Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Iloiset macaronsit pääsiäisen kahvipöytään

pääsiäisen macaronsit
Pääsiäisen macaronsit ja niiden vartija.

Macaronsit eivät ole leivonnaisista yksinkertaisimpia, mutta kun löytää viimein sopivat ainesosat ja -suhteet sekä uunin lämpötilan, voi niiden valmistamiseen lähteä melko luottavaisin mielin.

Ensimmäinen oma yritykseni oli melkein kirjaimellisesti pannukakku. Tuloksena oli vaaleanruskeita, litteitä ja kovia kikkaroita. Kaikki, mikä voi mennä pieleen, myös meni. Erehdyksistä oppii. Välillä macaronsit kohoavat liikaa, välillä halkeilevat, välillä eivät nouse lainkaan. Muutaman epäonnistumisen jälkeen huomaa ne oleelliset asiat, jotka vaikuttavat lopputulokseen.

Macaronsien leipominen on hauskaa, koska ne ovat kivan näköisiä ja niiden muotoa ja väritystä voi muunnella eri tarkoituksiin. Viime pääsiäisenä tein pääsisäispupumacaronseja. Tänä vuonna päädyin astetta helpompaan malliin ja muotoilin munanmallisia macaronseja. Hieman soikeita niistä tahtoo muutenkin tulla, joten oikea pursotustyyli löytyi melko helposti.

Nämä macaronsit lähtevät pääsiäistervehdykseksi lapsille. Muutama sujahtanee oven taakse mahdollisesti ilmaantuvien pienien trullin koreihin ja kahvipannuihin.

Tässä ohje ja muutama kantapään kautta opittu kikka pääsiäismunamacaronsien valmistukseen. Tällä reseptillä onnistun melkein aina. 🙂 Korvasin osan mantelijauhoista samalla määrällä kookosjauhoja, lopputulos oli oikein herkullinen.

Pääsiäisen macaronsit

100 g munanvalkuaisia (noin 3 kpl, ikäännytetty noin vuorokausi kelmulla peitettynä huoneen lämmössä)
50 g kidesokeria
ripaus suolaa (1/8 tl)
110 g mantelijauhoja (käytin näihin 70 g mantelijauhoja, 40 g kookosjauhoja)
200 g tomusokeria
elintarvikeväriä (pasta tai jauhe)

täyte:
65 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl tomusokeria
1 rkl kermaa
mausta maun mukaan esim. vaniljasokerilla, itse lisäsin hieman sitruunahyytelöä

  1. Vatkaa munanvalkuaiset ja suola pehmeäksi vaahdoksi.
  2. Lisää kidesokeri noin ruokalusikallinen kerrallaan sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kovaa, ts. kun nostat vispilät vaahdosta vaakatasoon, vaahdon kärjet eivät enää taivu alaspäin. Testaa tätä tarpeeksi usein, liikaa ei kannata vatkata.
  3. Siivilöi mantelijauhe (ja kookosjauhe, jos käytät sitä) tiheäsilmäisen siivilän läpi.
  4. Siivilöi mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja sekoita seos ilmavasti, niin että lopputulos on tasainen ja paakuton.
  5. Lisää jauho-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon nuolijalla käännellen, kolmessa erässä. Jatka kääntelyä, kunnes seos on laavamaisesti valuvaa.
  6. Kaada seos pursotinpussiin. Leikkaa pussiin noin 1 cm halkaisijaltaan oleva reikä.
  7. Pursota taikina leivinpaperille pitäen pursotinta kohtisuorassa ja pursottaen yhteen kohtaan. Näin taikina leviää tasaiseksi ympyräksi. Siirrä pursottimen kärkeä hieman, jos haluat soikeita macaronseja. Pursota halkaisijaltaan noin 3-4 cm suuruinen soikio. Se leviää vielä hieman.
  8. Kun olet pursottanut pellillisen täyteen, kopauta pellin jokaista reunaa napakasti esim. pöytää vasten. Näin ilmakuplat poistuvat taikinasta.
  9. Nosta pellilliset lepäämään 30-40 minuutiksi ja lämmitä uuni 150 asteeseen. Macaronseihin muodostuu tällä välin sitkeä kuori, joka ei tartu sormiin, kun pintaa koskee.
  10. Paista macaronseja uunin alimmalla tasolla 12 minuuttia (tämä pätee ainakin omaan uuniini).
  11. Ota uunista ja nosta jäähtymään. Irrota varovasti leivinpaperista.
  12. Valmista täyte vatkaamalla täytteen ainekset keskenään kuohkeaksi. Pursota täyte macaronsille ja paina toinen, noin yhtä suuri macaronskiekko päälle.
  13. Koristele halutessasi esim. koristelugeelillä ja nonparelleilla.

Tulosta resepti


Macaronsit ovat parhaimmillaan noin vuorokauden kuluttua, kun marengin ja täytteen maut ovat tasaantuneet. Säilytä peitettynä jääkaapissa tai pakasta, jos et halua niitä heti tarjota. Nosta jääkaapista noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Leppoisaa Pääsiäistä!
toivottaa Tiina

Pääsiäisen macaronsit pakattuna.
Macaronsit valmiina kyläreissua varten.
macaronsit ja pupu
Hyvää Pääsiäistä!

Yksi vastaus artikkeliin “Iloiset macaronsit pääsiäisen kahvipöytään”

  1. Stenvalli

    Jos yritettäisiin jättää tuo monikon s-pääte pois, kun kerran Suomessa ollaan. Muffini on muffini, macaroni on macaroni ja suomen kielessä monikko muodostetaan t-kirjaimella.
    Donitsin kohdalla taistelu hävittiin jo, tässä en anna periksi.


Kommentoi