Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Mäenpäänraitin jäätelöbaarin sesonki alkaa vappuna

Tunnustan. Olen muutaman kerran ajanut Turusta Pöytyän Karinaisiin pelkästään syömään jäätelöä. Ja useamman kerran ”poikennut” siellä myös kymppi- tai ysitietä matkatessani. Karinaisissa Mäenpäänraitilla sijaitsee nimittäin Isontuvan  tilan jäätelöbaari, harvinainen nähtävyys keskellä maalaismaisemaa.

Isontuvan jäätelön jäätelöbaarin sesonki on käynnistymässä vappuna. Lähdin ottamaan ennakkoa kesäkauteen ja kyselemään kuulumisia tilan emännältä Elina Simolalta.

Punainen tupa mäellä ottaa vierailijan lämpimästi vastaan, kun kuistilta kuuluu pienen Ilonan reipas MOI!

Istumme Elina-äidin kanssa jäätelöbaarin pöydän ääreen kahvittelemaan ja saan vielä valita vitriinistä mieleiseni jäätelöannoksen. Minttu suklaamuruilla, madagaskarinvanilja ja baileys -annos on jälleen ihanan makuista ja kermaisen täyteläistä.

Kyltti ohjaa Isontuvan maalaisjäätelöbaariin.
Kyltti ohjaa Isontuvan maalaisjäätelöbaariin.

Jäätelön valmistuksessa parasta on makujen maailma

Elinan mielestä jäätelön valmistuksessa parasta on makujen ehtymätön kirjo. Isontuvan  Jäätelö valmistaa jäätelöä Euroopan laajuisella Maatilan Jäätelö -konseptilla, johon sisältyy mm. tarkat, varjellut reseptit. Eri reseptejä on satoja, joten valinnanvaraa omaan tuotantoon riittää. Reseptejä kehitellään jatkuvasti ja muun muassa suomalaisten ikiomat erikoisuudet salmiakki ja mämmi, ovat päässeet reseptikirjaan mukaan.

Pääraaka-aine maito saadaan suoraan omalta tilalta. Muutkin ainesosat hankitaan mahdollisimman läheltä. Mansikat tulevat läheisiltä tiloilta ja raparperit omasta puutarhasta. Eksoottisempien makujen makutahnat tulevat Maatilan Jäätelö -ketjun toimipaikasta Hollannista.

Tilatuotettu jäätelö on käsityötä. Marjat, päärynät, banaanit ja muut tuoreena käytettävät ainesosat hankitaan  itse ja tuotteen maku riippuu lopulta onnistuneista valinnoista. Elina toteaakin, että erityisen haasteellinen on päärynäjäätelö, jonka makuun ja rakenteeseen kypsyysaste ja päärynälajike vaikuttavat paljon. Ihan täydellistä hän ei kuulemma vielä ole saanut päärynästä loihdittua.

Jäätelövalikoiman kestosuosikkeja ovat vanilja, aidon suklaan makuinen suklaa, rommi-rusina sekä kardemumma.

Haastetta riittää tuotannon ja kysynnän tasapainossa

Jäätelön pakkaaminen on myös käsityötä. Eri pakkauskokoja on kaikkiaan neljä,  pienestä yhden desilitran pikarista viiden litran rasiaan. Pienien pikareiden kysyntä kasvaa kesän tullessa ja niinpä viime päivinä puoliautomaattinen annostelija on ollut ahkerassa käytössä.

Eri makujen ja pakkauskokojen kysynnän arvaaminen on haasteellista. Kysyntään pitää pystyä vastaamaan, mutta toisaalta hävikin määrän pitäisi pysyä kohtuuden rajoissa.

Isontuvan jäätelöä saa paitsi täältä Karinaisten jäätelöbaarista myös muutamista kaupoista ja marketeista Turun seudulla. Lisäksi jäätelöä tarjoillaan useassa ravintolassa ja kahvilassa. Jäätelöä myydään myös kesäisin lähiseudun tapahtumissa ja sitä valmistetaan myös tilauksesta vaikkapa juhlatilaisuuksiin.

Mäenpäänraitin jäätelöbaari valmistautuu kesäkauteen. Ilona auttaa Elina-äitiä mielellään siivoamisessa ja tiskaamisessa.
Mäenpäänraitin jäätelöbaari valmistautuu kesäkauteen. Ilona auttaa Elina-äitiä mielellään siivoamisessa ja tiskaamisessa.

Tuotantoa maatilan ja perhe-elämän rajoissa

Isontuvan jäätelöntuotanto pyritään sovittamaan maitotilan rytmiin ja lapsiperheen arkeen. Elinan työpäivä alkaa aamulla kuudelta ja varsin usein se päättyy vasta kahdeksalta illalla.

Maaseudun yhteisöllisyys saa Elinalta kiitosta. Apua saa välillä kysymättäkin huomaavaisilta tuttavilta ja kyläläisiltä, ilman suuria eleitä. Myös mamman apu on korvaamaton, erityisesti kun tarvitaan alle kouluikäisten Emilian ja Ilonan hoidossa apua. Mamman luokse tytöt menevät kuulemma mielellään, vaikka yökylään.

Jäätelötuotannossa on palkattu apuvoima tarpeen kesällä. Myös jäätelöbaariin hankitaan kesäksi apuvoimia. Jäätelön markkinointi on muiden kiireiden vuoksi jäänyt toistaiseksi kovin vähäiseksi. Markkinointi hoituu tällä hetkellä pääasiassa puskaradion kautta. Brändin vahvempi rakentaminen vaatisi aikaa, jota tällä hetkellä ei ole mahdollista irrottaa.

Jäätelöbaari on kunnostettu vanhasta kanalasta ja avattu vierailijoille vuonna 2011.
Jäätelöbaari on kunnostettu vanhasta kanalasta ja avattu vierailijoille vuonna 2011.

Kesäkauden avajaiset vappuna

Isontuvan jäätelöbaari on vapun avauksen jälkeen auki toukokuussa viikonloppuisin ja kesä-heinäkuussa joka päivä. Elokuussa baarissa voi käydä taas viikonloppuisin. Elina kertoo, että kävijöiden määrä on suoraan riippuvainen lämpötilasta. Tällaisena räntäsateisena päivänä kävijöitä saattaa olla kolme tai neljä, kun taas hellepäivänä kävijöitä saattaa olla sata.

Isontuvan jäätelöbaari on oivallinen kohde kesän elämysmatkalle, viikonloppuretkelle tai vaikka vappuajelulle. Turusta paikalle ehtii noin 45 minuutissa. Varsinais-Suomen maaseutu on jo itsessään komeaa katseltavaa, mutta erityisesti lapsiperheille Elina vinkkaa lähistöllä sijaitsevasta Mustikkatassusta, josta löytyy eläinpiha ja ekopuoti.

Aukioloajat kannatta tarkistaa internetsivuilta:

www.isontuvanjaatelo.fi

www.mustikkatassu.com

Kotiinviemiseksi ostin monista houkuttelevista vaihtoehdoista kookosjäätelön suklaamuruilla, amarettojäätelön ja pistaasijäätelön. Illalla oli vaikea valita, mistä mausta aloittaisin.
Kotiinviemiseksi ostin monista houkuttelevista vaihtoehdoista kookosjäätelön suklaamuruilla, amarettojäätelön ja pistaasijäätelön. Illalla oli vaikea valita, mistä mausta aloittaisin.
Kun en pystynyt päättämään, annokseen päätyi kaikki kolme ihanaa makua.
Kun en pystynyt päättämään, annokseen päätyi kaikki kolme ihanaa makua.

Kommentoi