukseen

BLOGIT | Johdatus kiusaukseen

Höyrystä herukoista marjamehu

Tähän aikaan vuodesta teen monesti reissun isovanhempieni luo poimimaan pihan puskissa kypsyneet marjat. Niin myös tänä vuonna ja kotiin tuomisiksi sain parikymmentä litraa puna- ja mustaviinimarjoja. Mummun oppien mukaan herukoista syntyi litroittain mehua.

Mehunkeitto

Mehun keittäminen on helppo homma, kunhan varusteet ovat kunnossa. Höyrystämällä varmistetun marjamehun tekoon tarvitset mehumaijan eli mehustimen, puhtaita pulloja korkkeineen (myös pakastukseen sopivat pullot ovat näppäriä), jakkaran pullon alle (älä tee kuin minä, vaan suojaa se roiskeilta!), kumihanskat ettet polta näppejäsi, riittävästi sokeria ja ison kasan marjoja.

Viinimarjat voi laittaa mehustimeen kantoineen, siispä siivota niitä ei tarvitse. Ole kuitekin tarkkana, ettei joukossa ole homeisia tai muuten pilaantuneita marjoja. Sekaan voi halutessaan heittää myös mansikoita tai muita marjoja, jotka tuo mehuun makeutta. Tällä kertaa meidän marjamehu valmistui kuitenkin pelkistä puna- ja mustaviinimarjoista.

Marjamehu

Keittelyn tuloksena saatiin lähes kymmenen litraa mehua, siitä riittää iloa vielä talven hiihtoretkillekin! Yksi pullo korkattiin heti, jotta päästiin maistelemaan lopputulosta. Oman mehuni tuunasin kivennäisvedellä, jääpaloilla ja muutamalla limesiivulla. Kippis!

Marjamehumarjamehu_3

n. 4 litraa mehua

8 litraa puna- ja/tai mustaviinimarjoja
(korvaa halutessasi osa mansikoilla)
1 kg sokeria
vettä
puhtaita, korkillisia pulloja

Pese ja kuumenna pullot. Hyvä konsti pullojen kuumentamiseen on pestä ne tiskikoneen kuumimmalla ohjelmalla ja ottaa sieltä suoraan täytettäviksi.

Täytä mehustimen alakattila vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Aseta mehustimen mehu- ja ritiläosa kattilan päälle. Lisää marjat ja sokeri kerroksittain ritiläosaan ja sulje kannella. Pidä valmistuksen aikana huoli, että alakattilassa on koko ajan kiehuvaa vettä, lisää sitä tarvittaessa. Älä sekoita marjoja valmistuksen aikana, jottei mehusta tule sakeaa.

Anna marjojen mehustua parinkymmenen minuutin ajan. Laske tämän jälkeen ensimmäinen erä mehua (noin litra) pulloon ja kaada mehu takaisin marjojen päälle.

Mehusta marjoja vielä noin tunnin ajan, kunnes marjat ovat vaalenneet ja mehun tulo hiipuu. Laske mehustamisen aikana valmista mehua kuumiin, puhtaisiin pulloihin. Täytä pullot piripintaan säilyvyyden varmistamiseksi ja sulje korkit. Jäähdytä pullot, säilytä viileässä tai pakasta. Laimenna valmiiksi juomaksi (kupla-)vedellä.

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo