Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Tuore minttu maustaa kevään jäätelön

minttujäätelötötterötKevät tekee tuloaa ja pientä viherrystä alkaa maastossa jo näkyä. Vielä ei aivan saa kuitenkaan omasta ruukku- tai pihapuutarhasta poimittua yrttejä, mutta kauppojen heviosastoilla tai torilla tuoretta, vihreää yrttiä saa onneksi poimittua mukaan.

Vihreitä, tuoreita yrttejä voi käyttää mainiosti jäätelön aromiaineena. Menetelmä vaatii hiukan viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

Muutamien kokeilujen jälkeen syntyi seuraava, kylmäinfuusioon perustuva resepti, jolla mintun aromit ja vitamiinit siirtyvät pakkaseen herkullisessa muodossa:

Minttujäätelö

6 dl täysmaitoa
1 dl kermaa
35 g rasvatonta maitojauhetta
120 g kidesokeria
55 g agavesiirappia
4 kpl keltuaisia
1 ruukullinen tuoretta minttua
1 ruukullinen tuoretta piparminttua

 1. Kaada maito ja kerma kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes pieniä kuplia alkaa ilmaantua kattilan reunoille.
 2. Vatkaa lämmittämisen aikana keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kermamaiseksi vaahdoksi. Lisää lopuksi agavesiirappi ja maitojauhe, ja vatkaa seos tasaiseksi.
 3. Kaada kuuma maito seokseen ja sekoita tasaiseksi. (Seos vaahtoaa aika tavalla.)
 4. Huuhtaise kattila ja kaada seos siihen takaisin. Lämmitä alemmalla keskilämmöllä, kunnes seoksen lämpötila on 85 – 86 astetta C.
 5. Nosta kattila liedeltä ja kaada seos toiseen astiaan. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa mahdollisimman viileäksi.
 6. Irrota mintun ja piparmintun lehdet. Käytä mahdollisimman tuoreita ja hyvälaatuisia yrttejä! Lisää lehdet niitä hiukan repien jäähtyneeseen maitoseokseen. (Älä leikkaa lehtiä, etteivät solukot vaurioidu liikaa ja aiheuta sivumakua lopputulokseen).
 7. Siirrä seos kannellisessa astiassa jääkaappiin ja anna mintun maun levitä maitoseokseen noin vuorokauden ajan.
 8. Siivilöi tämän jälkeen lehdet seoksesta. Laita lehdet toiseen astiaan ja lisää pari desiä maitoseosta. Esimerkiksi sauvasekoittimella työstä lehdet mahdollisimman pieniksi hippusiksi.
 9. Siivilöi tämä seos vielä kertaalleen ja lisää loppuun maitoseokseen. Sekoita tasaiseksi. Lopputuloksena on kellertävän vihreä jäätelöseos.
  Valmista seos jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan.

Tulosta resepti

Makuaineena voisi kokeilla muitakin yrttejä. Esimerkiksi basilikasta tai salviasta saattaisi hyvinkin tulla mielenkiintoinen jäätelö. Näiden vahvan aromin takia tuoretta yrttiä tarvittaisiin todennäköisesti vähemmän. Kokeilenpa niitä ja kerron jatkossa, kuinka onnistuivat :).

kevätterveisin Tiina

mintunlehdet mausteena
Mintun lehdet maustavat maitoseoksen noin vuorokaudessa.
minttujäätelö
Keväisiä värejä.
Tämän kuvan minttujäätelö valmistui ilman keltuaisia, joten väri on hieman vaaleampi kuin yläkuvan jäätelöllä. Rakennetta jäätelöön antoi pieni ripaus ksantaania. Minttujäätelö sopii mainiosti tarjottavaksi vaikka kaakaolla maustetuissa tötteröissä.

Kommentoi