Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Rocky road -jäätelökakku

Tämä tuhti jäätelökakku oli tarjolla äitienpäivän kahvipöydässä. Kakku tehdään ilman jäätelökonetta, minkä vuoksi se on pakastimesta nostettaessa umpijäässä. Kakku kannattaakin nostaa esille ainakin 45 minuuttia ennen tarjoilua, että kakkulapio siihen pystyy. Tukevan keksikuoren ja kiinteän rakenteen ansiosta kakku kyllä pysyy huoneenlämmössä pitkään hyvin kuosissaan ja näyttävän näköisenä.

Alkuperäisen reseptin olen poiminut Linda Lomelinon kirjasta Lomelinos Glass. Kirjassa on paljon ihania reseptejä ja mielettömän hienoja valokuvia. Sekä jäätelöstä että ruokakuvauksesta kiinnostuneiden kannattaa etsiä kirja käsiinsä. Myös Lindan blogia kannattaa käydä vilkaisemassa, jos ruokien valokuvaus kiinnostaa.

Alkuperäistä reseptiä muutin sen verran, että käytin enemmän maitoa suhteessa kermaan ja korvasin osan kaakaojauheesta tummalla suklaalla ja vaniljauutteen vaniljasokerilla.

Täytteeseen ja koristeluun voi käyttää omia mielikarkkejaan. Vaahtokarkit ja pähkinät tuovat mukavan erilaisia sattumia suklaajäätelön sekaan.

 

Rocky road -jäätelökakku

jäätelö:
50 g kaakaojauhetta
50 g tummaa suklaata (70%)
4 dl täysmaitoa
3 dl kermaa
purkki makeutettua kondensoitua maitoa, n. 400 g
2 tl vaniljasokeria
50 g suolapähkinöitä (pilkottuna)
50 g suklaanappeja tms muita karkkeja
30 g minivaahtokarkkeja

keksipohja:
150 g oreokeksejä
150 g digestivekeksejä
100 g sulatettua voita

päälle:
suolapähkinöitä, karkkeja, minivaahtokarkkeja, sulatettua tummaa suklaata

Valmista jäätelö:

  1. Lämmitä maito kattilassa ja lisää kaakao sekä tumma suklaa. Kuumenna niin kauan, että kaakao ja suklaa ovat täysin liuenneet maitoon. (Seos kupli tässä vaiheessa hieman.)
  2. Nosta kattila liedeltä ja lisää kerma, vaniljasokeri ja kondensoitu maito. Sekoita tasaiseksi.
  3. Viilennä seos kylmässä vesihauteessa ja laita sen jälkeen kelmulla tai kannella peitettynä pakastimeen jähmettymään. (Annoin olla pakastimessa 1,5 tuntia, sekoittelin välillä. Voisi olla ehkä vielä kauemmin niin että pähkinä- ja karkkisattumat saa hyvin jäämään massan sisään.)

Valmista keksipohja:

  1. Hienonna oreo- ja digestivekeksit hyvin hienoksi muruksi esim. monitoimikoneella.
  2. Sulata voi ja sekoita se keksimurujen kanssa tasaiseksi.
  3. Painele massa irtopohjavuoan pohjaan ja reunoille. (Käytin halkaisijaltaan 17 cm ja korkeudeltaan 9 cm kokoista vuokaa. Jätä pari senttiä vuoan reunaa näkyviin.)
  4. Laita pohja jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen.

Viimeistele kakku:

  1. Ota hieman jähmettynyt jäätelö pakastimesta ja sekoita siihen pähkinät, suklaanapit/karkit ja minivaahtokarkit.
  2. Ota keksipohja kylmästä ja kaada jäätelöseos sen päälle. (Ripottelin tässä vaiheessa päälle vielä lisää pähkinöitä ja karkkeja).
  3. Peitä kakku kelmulla ja laita pakastimeen ainakin kuudeksi tunniksi.
  4. Nosta kakku pakasteesta hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Koristele päällinen ennen tarjoilya karkeilla ja suklaanapeilla sekä vesihauteessa sulatetulla tummalla suklaalla. (Itse käytin vielä lisäksi jäisiä vadelmia väriä antamaan.)

Tulosta resepti

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 5 dl kermaa ja 2 dl maitoa. Näin kakusta tulee varmaankin astetta pehmeämpi ja helpommin leikattava.

Kakun kovuus ei tosin haitannut. Kun kakkulapiota lämmitti hieman kuumassa vedessä, sillä sai mukavasti leikattua siivuja. – Ja koko kakku tuli syötyä kerralla :).

Herkullisia hetkiä! t. Tiina

kakku-valmiina-koristeluun

kakkua-koristellaan
Kakun päälle on lisätty karkkeja. Vielä hiukan suklaata ja kohta on valmista.
vadelmat-koristeeksi
Vadelmilla saadaan koko komeus vielä näyttävämmäksi 🙂

Kommentoi