Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Parfait-jäätelöstä kesäisiä leivoksia

Parfait -jäätelöllä täytetty macaronParfait-tyylinen jäätelö taipuu mainiosti leivoksiksi erilaisten muottien avulla. Pohjana on kuohkeaksi ja keveäksi vatkattu muna-kermavaahtoseos, jonka pystyy annostelemaan muotteihin ilman hirveää hoppua. Tavallisen jäätelön kanssa tulee aina kiire, koska työskennellään jäädytetyn aineksen kanssa, joka ei saisi muotteihin annostellessa sulaa liikaa ennen pakastamista.

Parfait-jäätelön perusaineksena ovat keltuaiset, sokeri ja kuohukerma. Keltuaiset ja sokeri sekä kerma vatkataan erikseen ja käännellään sitten varovasti sekaisin niin että tuloksena on keveä vaahto. Kun ilmava massa on jäätynyt, se sulaa pakastimesta otettaessa nopeasti, ja on miellyttävän pehmeää ja kermaista.

Tein jäätelöstä tällä kertaa jälkiruokaleivoksia. Valmistin ensin aiemmin postaamani ohjeen mukaan macaroneja. Käytin tällä kertaa silikonisia macaron-leivinalustoja, niin että sain macaroneista mahdollisimman pyöreitä ja tasakokoisia. (Myönnettäköön, että tällä kerralla macaron-taikinasta tuli hiukan kuivakkaa, eivätkä ne levinneet kauniin tasaisiksi ympyröiksi.) Kakkureunusnauhan avulla (teippaa ympyräksi) jäätelön saa pysymään hyvin keksien välissä.

Parfait-jäätelö

4 keltuaista
4 rkl kidesokeria
5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

  1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa niin kauan, että sokeri on täysin liuennut. Kun otat vaahtoa sormien väliin, et tunne sokerikiteitä.
  2. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri.
  3. Kääntele kermavaahto keltuaisvaahtoon, kunnes seos on tasaista.
  4. Annostele jäätelö muotteihin, keksien väliin kakkureunusnauhan avulla tai kakkuvuokaan.
  5. Pakasta. Pienet leivokset jäätyvät tunnissa, parissa. Kakkuvuokallinen 4-6 tunnissa.

Kekseinä voit hyvin käyttää kaupasta ostettuja, säännöllisen muotoisia keksejä, jotka on helppo reunustaa nauhalla.

Voit maustaa parfait-jäätelön myös sitruunan tai appelsiinin kuorella. Lisää ne keltuaisvaahtoon ennen kermavaahdon lisäämistä. Kahvin maun saat, kun sekoitat ruokalusikallisen sokeria ja kaksi ruokalusikallista pikakahvia ja lisäät joukkoon pari ruokalusikallista kuumaa maitoa. Sekoita tasaiseksi, anna jäähtyä ja lisää keltuaisvaahtoon ennen kermavaahtoa.

Tulosta resepti

 

Minulla oli käytössäni sekä isojen että pienien macaronien leivinalustoja. Pienet, punaiset macaronit houkuttelivat kokeilemaan angrybirds -koristelua. Ei niistä ihan näköisiä tullut, mutta pientä yhtäläisyyttä lienee sentään havaittavissa. Olivatpa ne työläitä näpertää!

terveisin Tiina

Kakkureunusnauha pitää täytteen keksien välissä.
Kakkureunusnauha pitää täytteen keksien välissä.
Kesäinen jälkiruoka lautasilla.
Kesäinen jälkiruoka lautasilla.
Angry Birds inspiraationa.
Angry Birds inspiraationa.
Angry Birds jäätelöleivokset. Hitaat valmistaa, nopeat syödä :)
Angry Birds jäätelöleivokset. Hitaat valmistaa, nopeat syödä 🙂

 

Yksi vastaus artikkeliin “Parfait-jäätelöstä kesäisiä leivoksia”

  1. Jäätelön valmistus ilman jäätelökonetta - TS Ruoka

    […] Parfait-tyyppisten jäätelöiden valmistuksessa pakastuksen aikaista vatkaamista ei tarvita ollenkaan. Niissä käytetään ainesosina vatkattua kermaa ja vatkattua keltuais-sokeriseosta. Seos on ilmava, eikä näin jäädy pakastimessa kivikovaksi. Tällaisen jäätelön perusresepti löytyy postauksestani Parfait-jäätelöstä kesäisiä leivoksia. […]


Kommentoi