Johdatus kiusaukseen

BLOGIT | Johdatus kiusaukseen

Kehuja kerännyt legokakku

Huhti-toukokuu on meillä aina yhtä juhlaa. Tasaiseen tahtiin on taas ollut syytä juhlia, ensin pääsiäinen, nuoremman pojan synttärit, sitten vappu, vanhemman pojan synttärit ja ensi viikolla vielä äitienpäivä! Koska lasten synttäripäivät ovat niin lähellä toisiaan, ollaan aina pidetty heille yhteiset kemut. Niin myös tällä kertaa, kun meillä juhlittiin 3- ja 5-vuotiaita päivänsankareita.

Pienten sankareiden ehdottomana toiveena oli legokakku, ja legoaiheiset juhlat muutenkin. Tämän nämä pienet legofanit olivat päättäneet jo aika tarkkaan vuosi sitten, kun edellisestä juhlahumusta oli selvitty!

Kaivelin ideoita ja pyörittelin mielessäni monia versioita kakusta, legopalikan mallista kakkua, kokonaisen legoukon tai ukkelin pään mallista kakkua, sokerimassasta tehtyjä palikoita kakunkoristeeksi ja niin edelleen. Halusin kuitenkin pitää kokonaisuuden riittävän simppelinä niin ulkonäön kuin valmistuksen suhteen ja päädyin lopulta tekemään valkoisella sokerimassalla kuorrutetun korkeudeltaan näyttävän kakun.

Kakun koristeiksi ja samalla kynttilän pidikkeiksi pojat saivat itse rakentaa haluamansa ukkelit kahvikuppeineen. Näissä kuvissa kakussa on vasta meidän viisivuotiaan kynttilät, sillä pienempi halusi vielä viime hetkellä vaihtaa omat ukkelinsa palomiehistä poliiseihin ja puuhasteli niiden kypäröitä valitessa.

Sää suosi juhlapäivänä ja pihalla oli grilli kuumana. Väkeä oli tupa täynnä ja itse juhlakalut nauttivat päivästä. Legokakku keräsi ennätyksellisen määrän kehuja, täytevalinnat osuivat siis ihan nappiin. Kaakaolla maustetun kakkupohjan välissä oli vadelmamoussea, karamellisoitua maitoa ja banaaniviipaleita. Juuri sopivasti raikasta ja makeaa.

Juuri sopivasti suolaista ja makeaa oli puolestaan näissä tuunatuissa tikuissa. Olin dipannut siis ihan perus suolatikkuja sulatettuun valkosuklaaseen ja pyöritellyt niitä sen jälkeen nomparelleissa, kookoshiutaleissa tai pähkinärouheessa. Kaunis ja hauska lisä juhlapöytään, ja nämähän voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlia.

Vuoden päästä kakussa onkin kynttilöitä jo täyden kympin verran (6+4)! Huh kun aika rientää..tuntuu, että vasta äsken sytytettiin se ensimmäinen.

 

Legokakku

Pohja:
250 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl sokeria
3 munaa
4,5 dl kakkuvehnäjauhoja
3 rkl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl maitoa

Täytteet:
100 g valkosuklaata
250 g tuoreita vadelmia
3 liivatelehteä
200 g tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa

1 tlk karamellisoitua maitoa (Dulche de leche, 397g)
2 banaania
2 dl maitoa kostutukseen

Kuorrutteet:
150 g huoneenlämpöistä voita
3 dl tomusokeria
1 rkl maitoa

600 g sokerimassaa
Tee kakku kuorrutusta vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä. Aloita kakkupohjan valmistus vaahdottamalla sokeri ja huoneenlämmössä pehmennyt voi. Lisää munat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan pieni määrä kerrallaan vuorotellen maidon kanssa varovasti käännellen. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla (kypsä kun taikina ei tartu tikkuun). Anna kakun jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten neljäksi tasapaksuksi levyksi.

Aloita vadelmamoussen valmistus sulattamalla valkosuklaa vesihauteessa. Laita liivatelehdet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Vaahdota sillä välin kerma ja sekoita toisessa astiassa tuorejuusto ja vaniljasokeri keskenään. Lisää hieman jäähtynyt valkosuklaa tuorejuustoseokseen ja sekoita kunnolla. Kiehauta tilkka vettä ja lisää sinne liivatteet. Lisää liivateliemi ohuena nauhana seokseen samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon tuoreet vadelmat. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti käännellen. Ota esille kondensoitu maito ja viipaloi banaanit valmiiksi kakun täyttöä varten.

Kokoa kakku kelmulla vuorattuun irtopohjavuokaan. Asettele ensin yksi kakkupohjalevyistä vuoan pohjalle, kostuta 1/2 dl maidolla. Levitä kolmannes karamellisoidusta maidosta, lado päälle kolmannes banaanisiivuista ja vielä kolmannes vadelmamoussesta. Jatka näin kerros kerrokselta. Kääri koko kakku kelmuun ja siirrä jääkaappiin yöksi.

Valmista seuraavana päivänä sokerikreemi. Vatkaa pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi, lisää sen jälkeen tomusokeri pienissä erissä samalla edelleen vatkaten. Lisää lopuksi vielä ruokalusikallinen maitoa ja sekoita kunnolla. Aseta kakku tarjoiluvadille ja levitä sokerikreemi veitsen avulla tasaisesti kerrokseksi kakun pintaan. Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Kauli sokerimassa hyvin tomusokeroidulla alustalla reilunkokoiseksi pyöreäksi levyksi (voit halutessasi värjätä massan elintarvikeväreillä). Nosta kaulittu levy varovasti kakun päälle, painele se kauniisti vasten reunoja ja tasoita kakun alareuna leikkaamalla ylimääräinen massa pois terävällä veitsellä. Koristele mielesi mukaan.

Tulosta resepti

Kommentoi