Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Maapähkinäinen vegaanijäätelö

vegaanijäätelö
Maapähkinäistä vegaanijäätelöä.

Perinteisen jäätelön  perusainesosat ovat maito, kerma, munankeltuaiset ja sokeri. Maidon ja kerman sisältämä vesi on välttämätöntä jäätelön jäätymiselle.

Maitoproteiinit, vesi, sokeri ja rasva saadaan erityisesti keltuaisen avustuksella muodostumaan emulsioksi, jossa jääkiteistä tulee pieniä ja johon jäätelön vatkauksessa saadaan  myös jäämään sopivasti ilmaa. Ilma ei maistu, mutta saa jäätelön tuntumaan pehmeämmältä ja lämpimämmältä. Rasva puolestaan sitoo ja kantaa makuja.

Viime viikonlopun käytin hyvän vegaanijäätelöreseptin kehittelemiseen. Vegaanijäätelön tekemiseen voi käyttää esimerkiksi kasvipohjaisia maitojuomia, joita on tarjolla nykyään monenlaisia. Rasvoina voi käyttää muun muassa kasviöljyjä.

Muutaman kokeilun jälkeen tuloksena oli ihan mukiinmenevän makuisia tuotoksia, jotka kuitenkin kovettuivat pakastimessa umpijäisiksi, eikä niistä saanut sulattamallakaan mukavasti lusikoitavaa jäätelöä.

Ihmeaineeksi osoittautui ksantaani, luontainen sakeuttamisaine, jota valmistetaan sokerista bakteerikäymisen avulla. Pieni lisäys ksantaania sai jäätelöseoksen sakeutumaan ja tavallaan hyytelöitymään ja lopputuloksena oli silkkisen pehmeä jäätelö, joka suli hallitusti ja josta sai muotoiltua oikein mainioita jäätelöpalloja.

Tässä tämän täyteläisen, mutta miellyttävän makuisen vegaanijäätelön resepti. Aineksia on paljon, mutta jäätelö on helppo tehdä. Suosittelen kokeilemaan!

Maapähkinäinen vegaanijäätelö

Ainekset

4 dl mantelimaitoa
2 dl kookoskermaa
½ dl kookossokeria
½ dl agavesiirappia
ripaus suolaa
3 rkl maapähkinävoita
½ rkl kaakaojauhetta
½ tl ksantaania

Valmistus

  1. Vatkaa kookoskerma, kookossokeri, agavesiirappi, suola ja maapähkinävoi tasaiseksi ja kuohkeaksi.
  2. Lisää maito ja vatkaa vielä vähän aikaa.
  3. Sekoita kaakaojauhe ja ksantaani keskenään ja lisää vatkaten seokseen. Jatka vatkaamista vielä minuutin verran.
  4. Laita seos jääkaappiin vetäytymään pariksi tunniksi ja valmista sen jälkeen jäätelöksi jäätelökoneen käyttöohjeen mukaan.

Lusikoi kannelliseen pakastusrasiaan ja pakasta. Ota astia pakastuksesta kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Suklaisamman maun saat, kun lisäät kaakaojauheen määrän yhteen ruokalusikalliseen.

Tulosta resepti

Jäätelön voi valmistaa myös ilman jäätelökonetta. Anna jäätelöseoksen olla pakasteessa aluksi 1,5 – 2 tuntia. Sekoita tämän jälkeen seosta noin tunnin välein kaikkiaan  3-4 kertaa. Aluksi voit käyttää sähkövatkainta, mutta parin kerran jälkeen jähmeää massaa kannatta sekoittaa vaikka haarukalla, ettei vatkain hajoa (kokemusta on).

terveisin Tiina

maapähkinävoijäätelö
Jäätelön päälle voi ripotella koristeeksi pähkinärouhetta.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo