Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Terveellisempää jäätelöä

Viime vuoden marraskuussa kävin opiskelemassa Italian Bolognassa tavallista terveellisempien gelatojen valmistusta. Kolmen kurssipäivän aikana me osallistujat eri puolilta maailmaa perehdyimme sekä teoriassa että käytännössä pro- ja prebioottisten, alhaisen glykeemisen indeksin ja funktionaalisten, viisaan ruokavalion gelatojen reseptiikkaan. Kurssit järjesti Carpigianin Gelatoyliopisto. Viisaan ruokavalion gelatojen (SmartFood) päivässä yhteistyökumppanina oli European Institute of Oncology Milanosta.

kaavoja
Kurssipäivien aamut opiskeltiin gelatoja teoriassa.
Iltapäivisin gelatojen tekoa treenattiin laboratoriossa.

Keventäminen on trendikästä myös jäätelöissä

Jäätelöllä on maine runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävänä herkkuna. Ravintotottumusten muuttuessa ja erityisesti keventyessä myös jäätelö on muuttunut kevyemmäksi. Esimerkiksi italialainen gelato tehdään nykyään pääasiassa maidosta, kerman osuus on pieni ja kananmunankeltuaista käytetään yhä harvemmassa gelatomaussa.

Kursseilla paneuduttiin erityisesti siihen, millä tavalla gelatoissa pystytään vähentämään lisätyn sokerin määrää ja millä tavalla pystyttäisiin lisäämään terveellisiä ainesosia hyvän makuisella ja jäätelön hyvää rakennetta edistävällä tavalla.

Gelaton hyvänä puolena on se, että se tarjoillaan pian valmistuksen jälkeen tuoreena. Näin myös ravintoaineet sekä mahdolliset probiootit ovat tuoreimmillaan.

maistiaiset-pikarissa
Tässä maisteluannoksessa pro- ja prebioottisia gelatoja.
Vegaanisia, viisaan ruokavalion gelatoja valmiina vitriinissä.

Luontaiset sokerit ja kasvirasvat käyttöön

Käytimme viisaan ruokavalion gelatojen kurssilla pohjana hedelmä- ja vihannesmehuja sekä kasviperäisiä ”maitoja”, rasva oli peräisin pähkinöistä tai kasviöljyistä ja makeuttajana käytettiin mahdollisimman paljon marjojen ja hedelmien omaa sokeria. Jäätelöistä tuli suorastaan terveyspommeja, joskin täysin ilman sokeria ei jäätelöä valitettavasti pysty tekemään.

Seuraava resepti on oma, kotikutoinen mukaelmani kurssilla opitusta. Kauramaitoa ei kurssilla käytetty, mutta se toimii tässä reseptissä mainiosti. Kauralla on monia hyviä vaikutuksia terveyteen, esimerkiksi kolesterolin hallintaan ja vatsan hyvinvointiin. Maapähkinöissä on hyviä rasvoja, folaattia, E-vitamiinia ja proteiinia, taateleista saadaan runsaasti kuitua, kaliumia, magnesiumia sekä monia vitamiineja, chiasiemenissä on paljon antioksidantteja, proteiinia sekä kuituja ja inuliini prebioottina edistää hyvien suolistobakteerien toimintaa.

Espressolla maustettu kaurataatelijäätelö.

Mainio kaurataatelijäätelö 

6,5 dl kauramaitoa
80 g makeuttamatonta maapähkinävoita
100 g pehmeitä taateleita
10 g chiasiemeniä
75 g ruokokidesokeria
75 g fruktoosia
8 g Fitfarm-kuituvalmistetta, sisältää kauraa, inuliinia ja psylliumia
3 tl espressojauhetta tai hiukan enemmän pikakahvijauhetta (lisää maun mukaan)
1 tl ksantaania

  1. Kuumenna tilkka kauramaitoa ja sekoita siihen espresso- tai pikakahvijauhe.
  2. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen, myös em. kahvitilkka ja sekoita tasaiseksi. Jos seokseen jää isoja taatelinkuori- tai chiasiemenpalasia voit siivilöidä ne halutessasi pois.
  3. Kaada seos kulhoon, peitä kelmulla ja laita pariksikymmeneksi minuutiksi tasaantumaan jääkaappiin.
  4. Sekoita seos vielä tämän jälkeen kertaalleen vispilällä tai sauvasekoittimella ilmavaksi.
  5. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeiden mukaan.
  6. Lusikoi jäätelö kannelliseen pakasterasiaan ja pakasta. Parin-kolmen tunnin kuluttua jäätelöstä saa jo tehtyä palloja. Jos jäätelö pääsee täysin kovettumaan, nosta rasia sulamaan 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.

Ja sitten paremmalla omallatunnolla herkuttelemaan!

t. Tiina

 

 

Kommentoi