Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Sunnuntaipoimijan valkosuklaa-mustikkajäätelö

Aluksi iloinen uutinen: tämän valkosuklaamustikkajäätelön aineksiksi riittää vaatimattomampikin mustikkasaalis.

Muistan kuinka lapsuudessa lähdin aina reippaasti mustikkametsään ison ämpärin ja pienen poimintakipon kanssa. Innokkaasta alusta huolimatta ämpäri täyttyi tuskastuttavan hitaasti. Monta pientä kipollista täytyi kaataa ämpäriin ennenkuin edes pohja peittyi. Usein koko saalis tuli syötyä lopulta paluumatkalla, kun ei siitä määrästä edes piirakantäytettä olisi tullut.

Täyttyy se ämpäri tuskastuttavan hitaasti vieläkin. Varsinkin kun pidän poimurilla poimintaa suorastaan ammattimaisena suurtuotantona. Itse poimin mustikat yksitellen eikä kippoon näin joudu juurikaan lehtiä tai metsäluteita. Ja metsään otan mukaan poimintaa motivoivan, pienen, kannellisen astian, jonka täyttyminen on silmin havaittavaa.

Tähän jäätelöön tarvitset siis vain noin 1,5 – 2 dl mustikoita. Voit käyttää enemmänkin jos haluat vahvemmin mustikan makua. Väristä tulee tietenkin silloin tummempi ja rakenteesta hieman sorbettimaisempi. Pidin perheenjäsenille pienimuotoisen maistatustilaisuuden, jossa ihan hyvän arvion sai mustikkavalkosuklaajäätelö, johon käytin peräti 5 dl mustikoita!

Mustikkavalkosuklaajäätelön eri variaatiot ja banaanijäätelö maisteltavana.
Mustikkavalkosuklaajäätelön eri variaatiot ja banaanijäätelö maisteltavana.

Seuraavassa ohje tähän kauniin väriseen jäätelöön. Reseptin mukainen määrä valmistuu mukavasti 1,5 litran vetoisessa jäätelökoneessa.

 Valkosuklaamustikkajäätelö

4,5 dl täysmaitoa
1,5 dl kermaa
140 g sokeria
25 g rasvatonta maitojauhetta
1/4 vaniljatanko
90 g valkosuklaata
100 g (n 1,5 dl) mustikoita

 1. Kaada maito ja kerma kattilaan.
 2. Halkaise 1/4 vaniljatanko ja kaavi varovasti veitsellä siemenet maitokermaseokseen.
 3. Lämmitä keskilämmöllä. Lisää hieman lämmenneeseen nesteeseen sokeri ja maitojauhe. Sekoita hyvin.
 4. Jatka lämmittämistä, kunnes lämpötila on noin 85 astetta C. Nosta liedeltä ja kaada neste toiseen astiaan.
 5. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa noin huoneenlämpöiseksi ja laita sitten jääkaappiin viilenemään lisää. Anna seoksen asettua jääkaapissa ainakin noin 4 tuntia.
 6. Sulata valkosuklaa esimerkiksi mikroaaltouunissa. Lämmitä varovasti, noin 10 sekuntia kerralla, että huomaat heti kun suklaa sulaa.
 7. Laita tehosekoittimeen mustikat, lisää sulatettu suklaa ja noin 0,5 dl jäätelöseosta. Sekoita isolla teholla tasaiseksi. (Voit varmasti käyttää tähän myös sauvasekoitinta.)
 8. Lisää loppu jäätelöseos ja anna tehosekoittimen käydä vielä vähän aikaa. Voit siivilöidä seoksen vielä lopuksi, niin valmiissa tuotteessa on hieman vähemmän mustikansiemeniä.
 9. Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi koneen käyttöohjeiden mukaan.

Annostele jäätelö pakastusrasiaan, peitä kannella ja parin kolmen tunnin pakastamisen jälkeen jäätelö muotoutuu jo kivasti palloiksi. Umpijäätynyt jäätelö kannattaa ottaa sulamaan kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

Mukavia mustikkaretkiä ja -hetkiä!

t. Tiina

Jäätelö on annosteltu vuokaan. Sitten leivinpaperikääre päälle ja pakkaseen.
Jäätelö on annosteltu vuokaan. Sitten leivinpaperikääre päälle ja pakkaseen. Tämä on lempivärini muuten, muutenkin kuin jäätelössä. 🙂
Tässä on se mustikkaisempi versio. Puoli litraa mustikoita on tässä pakastettu jalostetussa muodossa.
Tässä on se mustikkaisempi versio.

3 vastausta artikkeliin “Sunnuntaipoimijan valkosuklaa-mustikkajäätelö”

 1. pihi hoitaja

  Saisinko sellaisen ohjeen, jossa ei tarvitsisi jäätelökonetta? Ei sellaista tahtoisi yhden kokeilun takia ostaa…


  • Tiina Myllymäki

   Hei! Ymmärrän oikein hyvin. Tein itsekin aluksi jäätelöt ilman jäätelökonetta, kunnes myötätuntoiset lapseni hankkivat minulle joululahjaksi ensimmäisen jäätelökoneeni. Ilman konetta jäätelön tekeminen onnistuu ihan hyvin, kunhan jaksaa vatkailla seosta pakastuksen aikana. Kirjoitin uuden postauksen, jossa on teko-ohjeet. Varaapa kiireetön päivä ja kokeile! Ja kerrothan onnistuiko? 🙂 t. Tiina


  • Yamo

   Käytä kondensoitua tölkkimaitoa ja kermaa. Googleta, ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon. Todella helppoa ja vaivatonta, ei tarvitse sekoitella pakastumisen aikana ja lopputulos pesee mennen tullen kaupan jäätelöt.


Kommentoi