Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

BLOGIT | Jäätelökokin neljä vuodenaikaa

Maapähkinäinen juustokakku

Tähän kakkuun on lastattu yltäkyllin kaikkea. Innoituksen siihen sain Call Me Cupcake -blogista, jossa olin jäänyt useamman kerran ihailemaan suklaakaramellijuustokakun kuvia. Muunsin alkuperäistä ohjetta lisäämällä kakkuun vielä yhden ainesosan, joka yltäkylläisyydestä puuttui: maapähkinävoin. Oreokeksipohjan korvasin maapähkinävoilla höystetyllä digestivekeksipohjalla.

Kakku ei valmistu ihan yhdessä illassa, mutta lopputulos on ajan ja vaivan arvoinen. Tuhdista kakusta riittää tarjottavaa isommallekin porukalle. Pienikin siivu saa makean nälän taittumaan pikavauhtia. Viime sunnuntain kahvipöydässä kakku sai perheeltä täydet pisteet sekä maussa että täyttävyydessä.

Ainekset

pohja:
400 g digestivekeksejä
100 g sulatettua voita
50 g sokeroimatonta maapähkinävoita

täyte:
600 g tuorejuustoa
1 tölkki (397 g) sokeroitua, kondensoitua maitoa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
50 g sokeroimatonta maapähkinävoita

karamellikuorrute:
2 dl sokeria
2,5 dl kermaa
30 g voita

suklaakuorrute:
100 g tummaa suklaata
1 dl kermaa

koristeluun: suolapähkinöitä, tummaa suklaata

Valmistus

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen C.

Voitele irtopohjavuoka. Itse käytin vuokaa, jonka halkaisija on 18 cm ja reunan korkeus 9 cm.

Jauha digestivekeksit hienoksi esimerkiksi monitoimikoneella. Lisää sulatettu, jäähtynyt voi ja maapähkinävoi. Sekoita tasaiseksi ja painele keksimassa vuoan pohjaan ja reunoille. (Jätin pari senttiä vajaaksi yläreunasta lukien ja se oli sopiva korkeus käyttämässäni vuoassa.)

Vuoraa vuoka ulkopuolelta alumiinifoliolla. Kakku paistetaan vesihauteessa ja näin vesi ei pääse irtopohjavuokaan sisälle.

Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte. Vatkaa tuorejuusto ja kondensoitu maito tasaiseksi. Jatka vatkaamista ja lisää sokeri, vaniljasokeri, kananmunat ja maapähkinävoi. Kun seos on kunnolla vatkattu tasaiseksi, ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte keksipohjan päälle.

vuorattu-vuoka
Irtopohjavuoka vuorataan ulkoapäin alumiinifoliolla, koska kakku paistetaan vesihauteessa. Tässä kakku on menossa kohta uuniin.

Täytä korkeareunainen uunipelti kuumalla vedellä ja laita uuniin. Nosta foliolla vuorattu kakkuvuoka varovasti veteen pellille. Paista kakkua noin 1 tunti 15 minuuttia. Täytteen pinta on tällöin vaaleanruskea, täyte kiinteä, mutta hieman ”tutiseva”.

Anna kakun jäähtyä. Poista folio ympäriltä, peitä kelmulla ja siirrä vuokineen jääkaappiin viilenemään vielä yön yli, vähintään kuitenkin 6-8 tunniksi. Valmista tällä aikaa karamellikuorrute.

Valmista karamellikuorrute: Annostele sokeri paksupohjaiseen kattilaan melko tasaiseksi kerrokseksi. Lämmitä sokeria, kunnes se alkaa sulaa ja muuttuu reunoilta tumman kullanruskeaksi. – Sokerin lämmityksen aikana lämmitä myös kerma (liedellä tai mikroaaltouunissa) kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi.

Kun melkein kaikki kiteet ovat sulaneet, nosta kattila liedeltä ja sekoittele tasaiseksi. Lisää nyt paloiteltu voi ja sekoita voimakkaasti. (Seos on tosi kuumaa, varovaisuus on paikallaan!) Aluksi seos hiukan juoksettuu, mutta muuttuu pian taas tasaiseksi kun jatkat sekoittamista. Nosta kattila takaisin liedelle, lisää lämmin kerma pikku hiljaa, koko ajan vatkaten. Seos on aika kuohuvaa ja räiskähtelee, kannattaa olla taas varovainen ettei polta itseään! Keittele miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta sitten liedeltä, anna jäähtyä ja kaada purnukkaan odottamaan käyttöä.

Huom. Aloin itse sekoitella sulavaa sokeria liian aikaisin jolloin sokeri kiteytyi osittain koviksi kiteiksi, joita en saanut lopultakaan kunnolla sulamaan (näkyy kuvissa). Karamellikastikkeen tekoa ohjeen mukaisista aineksista on opastettu mm tässä videossa: How to Make a Caramel Sauce.

Valmista suklaakuorrute: Pilko tumma suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Lämmitä kerma kattilassa tai mikroaaltouunissa hyvin kuumaksi, mutta ei kiehuvaksi. Kaada kuuma kerma pilkotun suklaan päälle. Anna suklaan sulaa rauhassa ensin noin puoli minuuttia. Sekoita sitten, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasainen. (Jouduin itse lämmittämään muutaman sekunnin lisää mikrossa, että kaikki suklaa suli). Anna jäähtyä.

karamellikastiketta-levitetaan
Jäähtynyt karamellikastike levitetään kylmän juustokakun päälle. Kastikkeen annetaan valua pitkin reunoja.

Kokoa kakku: Ota kakku jääkaapista ja irrota vuoan reunus. Kannatta koota kakku tarjoiluastian päällä, koska lopulliseen taiteelliseen vaikutelmaan kuuluu kuorrutteiden valuminen reunojen pitkin alustalle saakka. Kaada ensin hyvin jäähtynyt karamellikastike kylmän kakun päälle. Tasoittele päällys lastalla ja anna kuorrutteen valua pitkin reunoja. Nosta tämän jälkeen kakku jälleen jääkaappiin, niin että kuorrute kylmenee kunnolla. Tällä aikaa voit valmistaa ja jäähdyttää em. suklaakastikkeen.

suklaakuorrute-levitetaan
Suklaakuorrute lisätään, kun karamellikuorrute on jäähtynyt kylmäksi jääkaapissa.
koristelu-maapahkinoilla
Koristele kakku suolapähkinöillä ja suklaalastuilla.

Ota kylmennyt kakku jääkaapista ja kaada nyt suklaakastike kakun päälle. Tasoittele jälleen lastalla ja anna valua kauniisti pitkin reunoja. Koristele suolapähkinöillä ja laita taas jääkaappiin kylmenemään. Koristele ennen tarjolle panoa vielä suklaalastuilla.

Makeaa marraskuuta!

t. Tiina

maapahkinainen-juustokakku
Kun kakkua leikkaa, karamellikastike valuu ihanasti suklaakuorrutteen alta.

Yksi vastaus artikkeliin “Maapähkinäinen juustokakku”

  1. Nora

    Herkullinen varmasti, mutta hengenvaarallinen pähkinäallergikolle. Muistathan kertoa sen sisältävän pähkinää.


Kommentoi