Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Raparperi-mascarponejäätelö

Raparperikausi on käynnistynyt ja on kohta ihan parhaimmillaan. Kirpakka raparperi innoitti minua tällä kertaa kokeilemaan täyteläisen kermaisen mascarponejäätelön tekoa. Erinomaisesti toisiaan täydentäviksi kavereiksi raparperi ja mascarpone osoittautuivatkin. Tämä jäätelö tuli tehtyä aikalailla tuntumalla, mutta lopputulos oli niin hyvä (tuli testattua poikani synttäreillä), että uskallan suositella kokeilemaan. Ainoa huono puoli on, että alla olevista aineksista tulee sitten aika reilu annos. Omaan koneeseeni koko satsi ei mennyt kerralla. Jos valmistat tämän jäätelökonetta käyttäen, laita seos koneeseen kahdessa erässä (tai sitten puolita ainesmäärät).

Raparperihillo
500 g raparperinvarsia
2 dl sokeria
1 dl valkoviiniä

 1. Kuori ja paloittele rapaperinvarret.
 2. Laita rapaperinpalat kattilaan. Lisää sokeri ja valkoviini.
 3. Keittele miedolla lämmöllä välillä sekoitellen raparperit pehmeiksi. Itse keitin noin 50 minuuttia, vähempikin riittää.
 4. Purkita hillo, anna jäähtyä ja laita jääkaappiin.

Mascarponejäätelö
4 dl maitoa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
250 g mascarponea

 1. Kaada maito ja kerma kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä, kunnes seos alkaa muodostaa pieniä kuplia.
 2. Vatkaa tällä välillä munat ja sokeri vaaleaksi ja kermamaiseksi.
 3. Kun maito-kermaseos on lämmennyt kuplivaksi, kaada se koko ajan vatkaten muna-sokeriseokseen.
 4. Kaada vatkattu seos takaisin kattilaan ja jatka lämmittämistä, kunnes seos hieman sakenee ja myös vaahto laskeutuu. Seoksen lämpö on tässä vaiheessa noin 85 astetta C. Älä anna kiehua.
 5. Nosta kattila liedeltä, kaada toiseen astiaan ja jäähdyttele huoneenlämpöiseksi kylmässä vesihauteessa, sekoitellen.
 6. Peitä sitten kannella tai kelmulla ja siirrä jääkaappiin viilenemään. Anna seoksen tekeytyä mieluusti vähintään 4 tuntia.
 7. Vatkaa mascarpone tasaiseksi. Lisää tekeytynyt maitoseos pienissä erissä, koko ajan vatkaten. Varmista, että kaikki mascarpone tulee astian pohjalta seokseen mukaan. Kaavi seos välillä pohjia myöten nuolijalla.
 8. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeen mukaan tai ilman konetta postauksen Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta mukaan.

Kun jäätelö on valmista, annostele se pakasterasiaan kerroksittain raparperihillon kanssa. Peitä kannella ja pakasta vielä muutama tunti, jonka jälkeen jäätelö on valmista nautittavaksi. Jos valmistat jäätelön ilman konetta, käytä hillo lisukkeena.

Hyvää käynnistynyttä satokautta!

t. Tiina

mascarponejaatelo
Mascarponejäätelö valmiina lusikoitavaksi pakasterasiaan.
rapaperi-mascarponejaatelo
Alkukesän herkkuannos. 🙂

Kommentoi