Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Uutta ja vanhaa jäätelömaailmaa Turun ruoka- ja kirjamessuilla

Minulla oli vain runsas tunti aikaa kiertää Turun ruoka- ja kirjamessujen osastoja perjantaina. Ruokaosastojen ilopilkku löytyikin onneksi pian: Suomen Jäätelön tarjoilukärry.

Suomalaista artesaanijäätelöä

Suomen Jäätelö on kuluvan vuoden toukokuussa aloittanut pieni jäätelötehdas, jota pyörittävät asialle omistautuneet kokit. Tehdas sijaitsee Vantaalla ja jäätelön sisältämä maito saadaan aivan tehtaan lähellä sijaitsevalta tilalta.

Ville Viljanen ja tiskin takana annostelua hoitava Tiina Kuparinen kertovat tuotteesta innostuneesti. Tänään on kärryssä vielä hieman mustikkajäätelöä, mutta se on kesän viimeistä erää. Seuraavan kerran mustikkajäätelöä valmistetaan ensi kesänä, kun seuraava mustikkasato kypsyy. Pienessä jäätelötehtaassa erät valmistetaan käsin ja makuvalikoimaa pystytään vaihtelemaan joustavasti sesongin mukaan. Joulun alla on tulossa uutta talvista makumaailmaa.

Jäätelöiden syväanalyysiä. Ville Viljanen ja Tiina Kuparinen kertovat Suomen Jäätelön tarinaa.
Jäätelöiden syväanalyysiä. Ville Viljanen ja Tiina Kuparinen kertovat Suomen Jäätelön tarinaa.

Jäätelöä ilman lisäaineita

Suomen Jäätelön valmistus perustuu rehteihin perusaineksiin. Lisäaineita, ei siis myöskään keinotekoisia väriaineita käytetä. Rakennetta tuetaan perinteisesti kananmunan käytöllä ja liiallista makeutta vältetään. Jäätelöiden väri tulee sen sisältämistä raaka-aineista. Ville kertookin, että yhden maun valmistus jäi kokeiluasteelle, koska sen väristä tuli aivan karmea. Jäätelöä syödään kuitenkin myös silmillä.

Makumaailmaan pyritään saamaan kotoisia vivahteita erityisesti suomalaisista marjoista. Suomen juhlavuodeksi on suunnitteilla jotain uutta. Tämän enempää eivät Tiina ja Ville aiheesta vielä kerro. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan.

Ruokamessuilla oli mahdollisuus maistaa vanilja-, mustikka-, suklaa- ja hasselpähkinäjäätelöä sekä karviaissorbettia.
Ruokamessuilla oli mahdollisuus maistaa vanilja-, mustikka-, suklaa- ja hasselpähkinäjäätelöä sekä karviaissorbettia.

Valitsen tiskiltä vanilja- ja hasselpähkinäjäätelön. Vaunussa on tarjolla myös mustikka- ja suklaajäätelöä sekä karviaissorbettia. Pehmeän kermaisen jäätelön sopiva makeus jättää sopivasti tilaa makuaineiden aromeille. Tämä on erinomaista jäätelöä. Toivotan onnea Suomen jäätelömaailman uudelle, persoonalliselle tulokkaalle!

Jäätelöt vanhoissa keittokirjoissa

Kirjamessuilla suuntasin täsmäiskun vanhojen keittokirjojen etsintään. Mukaan tarttui Uusi keittokirja vuodelta 1946 ja Prinsessornas kokbok vuodelta 1952. Uuden keittokirjan kolme tekijää kokosivat yksityiset, vuosien saatossa kokoamansa reseptit yksiin kansiin. Reseptit ovat omia tai kirjoittajien ystävien ”keksintöjä”, kansanomaisia ruokaohjeita sekä ulkomaisia, Suomen oloihin sovellettuja reseptejä, joita ei tuolloin löytynyt useimmissa keittokirjoissa.

Jäätelöreseptejä vanhoissa keittokirjoissa Uusi keittokirja ja Prinsessornas kokbok.
Jäätelöreseptejä vanhoissa keittokirjoissa Uusi keittokirja ja Prinsessornas kokbok.

Uuden keittokirjan kirjoittajat korostavat esipuheessa, että kyseessä ei ole mikään pula-ajan keittokirja, mutta se sisältää myös yksinkertaistettuja ohjeita, joiden kirjoittajat arvelivat olevan tervetulleita ”koska elintaso maassamme sekä on tällä hetkellä että tulee vuosikausia pysymään paljon alhaisempana kuin ”vanhaan hyvään aikaan”.

Tällainen yksinkertaistettu ohje on varmasti kirjan sisältämä jäätelöohje, jonka nimenäkin on Halpa jäätelö. Koska sokeri oli säännösteltyä, sen määrä ohjeessa on aika pieni ja lisänä on ohjeistettu käytettäväksi sokerin korviketta sakariinia. Omassa reseptisovelluksessani sakariinin sijaan lisäsin sokerin määrää.

Seuraavassa tämä jäätelöohje 70 vuoden takaa:

Halpa jäätelö

Alkuperäisen ohjeen ainekset:
1 l maitoa
2 munaa
2 rkl perunajauhoja
75 g sokeria
sakariinia
vaniljaa tai hedelmäesanssia

Käyttämäni ainekset (puolitin määrän jäätelökonettani varten)
0,5 l maitoa
1 muna
1 rkl perunajauhoja
50 g sokeria
1 tl vaniljasokeria

  1. Perunajauhot sekoitetaan kylmään maitoon ja seos kuumennetaan (melkein kiehuvaksi) koko ajan hämmentäen. Nostetaan kattila liedeltä.
  2. Munat ja sokeri vatkataan ja lisätään hyvin vatkaten kuumaan maitoon.
  3. Kuumennetaan seos uudelleen koko ajan sekoittaen, kunnes sakenee. Ei saa kiehua.
  4. Lisätään vaniljasokeri ja vatkataan kylmäksi kylmässä vesihauteessa. Jäähdytetään vielä lisää jääkaapissa.
  5. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan tai noudata postauksen Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta ohjetta.
  6. Annostele valmis jäätelö kannelliseen rasiaan ja pakasta.

Alkuperäinen ohje: Eila Arpiala, Laura Koivisto, Salme Saarinen. Uusi keittokirja. Uusia ruokia ja vaihtelua vanhoihin. Kustannusosakeyhtiö Kirja-Sampo. Turku 1946.

Tulosta resepti


Pakasteesta otettuna tämä jäätelö on kivikovaa, joten sitä täytyy sulattaa noin 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Liian makeaksi jäätelöä ei voi ainakaan moittia. Rakenne on hieman hileinen ja maku tietenkin maitomainen. Raikkaaksi kesäajan jäätelöksi tämä sopii hyvinkin.

Uuden keittokirjan "halpajäätelö" vuodelta 1946 valmistuu maidosta, sokerista ja kananmunasta.
Uuden keittokirjan ”halpajäätelö” vuodelta 1946 valmistuu maidosta, sokerista ja kananmunasta.

Vanhan keittokirjan reseptit ja niksit ovat muutenkin oikein mielenkiintoisia. Tässä pari kokeilemisen arvoista otetta luvusta Pieniä neuvoja:

”Mantelin hakkaaminen hienoksi käy paremmin, jos ripotellaan niille vähän sokeria. Silloin eivät kuoritut mantelit liu’u.”

”Ohuen kerman saa vaahtoamaan sekoittamalla siihen munanvalkuaista.”

Toinen ostamani keittokirja hieman myöhemmältä ajalta sisälsi useita jäätelöreseptejä. Niihin palaan myöhemmin.

Aurinkoista syksyä!
toivottaa Tiina

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo