Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Vanhanajan pikkunäkkileivät

Palaan vielä Turun kirjamessuilta löytämiini aarteisiin, vanhoihin keittokirjoihin. Uusi keittokirja vuodelta 1946 sisältää paljon mielenkiintoisia ja mutkattomia reseptejä. Teko-ohjeet tosin tuovat välillä mieleen The Great British Bake Off -ohjelman tekniset haasteet, eli jätetään kertomatta asioita, jotka jokaisen itseään kunnioittavan kotikokin tulisi tietää. Valmistusohje saattaa olla esimerkiksi että ”taikina valmistetaan tavalliseen tapaan” tai ”paistetaan hyvässä lämmössä”.

Lukuisista kiehtovista kirjan resepteistä päätin nyt kokeilla pikkunäkkileipien tekoa.

Pikkunäkkileivät

2 kkp ruisjauhoja (= 2,5 dl)
2 kkp ohrajauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl kylmää maitoa (voi myös käyttää vettä)
25 g rasvaa (käytin voita)

  1. Suola ja sokeri liuotetaan veteen ja taikina alustetaan. Lopuksi lisätään rasva. (Tarttuu kovasti sormiin aluksi, lisäile varovasti jauhoja, niin taikina muotoutuu sopivan kiinteäksi).
  2. Taikina kaulitaan heti hyvin ohueksi ja pistellään tiheään. (Kaulin taikinan noin 2-3 mm paksuiseksi ja pistelin haarukalla mielestäni tieheään.)
  3. Leikataan taikina neliöiksi. (Käytin pizzaleikkuria. Palojen koon voi valita mielen mukaan.)
  4. Paistetaan vaaleankeltaiseksi.

Kaulitun taikinan viipaleet sai ongelmitta nostettua uunipelille, mutta viimeinen kohta oli pienoinen haaste. Uunin lämpötilaa ei ohjeessa mainittu. Päädyin paistamaan näkkärit 200 asteessa. Ensimmäisen pellillisen paistoaika oli 10 minuuttia. Tässä vaiheessa olin näkevinäni leivissä vaaleankeltaista sävyä. Niistä ei kuitenkaan tullut suussa rasahtavia, niin kuin näkkileivän mielestäni kuuluu olla. Toista pelillistä paiston liki 20 minuuttia. Tuloksena oli vähintääkin keskiruskeita näkkileipiä, joita sai jo kunnolla rouskutella.

Alkuperäinen ohje: Eila Arpiala, Laura Koivisto, Salme Saarinen. Uusi keittokirja. Uusia ruokia ja vaihtelua vanhoihin. Kustannusosakeyhtiö Kirja-Sampo. Turku 1946.

Tulosta resepti

Ohjeella valmistuu edullisesti parisenkymmentä herkullista ja säilyvää perusnäkkäriä nautittavaksi vaikka ruuan kanssa tai pikkunaposteltavaksi illanistujaisiin.

Rouskis! t. Tiina

Koukuttavaa rouskuteltavaa: vanhanajan näkkileivät ja päälle sipaisu voita.
Koukuttavaa rouskuteltavaa: vanhanajan näkkileivät ja päälle sipaisu voita.

Kommentoi