Johdatus kiusaukseen

BLOGIT | Johdatus kiusaukseen

Laskiaispulla sai uuden muodon

Pulkkamäki ja pulla, niistä on varmasti monen alkava viikonloppu tehty. Niin myös meidän. Mutta tänä vuonna meidän perheen laskiaispulla muutti muotoaan perinteisestä pullasta puustiksi. Nerokasta, vaikka itse sanonkin!

laskiaispulla

Tein siis ihan tavallisesta pullataikinasta puusteja, tai kierteitä, joista osan täytin mantelimassalla ja osan mansikkamarmeladilla. Mantelimassa on muuten äärimmäisen helppo tehdä itse ja näiden laskiaispuustien kohdalla se pieni vaiva kannattaakin nähdä, jotta massan koostumuksen saa juuri sopivaksi levittämistä varten.

Nämä laskiaispullat, laskiaispuustit, laskiaiskierteet tai miksi ikinä niitä haluaakaan kutsua, ovat paitsi hauskaa vaihtelua, myös käytännöllisiä. Puustista erottaa hyvin, mitä täytettä se sisältää, joten jokainen voi helposti valita omalla lempitäytteellä varustetun version ilman, että tarvitsee kurkkia kannen alle. Ne voi halkaista, kuten perinteiset laskiaispullat, tai sitten latoa nokareen kermavaahtoa suoraan puustin päälle. Ja niille, joiden mielestä laskiaispullassa täytyy olla sekä hilloa että mantelimassaa, voi koota version, jossa pullan alapuoli on leikattu mansikkapuustista ja yläpuoli mantelipullasta.

Entä onnistuuko näiden syönti ilman sotkua? Ei, mutta sehän vain kuuluu asiaan.

Laskiaispuustitlaskiaispulla

20-25 kpl

Pullataikina:
5 dl punaista maitoa
50 g hiivaa (tuore)
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 munaa
150 g pehmeää voita
n. 15 dl vehnäjauhoja

Mantelimassa:
150 g mantelijauhoa
175 g tomusokeria
2 munanvalkuaista

Lisäksi:
230 g paistonkestävää mansikkamarmeladia
1 muna voiteluun
2 dl vispikermaa
2rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
tomusokeria

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita maitoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää munat ja vatkaa rakenne kevyesti rikki. Lisää jauhoja pikkuhiljaa samalla vatkaten. Siirry vaivaamaan käsin, kun taikina liian paksua vatkattavaksi. Vaivaa pehmeä voi vähän kerrallaan taikinan joukkoon vuorotellen jauhojen kanssa. Jatka vaivaamista, kunnes taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Tee sillä välin mantelimassa. Sekoita mantelijauho ja tomusokeri keskenään. Lisää joukkoon valkuaista vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Lisää valkuaista sen verran, että saat massasta helposti levitettävää.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Levitä toisen levyn päälle mantelimassa ja toisen päälle paistonkestävä mansikkamarmeladi. Rullaa ja leikkaa noin kolmen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Asettele pellille ja anna kohota liinan alla vielä puolisen tuntia. Voitele munalla ja paista 200 asteessa noin 12 minuutin ajan.

Vatkaa kerma, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Halkaise hieman jäähtyneet puustit, lado väliin kermavaahtoa ja koristele koko komeus tomusokerilla.

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo