Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Rukiiset crescentinet

Italian Bologna on kulinaristille ihanteellinen matkustuskohde. Olen Bolognassa vietettyjen jäätelökurssiviikkojen aikana päässyt onnekseni tutustumaan gelaton lisäksi myös seudun muuhun ruokaperinteeseen.

alkupalat_bolognassa
Alkupaloja Bolognassa. Etualalla oikealla crescentinet, lisäksi mortadellaa, salamia ja kinkkua.

Bologna sijaitsee Emilia-Romagnan maakunnassa. Po-joen viljava laakso on perustana alueen rikkaille ruokapöydän antimille. Siihen kuuluvat muun muassa erilaiset pastat (tortellini, tortelloni, cappelletti, lasagne), Parman kinkku, juustot ja Modenan balsamiviinietikka. Pasta Bolognesea ei saa Bolognassa, vaan perinteinen jauhelikastike on nimeltään ragu. Syyskesällä mehevän pröystäilevät hedelmäkojut täyttävät torit ja tienvarret. Alueella on tietenkin omat viininsä, mutta erityisesti aito helmeilevä Lambrusco on Emilia-Romagnan alueen tuote.

Aivan uuteen ruokatuttavuuteen törmäsin eräässä Bolognan monista perinteiseen paikalliseen ruokaan luottavasta ravintolasta. Odotellessamme varsinaista ruokaa, pöytään kannettiin kinkku- ja mortadellatarjottimen lisäksi liinalla peitetty lautanen. Lautasella oli kullaruskeita, tyynymäisen pulleita leipäsiä. Lämpimät leipäset maistuvat todella hyviltä ja korillinen katosi nopeasti nälkäisiin suihin. Sain kuulla tarjoilijalta, että leipästen nimi on crescentine.

Löysin internetistä muutamia crescentinen reseptejä. Sain kuitenkin aidon emilialaisen reseptin italialaiselta Lindalta, joka osallistui kanssani samalle gelatokurssille viime syksynä. Lindan kotona crescentinejä kuulemma kutsutaan nimellä ”piadine fritte”. Seuraava resepti on kotoinen muunnelmani tästä reseptistä. Olen korvannut osan alkuperäisen reseptin vehnäjauhoista ruisjauhoilla ja kivennäisveden sijasta olen käyttänyt olutta. Leipäset sopivat mielestäni mainiosti esimerkiksi juhannuksen ruokapöytään uusien perunoiden kera.

Bologna meets Turku: pulleat, rukiiset crescentinet :)
Bologna meet Turku: pulleat, rukiiset crescentinet 🙂

Rukiiset crescentinet

250 g ruisjauhoja
200 g vehnäjauhoja (farina ”0” tai ”00”)1 tl leivinjauhetta
1,25 dl ruokakermaa
olutta noin 1,5 dl
ripaus suolaa
paistamiseen rypsiöljyä

  1. Mittaa kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, suola) kulhoon ja sekoita hyvin.
  2. Lisää kerma ja sekoita se jauhoihin tasaisesti.
  3. Lisää olutta vähitellen taikinaa vaivaten. Lisää niin paljon, että saat aikaiseksi kiinteän, mutta pehmeän taikinan.
  4. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna levätä tunnin ajan.
  5. Kauli taikinasta parin millin paksuinen levy. Itse kaulin taikinan kahdessa erässä.
  6. Leikkaa levystä noin 8 cm x 8 cm kokoisia neiliöitä (tai sitten haluamasi kokoisia ja mallisia). Itse käytin pizzaleikkuria, mutta taikinapyöräkin käy.
  7. Kaada rypsiöljy kattilaan niin että öljy nousee noin 2,5 – 3 cm korkeudelle. Kuumenna öljy kuumaksi, 170 – 180 asteeseen C.
  8. Nosta taikinaneliöt 2-3 kerrallaan paistumaan kuumaan öljyyn. Neliöt pullistuvat nopeasti ja nousevat pintaan. Käännä kun väri on tumman kullanruskea ja paista toinenkin puoli. Leipäset paistuvat nopeasti.
  9. Nosta valmiit crescentinet öljystä keittiöpaperilla vuorattuun astiaan. Ripottele päälle karkeaa suolaa.

Crescentinet ovat parhaimmillaan juuri paistettuina. Voit myös pakastaa ne ja lämmittää varovasti (etteivät kuivu) mikrossa ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

Tästä satsista tulee kolmisenkymmentä crescentineä, siis ihan reilu annos alkupaloiksi tai ruuan kanssa tarjottavaksi.

Italiasta tuodulla mattarellolla taikinan kauliminen tasaiseksi luonnistuu hyvin. Kotoinen kaulin ajaa varmasti saman asian.
Italiasta tuodulla mattarellolla taikinan kauliminen tasaiseksi luonnistuu hyvin. Kotoinen kaulin ajaa varmasti saman asian.
Taikinan viipalointiin käytin pizzaleikkuria koska taikinapyörä oli kadoksissa.
Taikinan viipalointiin käytin pizzaleikkuria koska taikinapyörä oli kadoksissa.
Uusia perunoita ja silliä rukiisten crescentinien höysteenä.
Uusia perunoita ja silliä rukiisten crescentinien höysteenä.

Jos haluat kokeilla perineisiä crescentejä, käytä 500 g vehnäjauhoja ja oluen tilalla kivennäisvettä. Näin valmistettuna niiden väristä tulee vaaleampi kullanruskea.

Perinteisten crescentinien väri on kullanruskea.
Perinteisten crescentinien väri on kullanruskea.

Maukasta kesää!

toivottaa Tiina

Kommentoi