Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Vihreän kaipuuseen: matchajäätelö

Tähän aikaan vuodesta talvi ja sateet ovat haalistaneet kaikki luonnon värit. Viimeaikojen sumppurainen sää on lisäksi imenyt loputkin sävyt ympäristöstä. Kesästä ja kesään on melkein yhtä pitkä aika. Ihmismieli kaipaa nyt erityisesti vihreää väriä, merkkiä elämästä ja ravinnosta.

Tähän vihreän värin kaipuuseen sopii nyt hyvin lääkkeeksi matchalla, japanilaisella vihreällä teellä maustettu jäätelö. Kirkkaan vihreän värin lisäksi matchassa kerrotaan olevan antioksidantteja ja piristäviä ainesosia.

Teepolulta matchaa ja neuvoja

teehuone
Teepolku Oy:n perustaja Matti Kalliokorpi kertoi eri matchalaaduista ja niiden eroista. Teepolku tuo maahan korkealaatuista teetä eri puolilta maailmaa.

Suuntaan siis Humalistonkatu 13:een, jossa sijaitsee Teepolku-niminen teen maahantuontiliike, teehuone ja -myymälä.

Teepolku Oy:n perustaja Matti Kallikorpi kertoo, että matchaa käytetään japanilaisissa teeseremonioissa ja niinpä parhaat machalaadut tulevat Japanista. Valittavakseni löytyy neljä matchalaatua, joiden hinnoissa on melkoisesti eroa.

Laatu riippuu etenkin teelehtien korjuuajankohdasta. Nuorena ja pienikokoisena kerätyistä lehdistä saa pehmeän makuista teetä, jota käytetään juuri teeseremonioissa. Myöhemmin korjatuista lehdistä valmistettu tee on kitkerämpää, mutta sopii hyvin käytettäväksi esimerkiksi jäätelön tai matcha-latten tekemiseen sekä leivontaan. Maito ja makeus taittavat oikein sopivasti kitkerää makua.

Valitsen tarjolla olevista vaihtoehdoista toiseksi halvimman. Teepurnukka otetaan esille pakastimesta, sillä huoneen lämmössä hyllyllä säilytettynä matchan laatu huononee. Tuore ja hyvä matcha on kauniin vihreää.

Kotonakin matchajauhe kuulemma kannattaa säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa, jos sitä ei käytä nopeasti. Saan myös kuulla, että kun purkin ottaa kylmästä, niin ennen avaamista sen kannattaa antaa lämmetä ettei huoneilman kosteus tiivisty teelehtiin.

Saan lisäksi hyvän vinkin: jotta pienet matchahippuset leviäisivät tasaisesti maitoseokseen, jauhe kannattaa sekoittaa ensin tomusokerin kanssa.

Alla tämän ihanan matchajäätelön resepti. Makuun voi helposti jäädä koukkuun…

matchajaatelo
Matchan intensiivinen, kirkas vihreä väri piristää mieltä.

Matchajäätelö

5 dl maitoa
3 dl kermaa
3 keltuaista
1 dl kidesokeria
1 dl tomusokeria
3 tl matchajauhetta (2 tl, jos haluat miedomman maun)

  1. Kaada tomusokeri kulhoon. Siivilöi pienisilmäisen siivilän läpi joukkoon matchajauhe ja sekoita ilmavasti kunnes seos on tasaista.
  2. Kuumenna maito ja kerma kattilassa kunnes reunoille alkaa muodostua kuplia. Nosta liedeltä.
  3. Vatkaa keltuaiset ja kidesokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi. Sekoita joukkoon tomusokeri-matchaseos.
  4. Kaada joukkoon lämmin kermamaitoseos.
  5. Kaada seos kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee. Lämpötila on tällöin 82-85 astetta C. Nosta liedeltä.
  6. Kaada seos toiseen astiaan ja jäähdytä se aluksi kylmässä vesihauteessa ja laita lopuksi jääkaappiin. Anna tasaantua kylmässä vähintään neljä tuntia.
  7. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan.
  8. Siirrä jäätelö pakastimeen kannallisessa astiassa. Parin tunnin kuluttua jäätelö on annosteltavissa jäätelöpalloiksi.

Tulosta resepti

Kuinka jäätelö vei mennessään

Lopuksi vielä muutama sana jäätelöharrastuksestani. Olen harrastanut jäätelön syöntiä koko ikäni ja jäätelön tekoa jo vuosia. Pitkään tein jäätelöt ilman konetta. Se on aikaa vievää, mutta täysin mahdollista. Ja lopputuloskin kestää vertailun koneella tehdyn jäätelön kanssa. Olin kuitenkin iloinen, kun sain lapsiltani muutama vuosi sitten lahjaksi jäätelökoneen. Nykyään keittiössäni komeilee Italiasta tilattu, ferrarinpunainen GelatoChef.

Jäätelönteko-oppia olen hankkinut erityisesti Italiasta. Aluksi Rooman Trasteverestä ja sen jälkeen Bolognasta, joka on nimennyt itsensä maan gelatopääkaupungiksi. Bolognaan suuntaan taas maaliskuussa jatkokursseille. Koti-Suomessa olen perehtynyt mm. raakajäätelön tekoon. Ja tietenkin hyllyssäni on pino jäätelöreseptikirjoja. Jäätelöblogia ”Maailman parasta jäätelöä etsimässä” olen pitänyt muutamia vuosia. Niillä sivuilla pääset tutustumaan aiempiin kokeiluihini.

Jäätelön teko on valtavan hauskaa. Siinä on rajattomasti erilaisia variaatioita kokeiltavaksi. Ja ketäpä jäätelö ei tekisi iloiseksi? Tervetuloa jakamaan tätä hauskaa harrastusta kanssani!

-Tiina

Kommentoi